switch48 Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Mądrze gada, czy też pleciema swój język Polak przecie tośmy już Rejowi dłużni że od gęsi nas odróżnił. . Rzeczypospolitej siła w jej języku również tkwiła... dziś kruszeje ta potęga dziś z angielska Polak gęga... . pierwszy przykład tezy tej: zamiast dobrze jest okej ! dalej iść śladami tymi to nie twarz dziś masz a imidż ... . co jest w stanie nas roztkliwić ? nie życiorys czyjś, lecz siwi ! gdzie byś chciał być w życiu, chłopie? nie na czubku lecz na topie ... . tak Polaku gadaj wszędy będziesz modny... znaczy trendy i w tym trendzie ciągle trwaj nie mów żegnam mów baj baj ... gdy ci nietakt wyjdzie spory nie przepraszaj powiedz sory a gdy elit chcesz być bliżej to nie Jezu mów lecz Dżizes ... . kiedy szczęścia zrąb ulepisz powiedz wszystkim, żeś jest hepi a co ciągnie cię na ksiuty? nie uroda ich lecz bjuty ! . dobry Boże, trap się trap... dziś nie knajpa już lecz pab no, przykładów dosyć, zatem trzeba skończyć postulatem . bo gdy język rani uszy to jest o co kopie kruszyć... więc współcześni poloniści ! walczcie o to niech się ziści . żeby wbrew tendencjom modnym polski znów był siebie godny pazurami ! wet za wet ! bo do du*y będzie wnet... Post Scriptum: angielskiemu nie ubędzie kiedy polski polskim będzie... ja z zachwytu będę piał: super ! hiper ! ekstra ! łał ! PS. Znalezione w internecie. Tak to właśnie wygląda. Co, może nie prawda? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Genialny tekst. Zgadzam się z przesłaniem, zwracając tylko uwagę na to, że pewnych nazw technicznych lepiej nie tłumaczyć. http://ccie.pl/viewtopic.php?t=363 Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 Co ci powiem że ci powiem ale to ci powiem że w tym wierszu prawda szczera jest. a na koniec powiem bedzie. Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 20 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 DawidS28 Chyba wróciła moda na tzw. makaronizmy lub też kalki językowe. W języku technicznym powinno się zachować pisownię oraz brzmienie oryginalne. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 20 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Kiedyś spotkałem się z próbami wprowadzenia nowego wyrazu "międzymordzie". Dodatkowo Pan Klik (autor książek o obsłudze m.in. Excela) intensywnie próbował lansować Tupnięcie zamiast Kliknięcia. Jestem zwolennkiem spolszczania (w sposób sztuczny) wyrazów, które nie mają rozsądnego polskiego tłumaczenia. EDYTA W temacie nauczania języka polskiego w szkołach. TRAGEDIA. Syn kolegi w wieku znacznie szkolnym podpowiedział gdzie jest coś tam: To jest coś na "F". Czyli gdzie? Odpowiedź : F szafie. A już szczytem w poście na forum informacyjnym był wyraz "fshut". Po drugim browarze załapałem.Tu tylko jedna litera była poprawna. Odnośnik do komentarza
Anonim4 Opublikowano 21 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2011 Problem obcych naleciałości wiąże się nieodłącznie z modami językowymi i raczej zawsze będzie "na czasie." Kiedyś włoski, francuski, niemiecki, czeski, rosyjski, arabski czy ostatnio angielski. Ograniczenia i powoływane rady nic nie dadzą bo jest to mowa potoczna. W mowie pisanej łatwiej można wyegzekwować określone zachowania, szczególnie jeśli dotyczy to tekstów formalnych. W zasadzie jest mi cały proceder obojętny bo znam kilka języków ale rozumiem, że wielu drażni przesadne epatowanie 'ingliszem'. W nazwach "technologicznych" problem był już widoczny w latach 60.tych i 70.tych. Ówczesne propozycje są bardzo przyjemne dla ucha i nieraz fajnie się kojarzą ;-) Inna kwestia to zubażanie języka kalkami językowymi czy spłycanie go poprzez "ułatwianie", czyli różne pseudoreformy ortograficzne czy wynalazki, zabawy słowne, tak jak to robili literaci międzywojenni. Wielu wzięło ich zabawy na poważnie...I pojawiły się różne prądy negujące wszystko i wszystkich. Aż do absurdu. Większość problemów z językiem wynika z lenistwa. Nie przemawiają do mnie rozmaite -grafie i -izmy. Człowiek czytający raczej nie ma problemów. 'Samo wnika.' Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Aby nie być gołosłownym podaję przykład z naszego forum: No dobra zauszmy że na to pomorze aktualizacja BIOS ale jak rozwiązać problem z mojego drugiego tematu?? Odnośnik do komentarza
Grisza Opublikowano 27 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2011 Ja podam przykład z innego forum o Unitrze, tam to są tzw. trolle (na szczęście tylko kilka). podłącz tak by nie zewżeć końcuwek po będzie dym - użytkownik który jest autorem postu pisze tak cały czas, używa również magicznego słowa "rzeby" oraz "muj" cokolwiek to znaczy Odnośnik do komentarza
switch48 Opublikowano 28 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Ale pewnie jeszcze nie spotkaliście się z następującą pisownią słowa już > iósz (to ze szkolnego zeszytu) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Września 2011 Rzepa niedawno pisała o błędach w adresach: http://www.rp.pl/artykul/17,704031-Bledne-adresy---koszmar-pocztowcow.html Polecam, można się pośmiać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi