Skocz do zawartości

Jak zmienić "wszystkie" nazwy komputera?

ARA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Byłbym wdzięczny za pomoc, bo mimo poszukiwań w sieci nie znalazłem rozwiązania.

Co zrobić by zmienić wszystkie występujące w różnych miejscach nazwy użytkownika komputera i znajdujących się tam programów.

Czy da się to zrobić hurtem?

Gdzie zmienić nazwę pokazującą się cookies? Nazwa właściciela została zmieniona (przez regedit - nie wiem czy to była poprawna droga), ale nadal pokazuje się cookies z poprzednią nazwą.

Chodzi o to by nowy użytkownik komputera mógł mieć wszystko "na siebie"

Z góry dziękuję za wszelkie porady

.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

To jest raczej pytanie na dział Konsola i Windows PowerShell = https://www.fixitpc.pl/forum/11-konsola-i-windows-powershell/

W skryptach możesz użyć odwołania do zmiennych środowiskowych, da się wyszukać określone pliki i zmienić nazwy...

Natomiast zmiana nazwy użytkownika to raczej jest większy kaliber. Z tego co pamiętam to można zmienić nazwę, ale folder tej nazwy nie zmieni... To chyba się robiło tworząc nowy profil i kopiując do niego stare ustawienia.

Nie za bardzo rozumiem "wytłuszczonej" kwestii

Cytat
Co zrobić by zmienić wszystkie występujące w różnych miejscach nazwy użytkownika komputera i znajdujących się tam programów.
  W dniu 4.09.2011 o 13:56, 3oo napisał(a):

To jest raczej pytanie na dział Konsola i Windows PowerShell = https://www.fixitpc.pl/forum/11-konsola-i-windows-powershell/

W skryptach możesz użyć odwołania do zmiennych środowiskowych, da się wyszukać określone pliki i zmienić nazwy...

Ale co to jest? Nie znam się na tym

Natomiast zmiana nazwy użytkownika to raczej jest większy kaliber. Z tego co pamiętam to można zmienić nazwę, ale folder tej nazwy nie zmieni... To chyba się robiło tworząc nowy profil i kopiując do niego stare ustawienia.

Ale czy będą działały wtedy programy które są tam zainstalowane i maja odesłanie w taki adres?

Nie za bardzo rozumiem "wytłuszczonej" kwestii

Cytat

Chodzi właśnie o programy. Już się przekonałem że jeden przestał działać właściwie..

.

Taki skrypt mógłby zautomatyzować pewne rzeczy, ale... raczej nikt tego za Ciebie nie napisze. Tym bardziej nie wiedząc o co dokładnie chodzi, co ma być zmieniane...

Przejrzyj sobie kilka przykładów z podanego działu, np. skrypt bat https://www.fixitpc.pl/topic/3418-jak-nazwac-wsadowo-foldery-od-plikow-w-nich-zawartych/

Skrypty powershell to nieco inna historia, i z kolei dla mnie to kind of magic.

Nie wiem czy Ci to będzie działać bo nie wiem o jakie programy chodzi i w ogóle po co przy nich jest coś zmieniane... Programy z reguły są instalowane w program files... Natomiast ustawienia programu są najczęściej zapisywane w plikach konfiguracyjnych, więc może w nich należałoby zmienić/uaktualnić ustawienia ścieżki.

Może podasz konkretny przykład? Rozumiem, że chodzi Ci o zdalne działanie z jakiegoś komputera?

W dniu 4.09.2011 o 15:09, 3oo napisał(a):

Taki skrypt mógłby zautomatyzować pewne rzeczy, ale... raczej nikt tego za Ciebie nie napisze. Tym bardziej nie wiedząc o co dokładnie chodzi, co ma być zmieniane...

Widać niejasno się wyraziłem.

Powiedzmy że dotychczas nazwa właściciela/użytkownika brzmiała "sarna". Chciałbym zmienić na "kura" tak by nazwa "sarna" już nigdzie nie występowała.

A jak zajrzałem do regedit to okazuje się że "wszystko" jest na ową "sarnę". Jest w kilkudziesięciu miejscach. Mogę na piechotę, ale nie wiem czy tak wolno, czy nie popsuje działania programów.

Może przynajmniej wiesz jak zmienić by cookies inaczej się zaczęło przedstawiać?

Nie wiem czy Ci to będzie działać bo nie wiem o jakie programy chodzi i w ogóle po co przy nich jest coś zmieniane... Programy z reguły są instalowane w program files... Natomiast ustawienia programu są najczęściej zapisywane w plikach konfiguracyjnych, więc może w nich należałoby zmienić/uaktualnić ustawienia ścieżki.

Może podasz konkretny przykład?

Nie sądzę by miał znaczenie konkretny przykład programu, bo dotyczy to "wszystkich". A więc jest to jakaś rzecz systemowa, czy tp.

Rozumiem, że chodzi Ci o zdalne działanie z jakiegoś komputera?

Nie. nie chodzi o żadne zdalne sterowanie a jedynie po prostu o zmienienie nazw, usunięcie starej bez potrzeby formatowania i instalowania programów na nowo itp.

Cytat
Powiedzmy że dotychczas nazwa właściciela/użytkownika brzmiała "sarna". Chciałbym zmienić na "kura" tak by nazwa "sarna" już nigdzie nie występowała.

A jak zajrzałem do regedit to okazuje się że "wszystko" jest na ową "sarnę". Jest w kilkudziesięciu miejscach. Mogę na piechotę, ale nie wiem czy tak wolno, czy nie popsuje działania programów.

Najprościej i bezboleśnie jest utworzyć nowe konto pod inną nazwą. Nie wiem tylko czy chcesz przenosić dokumenty itp. Musiałbyś zainstalować na nowym koncie programy a potem skasować stary profil.

Jest też możliwość przeniesienia ustawien starego profilu na nowy.

W dniu 4.09.2011 o 16:22, ARA napisał(a):
A wiesz może jak (i gdzie) zmienić przynajmniej nazwę ukazującą się w cookies?

Nie wiem czy to warte zachodu, ale... Założenie jest takie, że wcześniej zmieniłeś nazwę użytkownika, a w plikach cookie nazwa użytkownika występuje przed "@". Poniższy tekst wklejasz do pliku tekstowego. Zapisujesz pod dowolną nazwą (w zasadzie w dowolnej lokalizacji). Zmieniasz jego rozszerzenie na bat - upewnij się, że masz wyłączoną opcję ukrywania znanych typów plików.

@echo off

set cookies=%userprofile%\Cookie

FOR /f "tokens=1,2 delims=@" %%A IN ('DIR "%cookies%" /b') DO (

cd "%cookies%"

ren "%%A@%%B" "%username%@%%B"

cd %~dp0

)

W linijce

set cookies=%userprofile%\Cookie

użyta została zmienna środowiskowa %userprofile%, zaś niżej do zmiany nazwy %username% (jeśli problemem będzie nazwa folderu użytkownika, można nazwę wpisać na sztywno tj. zastąpić %username% nazwą_użytkownika i oczywiście wcześniej trzeba podać odpowiednią ścieżkę do katalogu "Cookie"). Założyłem, że katalog Cookie tam się znajduje i o ten katalog chodzi. Zmienna cookies może się nazywać dowolnie byle bez polskich ogonków i spacji.

Ścieżkę możesz ewentualnie poprawić... A skrypt uruchamiasz dwuklikiem. Gdybyś chciał go przeedytować PPM > Edytuj. Albo otwierasz w notatniku.

Nie wiem czy w pliku index.dat trzeba coś poprawiać.

Jak wiesz w którym miejscu w rejestrze musisz dokonać zmian to możesz sobie "przygotować" plik .reg i go zaimportować wsadowo wykorzystując polecenie regedit z poziomu skryptu. Daną gałąź rejestru możesz wyeksportować do pliku... poprawić... wczytać... Więcej o poleceniu regedit znajdziesz w pomocy systemowej.

Edytowane przez picasso
12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...