Skocz do zawartości

qooqlle.com Proszę o pomoc w pozbyciu się tego wirusa

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry!

Mam problem z przeglądarką internetową, w zasadzie każdą. Po uruchomieniu jako strona startowa otwiera się qooqlle.com, a co tam jest niestety chyba każdy wie (czytałem wcześniejsze rozwiązania problemu na tym forum).

|W związku z powyższym proszę o jakąś 'magiczną' pomoc, gdyż z tego komputera korzysta także osoba niepełnoletnia i bardzo bym nie chciał, by zobaczyła to co ja po otwarciu ww. strony.

Próbowalem oczywiście pozbyć się tego g*** programami typu malware i spyware z efektami niestety żadnymi.

Proszę o pomoc

LOG z SecurityCheck:

Results of screen317's Security Check version 0.99.18

Windows 7 Service Pack 1 (UAC is enabled)

Internet Explorer 8

``````````````````````````````

Antivirus/Firewall Check:

avast! Free Antivirus

McAfee Security Scan Plus

McAfee SecurityCenter

WMI entry may not exist for antivirus; attempting automatic update.

```````````````````````````````

Anti-malware/Other Utilities Check:

Java 6 Update 14

Out of date Java installed!

Adobe Flash Player

Adobe Reader X (10.1.0)

Mozilla Firefox (x86 pl..)

````````````````````````````````

Process Check:

objlist.exe by Laurent

TOSHIBA Toshiba Online Product Information TOPI.exe

Mozilla Firefox AvastSvc.exe -?-

AVAST Software Avast AvastUI.exe

``````````End of Log````````````

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Witam!

Więc... sprawa się troszkę skomplikowała, gdyż okazuje się, że OTL nie chcę "zaskoczyć". Po kliknięciu w ikonkę OTL (czy to .exe czy .com czy .scr) wyskakuje okienko potwierdzenia administratora do otwarcia pliku, potem jeszcze jeden a potem... żadnej reakcji kompa.

Poczytałem forum i chyba mam podobnie jak kolega, któremu już pomogliście: Link do tematu.

Wykonałem skan i wstawiam loga z OTS, podobnie jak kolega w ww. temacie. mam nadzieję, że nie namąciłem Wam za mocno. Skan robiłem zgodnie z Waszą instrukcją.

Jeszcze raz proszę o pomoc.

OTS.Txt

Są wersje qooqlle, które blokują uruchamianie OTL. Ty wprawdzie masz wersję, która do tej pory go nie blokowała, ale może coś się zmieniło.

1. Uruchom OTS i w oknie Paste Fix Here wklej:

[Registry - Safe List]
< FireFox Settings [Prefs.js] > -> C:\Users\Tomcio\AppData\Roaming\Mozilla\FireFox\Profiles\xmwrwpre.default\prefs.js
YN -> browser.startup.homepage -> "http://www.qooqlle.com/"
YN -> browser.search.selectedEngine -> "qooqlle"
< Run [HKEY_LOCAL_MACHINE\] > -> HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
YY -> "GProton" -> C:\ProgramData\GProton.exe [%ALLUSERSPROFILE%\GProton.exe]
< Run [HKEY_USERS\S-1-5-21-1176814540-2977748473-2366033037-1000\] > -> HKEY_USERS\S-1-5-21-1176814540-2977748473-2366033037-1000\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run
YY ->"Crystal.exe" -> C:\Users\Tomcio\AppData\Roaming\Crystal.exe [C:\Users\Tomcio\AppData\Roaming\Crystal.exe]
[Custom Items]
:Files
C:\Users\Tomcio\AppData\Roaming\System.dat
C:\Users\Tomcio\AppData\Roaming\etc.dat
C:\Users\Tomcio\AppData\Local\data2.cab
C:\Users\Tomcio\AppData\Local\done.exe
C:\Users\Tomcio\AppData\Local\nvwiz.exe
C:\Users\Tomcio\AppData\Local\Setup.dat
C:\Users\Tomcio\AppData\Local\Crystal.exe
C:\Users\Tomcio\AppData\Local\patterns.ini
C:\Users\Tomcio\AppData\Roaming\Windows.dat
C:\Users\Tomcio\AppData\Roaming\DirectX.dat
:Reg
[HKEY_USERS\S-1-5-21-1176814540-2977748473-2366033037-1000\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main]
"Start Page"="about:blank"
:end
[Empty Temp Folders]
[EmptyFlash]

2. Rozpocznij usuwanie przyciskiem Run Fix. System powinien zostać zrestartowany, po restarcie powinien się otworzyć automatycznie log z usuwania.

3. Prezentujesz log z usuwania oraz nowy log z OTS i z AD-Remover z opcji Scan. Możesz sprawdzić też czy teraz działa OTL.

"It's a kind of magic" - jak mawia klasyk :)

Na pierwszy "rzut beretem" wszystko działa. Przy odpaleniu FireFoxa wyskakuje stronka startowa "about:home", czyli jest w porządku.

Jeśli jest taka możliwość to proszę jeszcze o:

1. Czy mógłbyś mi powiedzieć skąd dostałem tego wirusa? Tzn. wiem mniej więcej skąd go można załapać, ale może jest możliwość na podstawie tych logów, abyś powiedział mi trochę konkretniej skąd podłapałem to g***?

2. Czy mógłbyś mi polecić jakieś dobre (lepsze niż mam teraz) zabezpieczenie przed tego typu zdarzeniami? Czytałem na forum różne propozycje zabezpieczeń i jest tego trochę (tylko antivir lub combo -antivir +firewall), a co za tym idzie ciężko coś wybrać najskuteczniejszego, więc może mógłbyś mi coś poradzić, co Ty byś zamontował?

Zgodnie z instrukcją naprawczą przesyłam log. OTL działa. Zgodnie z Waszą instrukcją instalowania i skanowania OTL`em, doszedłem do momentu aż pojawiło się główne okno OTL`a. Dalej nie sprawdzałem (czy skanuje etc.).

OTS po naprawie.txt

Ad-Report-SCAN1.txt

Można przejść w takim razie do czynności końcowych.

1. Użyj opcję CleanUp w OTS.

2. Wklej do systemowego notatnika taki tekst:

Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_CURRENT_USER\Software\PopCap]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{171DEBEB-C3D4-40b7-AC73-056A5EBA4A7E}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{42168F92-DA71-42E6-BC7F-132EAC1F1899}]
[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\WebBrowser]
"{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}"=-

Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.REG >>> uruchom ten plik

3. Zaktualizuj IE oraz Java do najnowszych wersji: KLIK.

4. Opróżnij folder Przywracania systemu: KLIK.

1. Czy mógłbyś mi powiedzieć skąd dostałem tego wirusa? Tzn. wiem mniej więcej skąd go można załapać, ale może jest możliwość na podstawie tych logów, abyś powiedział mi trochę konkretniej skąd podłapałem to g***?

Infekcja ta wchodzi głównie z Torrentów dlatego musisz uważać co pobierasz.

2. Czy mógłbyś mi polecić jakieś dobre (lepsze niż mam teraz) zabezpieczenie przed tego typu zdarzeniami? Czytałem na forum różne propozycje zabezpieczeń i jest tego trochę (tylko antivir lub combo -antivir +firewall), a co za tym idzie ciężko coś wybrać najskuteczniejszego, więc może mógłbyś mi coś poradzić, co Ty byś zamontował?

Zabezpieczenie masz dobre więc nie potrzeba nic zmieniać. Po prostu teraz infekcje potrafią obejść zabezpieczenia.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...