kaczakkkk Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Zamierzam zainstalowac na laptopie Dell Latitude D510 / zegar-1,73 GHz, 256 MB - RAM, 40 GB - HDD / jakas sensowna wersje Linuxa, dla osoby ktora dopiero zaczyna przygode z tym systemem. Mysle, ze byloby dobrze gdyby byly; graficzny interfejs podobnie jak w Windows, zblizone funkcjonalnosci; przegladarka, komunikator, poczta, playery, i wazne!!! zeby mozna bylo zastosowac nakladki graficzne na IPtables ktore ma byc w zalozeniu glowna linia obrony i zarazem "poligonem doswiadczalnym" ochrony systemowej.Jakie jest Wasze zdanie? Bede wdzieczny za odpowiedz z linkiem do downloadu sugerowanej przez Was wersji Linuxa. Pozdrawiam. Kaczak. Odnośnik do komentarza
KSU Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Ubuntu. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Zawsze możesz wypróbować wersję LiveCD zanim zdecydujesz się na instalację. Problemem może być tu pamięć RAM. Bywa, że nowsze dystrybucje nie ruszą bez 512 MB. Jeśli jest możliwość jej dołożenia to poprawiłoby to przy okazji komfort pracy. Środowisko KDE bardzo przypomina Windows, ale jest raczej zasobożerne. Możesz spróbować LiveCD Fedory (Gnome 3, KDE, LXDE, XFCE) - ale mogą nie ruszyć przy takiej ilości RAM-u. http://fedoraproject.org/pl/get-fedora-options Fedora, jak dla mnie ma fajne forum http://forum.fedora.pl/ i przyzwoity poradnik http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik - bezcenne. Niestety pewne rzeczy trzeba sobie samemu zainstalować... m.in. flash, kodeki... (ale robisz to wg poradnika). Proponuję przejrzeć także tematy Najbardziej przyjazna dla nowicjusza dystrybucja Linuksa oraz Jaki LINUX na stary komputer (PII 350MHz). Odnośnik do komentarza
artus72 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 ja również polecam fedorę. I powyższe forum też Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Dziekuje za szybka odpowiedz, od niedzieli bore sie za praktyke. Pozdrawiam. Kaczak. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Żeby nie marnować płytek możesz wypróbować dystrybucje montując obraz iso pod virtualbox'em na innym, szybszym kompie (nie musisz zakładać kilkunastu "maszyn wirtualnych", możesz zrobić to na jednej). Przynajmniej wstępnie się zorientujesz czy Ci pasuje. Jednie z Fedorą "Desktop" (Gnome 3) może być wtedy pewien problem, bo uruchamia się w trybie tzw. fallback mode. Ale możesz ją sprawdzić nagrywając na płytkę. Odnośnik do komentarza
Anonim4 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Mepis, PCLinuxOS, Suse, Ubuntu. Koniecznie w tej kolejności Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Rada "300" zeby montowac obraz iso wydaje mi sie optymalna w sytuacji kilkakrotnej zmiany distra. Wirtualizacja uprosci i przyspieszy " probowanie " roznych versji Linuxa, tak sie dobrze sklada, ze mam drugi znacznie wydajniejszy laptop. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Mepis, PCLinuxOS, Suse, Ubuntu. Koniecznie w tej kolejności Zapytam troche ciekawsko - a dlaczego wlasnie w tej kolejnosci.? Odnośnik do komentarza
Anonim4 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Odpowiem przekornie, że każdy doradza Ubuntu a nie jest to najbardziej przyjazna dystrybucja dla początkującego wbrew pozorom. Czasy się zmieniają. Na starsze kompy czy nawet leciwe niezły jest antix. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Może tak profilaktycznie jeszcze dodam... Jeśli będziesz miał wybór między wersją destop a alternate (w nazwie instalki) - np. xubuntu http://www.xubuntu.org/getubuntu (ubuntu pewno też) - dla tego kompa z 256 MB lepszym wyborem będzie alternate. Instalator ma tryb tekstowy. Może to wydawać się skomplikowane, ale przy takiej ilości RAM-u powinno zdać zadanie a sama instalacja powinna przebiec sprawniej. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 17 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 RAM-u dokupie, to nie jest problem, tylko jaka maksymalna ilosc pamieci zobaczy plyta w tym laptopie, jak to sprawdzic? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 Np. tak... http://lmgtfy.com/?q=dell+latitude+d510+ram+capacity Wygląda na to, że możesz włożyć max. 2 x 1GB SO-DIMM PC2-4200 (DDR2-533 MHz). Ale np. DDR2-667 MHz, czy DDR2-800 MHz też powinny działać - pewno mają odpowiednie zapisy JEDEC w SPD. Zawsze możesz spytać tam gdzie będziesz kupował. Odnośnik do komentarza
slawek481 Opublikowano 17 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2011 A ja wskażę Linux Mint Debian ze środowiskiem Xfce. - Zainstalowane kodeki - Zainstalowana Java - Zainstalowany Adobe FlashPlayer - Domyślnie zainstalowany Firefox - Gdyby nie posiadał sterowników do karty wifi, można bez problemu, kilkoma kliknięciami, załadować sterownik windowsowy Xfce nie zajmuje dużej ilości zasobów, a przy tym nie posiada ascetycznego wyglądu, można sobie go bardzo ładnie skonfigurować, wedle własnych potrzeb Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 18 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2011 "300" mnie zawstydzil, ale slusznie, powinienem sie szybciej uczyc. Tymczasem mam juz 768 MB pamieci DDR2, i zaczynam zabawe jaka zasugerowal "Slawek 481" tj Linux Mint Debian ze środowiskiem Xfce. Dajcie mi prosze troche czasu, bo to bedzie pierwszy kontakt z Linuxem. Za 2 - 3 dni napisze jak mi to poszlo i jakie wrazenia Przyszlo mi jeszcze jedno pytanie do glowy: poniewaz jest wiele rodzajow pamieci RAM /nazwy, szybkosc, technologia/ czy jest jakas tablica? algorytm postepowania jaka pamiec, ile, kiedy i do czego? Czy mozna mieszac pamieci roznych producentow i o roznej szybkosci? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 19 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2011 * Odnośnie pamięci... Sprawdzasz w tzw. manualu (instrukcji obsługi) lub w specyfikacji na stronce producenta jaki typ pamięci obsługuje płyta główna, przy okazji ile max., i ile ma gniazd pamięci danego typu (bywa, że płyta obsługuje dwa typy pamięci). Zwykle w jedno gniazdo można włożyć max. / ilość gniazd danego typu. Możesz też sprawdzić czy płyta obsługuje tzw. dual channel. W manualu sprawdzasz też czy są jakieś istotne ograniczenia odnosnie pamięci. Możesz też poszperać w tzw. datasheet'ach pamięci... o ile producent je udostępnia. Przykład > http://www.kingston.com/hyperx/products/khx_ddr2.asp#800s Program CPU-Z pokaże Ci zapisy Frequency, CAS# Latency, ..., Voltage, które definiują ustawienia kości. Najczęściej są to profile JEDEC, ale możesz też spotkać np. X.M.P. W tym drugim przypadku raczej konieczne jest wybranie tej opcji w BIOS-ie w ustawieniach pamięci. Np. https://www.fixitpc.pl/topic/5314-modernizacja-dwoch-komputerow/page__view__findpost__p__40065 - przy okazji, coś jest nie tak w tym temacie odnośnie pamięci DDR2 (możesz zabawić się w detektywa). Jeśli masz pamiątki różnych producentów, o różnej częstotliwości to musisz poszukać złotego środka o ile komp nie chce wystartować na ustawieniach Auto, czyli popróbować ręcznie dopasować ustawienia pamięci wg zapisów JEDEC/X.M.P.. W większości przypadków kości różnych producentów współpracują ze sobą. Ograniczeniami może być wspomniany wcześniej dual channel. Z zapisów JEDEC widzisz, że kości mogą pracować także z jeden, dwa rzędy mniejszymi szybkościami. Zwykle szybsze kości dopasują się do tych wolniejszych. Czyli jeśli włożysz np. DDR2-800 i DDR2-667 to obie będą pracować jako DDR2-667 (nie wnikamy tutaj w OC). Na inne kwestie pewno natkniesz się w lekturce forum. Kwestię ile i do czego możesz przećwiczyć na linuksie... czyli porównać w praktyce to co masz aktualnie lub wcześniejsze 256 MB, a wymagania dystrybucji. * Odnośnie linuksa... ...a konkretniej Fedory, to mogę Ci dać czas nawet do listopada - wtedy ma wyjść kolejna odsłona (F16). Fedora ma w przybliżeniu półroczny cykl wydawniczy. Inne dystrybucje chyba podobnie. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 20 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Przepraszam za przerwe w korespondencji ale mam teraz nawal pracy i musze robic to co mi daje wynagrodzenie, a nie to co jest znacznie ciekawsze. Za kilka dni wroce do tematu. Dziekuje "300" za info odnosnie pamieci. Odnośnik do komentarza
ba10 Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 Zawsze można pobawić się testami, które mogą pomóc w wyborze dystrybucji : quiz 1 quiz 2 Do tego mozna zajrzeć do porównania dystrybucji no i przejżeć distrowatch. Kiedyś mówiło się " Zainstaluj taką dystrybucje jaką ma twój kumpel", teraz w dobie virtualboxa i innych tego typu programów można naprawde w szybszym tempie przejżeć dystrybucje. Ważne tez jest wsparcie społeczności w rozwiązywaniu problemów i na to też warto zwrócić uwagę. Odnośnik do komentarza
Fix00ser Opublikowano 26 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2011 przed pobraniem zawsze możesz luknąć na http://www.seoexpertconsultants.com/index.php?linux&release= i jak już wczesniej było podane testować z Live CD przed posadzeniem Tux-a na twardzielu Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 12 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2011 Wynik pierwszego quizu mowi, ze najlepszy dla mnie jest: 1. openSUSE 2. Mandriva Linux 3. Ubuntu Linux 4. Fedora 5. Debian GNU/Linux Wynik drugiego quizu: 1. Mandriva 2. Open SuSE 3. Kubuntu 4. Linux Mint 5. Ubuntu Jest jeszcze jedno pytanie, laptop jest polaczony za pomoca modemu-rutera CISCO EPC2425 bezprzewodowo z modemem TP-Link TL-WN321G. To soft na Windows, jak zainstalowac modem bezprzewodowy na Linuksie? Ktore distro jest najlepsze dla tego celu? Czy to sie da w ogole zrobic? Jakie programy Linuxa umozliwia korzystanie z mojego konta pocztowego na wp.pl? Jeszcze jedna mysl, jakie distro nie posluguje sie wtyczkami Java i Flash, badz umozliwia ich blokade? Odnośnik do komentarza
ba10 Opublikowano 13 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Jest jeszcze jedno pytanie, laptop jest polaczony za pomoca modemu-rutera CISCO EPC2425 bezprzewodowo z modemem TP-Link TL-WN321G. To soft na Windows, jak zainstalowac modem bezprzewodowy na Linuksie? Ktore distro jest najlepsze dla tego celu? Czy to sie da w ogole zrobic? TP-Link TL-WN321G to jest karta bezprzewodowa, a nie modem. Jak już będziesz miał dystrybucje zainstalowaną i nie wykryje tej karty to dopiero zacznij szukać jak to zrobić. Jakie programy Linuxa umozliwia korzystanie z mojego konta pocztowego na wp.pl? Co masz dokładnie na myśli ? Korzystanie przez przeglądarkę internetową ? Korzystanie przez klienta poczty ? Sprecyzuj. Jeszcze jedna mysl, jakie distro nie posluguje sie wtyczkami Java i Flash, badz umozliwia ich blokade? Wtyczki nie są uzależnione od dystrybucji, tylko od programu w jakim wykorzystujesz te wtyczki. Może też dokładnie sprecyzuj o co chodzi, by nie było niedomówień. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 13 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2011 Odnosnie poczty: - mam konto pocztowe na wp.pl, czy bede mogl z niego korzystac kiedy bede uzywal Linuxa? Odnosnie technoligii flash i java: - obydwa te skladniki stanowia bardzo istotne zagrozenie zarowno prywatnosci jak i anonimowosci, jak ograniczyc ich "ciekawskie" dzialanie" Probowalem dzis uruchomic Linux Mint ale mi nie bootuje, pisze o tym w dzisiejszym poscie. Nie wiem dlaczego. Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Oczywiście że będziesz mógł,przez przeglądarke lub poprzez klienta poczty. JavaScript zablokujesz w FF dodatkiem NoScript.A Flash domyślnie nie jest instalowany. Odnośnik do komentarza
kaczakkkk Opublikowano 14 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Nie wiem czy dobrze mysle ale mi wychodzi, ze wszystkie dodatki uzywane do przegladarki uzywanej na OS Windows, moga byc uzywane do tej samej przegladarki uzywanej na OS Linux? I tak samo jest z blokowaniem "nieporzadanych" technologii naruszajacych anoimowosc i prywatnosc? Tylko blagam - nie piszcie ze wszystko jest "cacy" http://niezalezna.pl/17678-mswia-szykuje-cyberinwigilacje A jak wyglada istalacja IPchains oraz konfiguracja wlasnych regul przy pomocy interpretera graficznego? sa na to jakies sprawdzone manuale? Odnośnik do komentarza
peter2012 Opublikowano 14 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2011 Tak,dodatki dzialają tak samo. Odnośnie IPChains to nie mam pojęcia... Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi