karloos Opublikowano 11 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2010 (edytowane) Witajcie, od pewnego czasu system pracuje bardzo wolno: 1. operacje dyskowe w Eksploratorze Windows trwają długo, a gdy go pospieszyć klikaniem, to na pasku aplikacji pojawia się "brak odpowiedzi". Dalsze klikanie to zamglenie okna i... czekanie - albo zabicie procesu i od nowa; 2. podobne reakcje Firefoxa i innych aplikacji; 3. po zaktualizowaniu systemu do SP2 proces svchost "pożera" 60-100% procesora; czasem się uspokaja po odłączeniu kabla sieciowego (mam Internet po kablu); 4. włożenie płyty ze zdjęciami czy innymi zbiorkami to >5 minut skanowania (zależnie od objętości nagranych zbiorków) zanim można się do nich dobrać - diodka w napędzie mruga, lupka na ikonie otwieranego folderu wiruje i nic, aż zielony pasek postępu u góry dojdzie do końca. 5. dodatkowy efekt przy starcie systemu: pulpit otwiera się w ustawionej przeze mnie rozdzielczości, potem przeładowuje się i pojawia w innej, jakiejś mniejszej, po czym powraca (lub nie, aż kliknę prawym klawiszem) do właściwej. Skanowanie Kasperskym nie wykryło nic. Załączam logi i czekam na pomoc. gmer_log.txt Extras.Txt OTL.Txt Edytowane 13 Czerwca 2010 przez Landuss Logi nie wykazują infekcji, temat zmienia dział Odnośnik do komentarza
karloos Opublikowano 17 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Dzięki za sprawdzenie. Rozumiem, że "ten typ tak ma" i nie pozostaje mi nic innego jak uzbroić się w cierpliwość czekając na dostęp do zdjęć... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 17 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2010 Skoro system czysty to podaj chociaż info o sprzęcie, systemie i dane z Uruchamianie w Konfiguracji systemu. Odnośnik do komentarza
karloos Opublikowano 21 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 ASUS serii Z92M: Sempron 3400+ 1,8GHz, RAM 1.5GB, HD Hitachi 80GB, GeForce Go6100; Vista Home Basic, indeks wydajności 2,4. Uruchamia się 11 aplikacji/sterowników: Windows Defender, HD Audio Control Panel, Synaptics, 3xNVIDIA - Driver Helper Service, Compatible Win2000Display driver i Media Center Library, Java Auto Updater, iPlusManager, Kaspersky Anti-Virus (KIS 9.0), Spybot i Firefox. System w pełni zaktualizowany, tak samo Kaspersky, Spybot i reszta. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2010 Podaj jeszcze typ zasilacza ale sprawdź działanie kompa w trybie awaryjnym. Tylko dla upewnienia - to nie jest wersja x64. Odnośnik do komentarza
karloos Opublikowano 22 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 To jest wersja 32b. Co do zasilacza - standardowy, nie mam teraz dostępu do laptopa i nie mogę sprawdzić pracy w trybie awaryjnym. Skończyła mi się cierpliwość i komputer przeszedł operację rekonstrukcji systemu (recovery). Sam proces aktualizowania systemu był ciekawy, po zrekonstruowaniu wgrałem SP1 i SP2 z płyt, następnie wgrałem Kasperskiego i ściągnąłem aktualizacje z witryny MS; było ich w pierwszym rzucie 56, z czego zaktualizowało się 8, reszta zakończona niepowodzeniem. W trakcie użytkowania (luźnego, jakieś pisemka i Internet) partiami dograło się te 48 zakończonych poprzednio niepowodzeniem. Po którejś aktualizacji (chyba partii zawierającej SP1 do Microsoft.Net) svchost dostał wścieklicy i zawłaszczył wszystek procesor; kilka następnych aktualizacji wgrywało się i konfigurowało ponad 8 godzin. Potem w kilku krokach ściągnęła się i dograła reszta. Summa summarum po wszystkich aktualizacjach system działa nieco lepiej, było "brak odpowiedzi", ale nie było "zamglonego" okna aplikacji i czekania na jakąkolwiek reakcję. Dzięki za pomoc. Ale do tematu wrócę, bo drugi komp reaguje identycznie jak ten przed rekonstrukcją - to pewnie w nowym temacie, zgodnie z zasadami forum. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Naathim Opublikowano 22 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 (edytowane) Pierwsi podejrzani: Kaspersky i SpyBot. Zwłaszcza ten drugi ma tendencję do obciążania nadmiernie systemu... Zacząłbym od: - wyczyszczenia pliku hosts - deinstalacji Spybota - deinstalacji Kasperskyego Spróbuj to zrobić po kolei, obserwując bacznie czy kolejne kroki niosą ulgę dla komputera. Drugi pomysł: Pobierz i odpal ShellExView i wyłącz w nim wszystkie rozszerzenia oznaczone na różowo, zresetuj komputer i obserwuj skutki. BTW - Vista sama w sobie nie jest najszybszym systemem na świecie Edytowane 22 Czerwca 2010 przez Sality Odnośnik do komentarza
karloos Opublikowano 7 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2010 (edytowane) Wiem, że Vista jest przyciężka, ale cały problem powstał wtedy, gdy zaczęła naprawdę ślimaczyć. Zwłaszcza wqrzający jest powtarzający się regularnie "brak odpowiedzi" na pasku aplikacji przez 15-20 sekund. SpyBota zainstalowałem po regeneracji systemu mając płonną (jak widać) nadzieję, że uchroni przed nawrotem "brak odpowiedzi". Spróbuję zastąpić Kasperskiego jakimś np. Avastem, może to coś da... Edytowane 16 Lutego 2011 przez picasso 16.02.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku jasnej odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi