Walkerowy Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Witam, otóż mając windowsa XP korzystałem z usługi Apache, aby zrobić ze swojego laptopa mini serwer FTP (do udostępniania plików znajomym). Teraz chciałbym zrobić to samo na Windows 7 za pomocą IIS i tu zaczynają się kłopoty. - które komponenty IIS są potrzebne do w/w problemu (nie chcę zbędnych atrybutów) - gdzie znajdę folder, do którego mogę wysyłać pliki które chcę udostępnić. Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 8 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2011 Po zainstalowaniu usługi FTP i IIS Management Console, wykonaj następujące czynności. Uruchom Narzędzia administracyjne | Internet Information Services (IIS) Rozwiń komputerze lokalnym. Kliknij prawym przyciskiem myszy witryny i Dodaj Witryna FTP. Nazwijmy to np"witryna FTP" i takiej ścieżce "C: \ serwerek \root"następnie Start FTP automatycznie, zaznacz pole wyboru Zezwalaj SSL; następnie Włącz uwierzytelnianie anonimowe; Zakończ Teraz powinno działać na FTP na localhost. Uwaga, może być konieczne włączenie serwera FTP w zaporze. Należy użyć następującego polecenia. netsh advfirewall firewall set rule group="FTP Server" new enable="yes" łączysz się za pomocą Total Commandera szybko i bezboleśnie. Myślę że powinno pomóc w razie czego zawsze można skorzystać z alternatywy korzystając np z Filezilli klik Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Wydaje mi się, że chodziło mi o http chyba. Że mam folder na dysku i przez przeglądarke można z niego ściągać pliki. Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Tak wchodzisz na przeglądarkę wpisujesz http://localhost i powinno działać. Napisz co to za windows 7 jaka wersja bo na niektórych jest wyłączona możliwość instalacji FTP. Napisz też co zainstalowałeś i co ci się udało uruchomić. Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 9 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Windows 7 Professional x64, korzystam z Online Armor. Uruchom Narzędzia administracyjne | Internet Information Services (IIS)zrobione Rozwiń komputerze lokalnym.zrobione Kliknij prawym przyciskiem myszy witryny i Dodaj Witryna FTP.kliknąłem na witryny i wybrałem dodaj witrynę FTP Nazwijmy to np"witryna FTP" i takiej ścieżce "C: \ serwerek \root"następnieścieżka to 'c:\nazwa' Start FTP automatycznie, zaznacz pole wyboru Zezwalaj SSL; następniezrobione Włącz uwierzytelnianie anonimowe; Zakończzrobione Uwaga, może być konieczne włączenie serwera FTP w zaporze. Należy użyć następującego polecenia. Wyświetliło się: "Brak reguł spełniające kryteria." Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 9 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2011 Wyświetliło się: "Brak reguł spełniające kryteria." To spróbuj ręcznie wchodzisz na zaporę wybierasz dozwolone programy dajesz na zmień ustawienia i zaznaczasz Usługi sieci WWW(HTTP) Co się dzieje jak wpiszesz w przeglądarkę http://localhost Folder twojej witryny powinien być na dysku C w katalogu inetpub w nim z kolei znajduje się folder wwwroot Spróbuj zastosować się jeszcze do tego tutka znalezionego w sieci jak to skonfigurować :klik albo tego klik Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 10 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2011 Dzięki za pomoc, będę musiał pogrzebać z tymi tutkami. Odnośnik do komentarza
Walkerowy Opublikowano 20 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2011 Ok udało mi się to zrobić. Pozdrawiam. Temat do zamknięcia Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi