ARA Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Witam! Byłbym wdzięczny za pomoc, bo mimo poszukiwań w sieci nie znalazłem rozwiązania. Co zrobić by zmienić wszystkie występujące w różnych miejscach nazwy użytkownika komputera i znajdujących się tam programów. Czy da się to zrobić hurtem? Gdzie zmienić nazwę pokazującą się cookies? Nazwa właściciela została zmieniona (przez regedit - nie wiem czy to była poprawna droga), ale nadal pokazuje się cookies z poprzednią nazwą. Chodzi o to by nowy użytkownik komputera mógł mieć wszystko "na siebie" Z góry dziękuję za wszelkie porady . Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 To jest raczej pytanie na dział Konsola i Windows PowerShell = https://www.fixitpc.pl/forum/11-konsola-i-windows-powershell/ W skryptach możesz użyć odwołania do zmiennych środowiskowych, da się wyszukać określone pliki i zmienić nazwy... Natomiast zmiana nazwy użytkownika to raczej jest większy kaliber. Z tego co pamiętam to można zmienić nazwę, ale folder tej nazwy nie zmieni... To chyba się robiło tworząc nowy profil i kopiując do niego stare ustawienia. Nie za bardzo rozumiem "wytłuszczonej" kwestii Cytat Co zrobić by zmienić wszystkie występujące w różnych miejscach nazwy użytkownika komputera i znajdujących się tam programów. Odnośnik do komentarza
ARA Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 W dniu 4.09.2011 o 13:56, 3oo napisał(a): To jest raczej pytanie na dział Konsola i Windows PowerShell = https://www.fixitpc.pl/forum/11-konsola-i-windows-powershell/ W skryptach możesz użyć odwołania do zmiennych środowiskowych, da się wyszukać określone pliki i zmienić nazwy... Ale co to jest? Nie znam się na tym W dniu 4.09.2011 o 13:56, 3oo napisał(a): Natomiast zmiana nazwy użytkownika to raczej jest większy kaliber. Z tego co pamiętam to można zmienić nazwę, ale folder tej nazwy nie zmieni... To chyba się robiło tworząc nowy profil i kopiując do niego stare ustawienia. Ale czy będą działały wtedy programy które są tam zainstalowane i maja odesłanie w taki adres? W dniu 4.09.2011 o 13:56, 3oo napisał(a): Nie za bardzo rozumiem "wytłuszczonej" kwestii Cytat Co zrobić by zmienić wszystkie występujące w różnych miejscach nazwy użytkownika komputera i znajdujących się tam programów. Chodzi właśnie o programy. Już się przekonałem że jeden przestał działać właściwie.. . Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Taki skrypt mógłby zautomatyzować pewne rzeczy, ale... raczej nikt tego za Ciebie nie napisze. Tym bardziej nie wiedząc o co dokładnie chodzi, co ma być zmieniane... Przejrzyj sobie kilka przykładów z podanego działu, np. skrypt bat https://www.fixitpc.pl/topic/3418-jak-nazwac-wsadowo-foldery-od-plikow-w-nich-zawartych/ Skrypty powershell to nieco inna historia, i z kolei dla mnie to kind of magic. Nie wiem czy Ci to będzie działać bo nie wiem o jakie programy chodzi i w ogóle po co przy nich jest coś zmieniane... Programy z reguły są instalowane w program files... Natomiast ustawienia programu są najczęściej zapisywane w plikach konfiguracyjnych, więc może w nich należałoby zmienić/uaktualnić ustawienia ścieżki. Może podasz konkretny przykład? Rozumiem, że chodzi Ci o zdalne działanie z jakiegoś komputera? Odnośnik do komentarza
ARA Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 W dniu 4.09.2011 o 15:09, 3oo napisał(a): Taki skrypt mógłby zautomatyzować pewne rzeczy, ale... raczej nikt tego za Ciebie nie napisze. Tym bardziej nie wiedząc o co dokładnie chodzi, co ma być zmieniane... Widać niejasno się wyraziłem. Powiedzmy że dotychczas nazwa właściciela/użytkownika brzmiała "sarna". Chciałbym zmienić na "kura" tak by nazwa "sarna" już nigdzie nie występowała. A jak zajrzałem do regedit to okazuje się że "wszystko" jest na ową "sarnę". Jest w kilkudziesięciu miejscach. Mogę na piechotę, ale nie wiem czy tak wolno, czy nie popsuje działania programów. Może przynajmniej wiesz jak zmienić by cookies inaczej się zaczęło przedstawiać? W dniu 4.09.2011 o 15:09, 3oo napisał(a): Nie wiem czy Ci to będzie działać bo nie wiem o jakie programy chodzi i w ogóle po co przy nich jest coś zmieniane... Programy z reguły są instalowane w program files... Natomiast ustawienia programu są najczęściej zapisywane w plikach konfiguracyjnych, więc może w nich należałoby zmienić/uaktualnić ustawienia ścieżki.Może podasz konkretny przykład? Nie sądzę by miał znaczenie konkretny przykład programu, bo dotyczy to "wszystkich". A więc jest to jakaś rzecz systemowa, czy tp. W dniu 4.09.2011 o 15:09, 3oo napisał(a): Rozumiem, że chodzi Ci o zdalne działanie z jakiegoś komputera? Nie. nie chodzi o żadne zdalne sterowanie a jedynie po prostu o zmienienie nazw, usunięcie starej bez potrzeby formatowania i instalowania programów na nowo itp. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Cytat Powiedzmy że dotychczas nazwa właściciela/użytkownika brzmiała "sarna". Chciałbym zmienić na "kura" tak by nazwa "sarna" już nigdzie nie występowała. A jak zajrzałem do regedit to okazuje się że "wszystko" jest na ową "sarnę". Jest w kilkudziesięciu miejscach. Mogę na piechotę, ale nie wiem czy tak wolno, czy nie popsuje działania programów. Najprościej i bezboleśnie jest utworzyć nowe konto pod inną nazwą. Nie wiem tylko czy chcesz przenosić dokumenty itp. Musiałbyś zainstalować na nowym koncie programy a potem skasować stary profil. Jest też możliwość przeniesienia ustawien starego profilu na nowy. Odnośnik do komentarza
ARA Opublikowano 4 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 A wiesz może jak (i gdzie) zmienić przynajmniej nazwę ukazującą się w cookies? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 Założ nowe konto z nową nazwą i wtedy zmieni się zapis w cookies. Wszystko jest od siebie zależne. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Września 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Września 2011 (edytowane) W dniu 4.09.2011 o 16:22, ARA napisał(a): A wiesz może jak (i gdzie) zmienić przynajmniej nazwę ukazującą się w cookies? Nie wiem czy to warte zachodu, ale... Założenie jest takie, że wcześniej zmieniłeś nazwę użytkownika, a w plikach cookie nazwa użytkownika występuje przed "@". Poniższy tekst wklejasz do pliku tekstowego. Zapisujesz pod dowolną nazwą (w zasadzie w dowolnej lokalizacji). Zmieniasz jego rozszerzenie na bat - upewnij się, że masz wyłączoną opcję ukrywania znanych typów plików. @echo off set cookies=%userprofile%\Cookie FOR /f "tokens=1,2 delims=@" %%A IN ('DIR "%cookies%" /b') DO ( cd "%cookies%" ren "%%A@%%B" "%username%@%%B" cd %~dp0 ) W linijce set cookies=%userprofile%\Cookie użyta została zmienna środowiskowa %userprofile%, zaś niżej do zmiany nazwy %username% (jeśli problemem będzie nazwa folderu użytkownika, można nazwę wpisać na sztywno tj. zastąpić %username% nazwą_użytkownika i oczywiście wcześniej trzeba podać odpowiednią ścieżkę do katalogu "Cookie"). Założyłem, że katalog Cookie tam się znajduje i o ten katalog chodzi. Zmienna cookies może się nazywać dowolnie byle bez polskich ogonków i spacji. Ścieżkę możesz ewentualnie poprawić... A skrypt uruchamiasz dwuklikiem. Gdybyś chciał go przeedytować PPM > Edytuj. Albo otwierasz w notatniku. Nie wiem czy w pliku index.dat trzeba coś poprawiać. Jak wiesz w którym miejscu w rejestrze musisz dokonać zmian to możesz sobie "przygotować" plik .reg i go zaimportować wsadowo wykorzystując polecenie regedit z poziomu skryptu. Daną gałąź rejestru możesz wyeksportować do pliku... poprawić... wczytać... Więcej o poleceniu regedit znajdziesz w pomocy systemowej. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez picasso 12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi