Aurimax Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Witam Zdecydowałem się opisać swój problem ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi. Zaznaczę iż próbowałem już z płytą z XP jak i również z Konsolą Odzyskiwania z tegoż forum. Mimo uruchamiania z obiema płytami system nie rusza i wyświetla tylko komunikat o braku NTLDR i poleca restart. Co mogę zrobić w obecnej sytuacji. Z góry dziękuję za jakiekolwiek instrukcje. POZDRAWIAM, Auri Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Zaznaczę iż próbowałem już z płytą z XP jak i również z Konsolą Odzyskiwania z tegoż forum. A masz pewność że plik został podmieniony? Odnośnik do komentarza
Aurimax Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 W tym rzecz, że nie mam jak podmienić ani jak skopiować. Wczytuje bios później powinien system a tu NIC. Czarny ekran i komunikat. Po prostu nie rusza nawet płyty :/ Przeczytałem parę wątków w Googlach i stwierdzam, że zazwyczaj nie ma problemu z uruchomieniem z płytą , niestety u mnie nawet nie drgnie. Więc cóż mogę teraz zrobić ? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Czy w BIOS dysk jest widoczny i ustawiony jako BOOT? Jak masz ustawiony kontroler w BIOS i jaki to typ dysku? Odnośnik do komentarza
Aurimax Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Bios widzi dysk. Dysk jest SATA ustawiony na IDE. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Czy to się stało nagle czy jest to nowy system? Podaj pełne dane sprzętu z naciskiem na zasilacz. Zobacz czy nie jest na czarnej liście. http://www.fixitpc.p...rsc-informacji/ EDYTA Czy nie podpiąłeś przypadkiem dodatkowego dysku ATA? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Wczytuje bios później powinien system a tu NIC. Czarny ekran i komunikat.Po prostu nie rusza nawet płyty :/ A ja mam pytanie: czy Boot Sequence w BIOS ma ustawiony CD-ROM jako pierwszy? Odnośnik do komentarza
Aurimax Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Specyfikacja : Core 2 duo chyba 2,2Gh 2x1gb RAM Płyta Asus P5K SE HDD samsung 1tb Ogólnie to wczoraj miałem błędy podczas otwierania poszczególnych partycji. Pokazywała się ramka z wyborem aplikacji. Zrobiłem restart i boom wyskoczyło brak NTLDR i leży. Boot mam ustawiony na dvd później hdd. ZASILACZ mam dokładnie taki sam http://allegro.pl/zasilacz-lpk12-450w-polecam-i1794948591.html Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Zaznaczę iż próbowałem już z płytą z XP jak i również z Konsolą Odzyskiwania z tegoż forum. + W tym rzecz, że nie mam jak podmienić ani jak skopiować. Wczytuje bios później powinien system a tu NIC. Czarny ekran i komunikat. Po prostu nie rusza nawet płyty :/ + Boot mam ustawiony na dvd później hdd. Czegoś tu nie rozumiem. Co dokładnie robiłeś z płytką XP i Konsolą Odzyskiwania? "później powinien system"... Czy dobrze rozumiem o co Ci chodzi? - jeśli bootujesz z płytki XP/Konsoli Odzyskiwania to niby dlaczego miałby się system uruchomić? Przy bootowaniu pojawia Ci się napis "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD...", naciskasz i... NIC? Odnośnik do komentarza
Aurimax Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Przy bootowaniu pojawia Ci się napis "Dowolny klawisz spowoduje rozruch z dysku CD...", naciskasz i... NIC? W tym rzecz, że się nie pojawia. Czarny ekran, migający kursor i "brak pliku NTLDR i propozycja restartu" Najzwyczajniej nie mogę uruchomić płyty z XP, ani z KO. Bios widzi dvd, słychać działanie dvd jednak nie moze zacząć bootować płyt Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Moim zdaniem walnęła mechanika w CD-ROM przynajmniej tak mi to wygląda z twojego opisu. Może spróbuj załadować narzędzia sprawdzające z Pena o ile masz taką możliwość. Odnośnik do komentarza
Aurimax Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Mam pena tylko czy dostanę jakieś wskazówki co i jak ? Bardzo dziękuję za każdą pomoc. Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Czy twój bios na pewno posiada możliwość bootowania pendrive z biosu. Sprawdź Opisz jak zachowuje się cd-rom po włożeniu płyty z której można za bootować narzędzie ,próbuje coś odczytać, świeci kontrolka czy zero reakcji. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Nie wiem czy to Ci pomoże, ale spróbuj... https://www.fixitpc.pl/topic/519-kreatory-livecd-windows-plyt-narzedziowych/page__view__findpost__p__3567 Odnośnik do komentarza
Aurimax Opublikowano 5 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Kaszana ponieważ nie mam opcji bootowania z pendriva. Najzabawniejsze jest to, że płytę z Win7 zaskakuje ale od razu się wiesza i też nic nie mogę zrobić :/ Na samym początku jest biały pasek i wczytywanie sterowników. W połowie stoi i koniec. Dodam również , że pożyczyłem dvd i również to samo czyli wada napędu odpada. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 Wypróbuj Plop Boot Manager'a. https://www.fixitpc.pl/topic/4027-brak-opcji-bootowania-usb-w-biosie/page__view__findpost__p__29951 Taki wpis do pliku boot.ini (jak sądzę) możesz spróbować dodać jakimś bootowalnym narzędziem. Na stronie Plop'a jest też chyba wersja na CD i dyskietkę... Może warto wypróbować i jedno i drugie. To drugie, czywiście, o ile masz jeszcze stację dyskietek. Specyfikacja : Płyta Asus P5K SE ZASILACZ mam dokładnie taki sam http://allegro.pl/zasilacz-lpk12-450w-polecam-i1794948591.html Ten zasilacz to nieporozumienie przy tej płycie głównej. Ma przerośnięte linie +3.3V i +5V, a słabą +12V. A powinien mieć odwrotnie. Ja bym go raczej widział na tzw. "czarnej liście" (zdaje się, że to Trust). Poniżej garść informacji o zasilaczach. https://www.fixitpc.pl/topic/138-zasilacze-komputerowe-garsc-informacji/ Odnośnik do komentarza
izaw Opublikowano 5 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2011 (edytowane) Spróbuj załadować jakiegoś linuxa live. Jeżeli się uda, to zbadaj dysk, czy nie jest uszkodzony. Gdy nie da rady odepnij dysk i spróbuj zbotować z CD. Jeżeli pójdzie to kontroler lub dysk jest padnięty. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez picasso 12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi