pawel2906 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Witam. ostatnio moja nagrywarka dvd(LiteOn SOHW 1653S) przestała czytać płyty. Rozkręciłem ją i przeczyściłem optykę jednak to nic nie pomogło(wcześniej jak nie czytała wystarczyło przeczyścić i grało). W większości nie czyta płyt DVD, czasami przeczyta za 100 razem. Kiedy umieszczę nośnik w nagrywarce słyszę coś takiego : http://w768.wrzuta.pl/audio/aKGPs2VHlWI/dvd_rom Co do pracy nagrywarki (nie słychać tego dokładnie) działa ona w ten sposób jakby chciała rozkręcić płytę, nagle zatrzymuje się i jest ten dźwięk co na nagraniu. Robi takie 3 podejścia po czym miga tylko zielona dioda a DVD przestaje chodzić. Proszę o pomoc. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zawsze możesz wymienić jeszcze taśmę lub przepiąć ją na inny kontroler. Poza tym zaktualizować BIOS (firmware) tej nagrywarki, chociaż trudno tu mówić o jakimś aktualnym wsparciu dla niej. http://www.cdrinfo.pl/hardware/4366143648-LiteOn-SOHW-1653S Jeśli napęd działa na tej samej płycie głównej co chciałeś wymieniać RAM to możesz zainwestować w nagrywarkę SATA (masz dwa porty SATA, na obrazku zaznaczono czerwoną ramką). Kolejność w BIOS-ie będziesz musiał tylko później zmienić chcąc bootować z CD/DVD. Być może konieczne będzie też włączenie odpowiedniej opcji w BIOS-ie i wgranie sterów. Nic trudnego. A zapewne wyjdzie taniej niż naprawa tego co masz. Odnośnik do komentarza
pawel2906 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 firmware aktualizowałem dzisiaj ale miałem i tak zainstalowane najnowsze. Dziwi mnie tylko to, że z płytkami CD radzi sobie bez zarzutu czy to stare płyty czy nowe. DVD nie czyta nawet tych najnowszych z wczoraj;/. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 generalnie optyki lasera nie czyści się płynami na bazie spirytusu (zmywa się powłokę anty refleksyjną ) a ciepłą wodą. Gdzieś były poradniki odnośnie kalibracji lasera tyle tylko, że w dzisiejszych czasach i cenach nowych napędów to jest sztuka dla samej sztuki. Odnośnik do komentarza
marcino Opublikowano 30 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2011 (edytowane) Nagrywarki CD/DVD mają 2 lasery i widocznie ten od DVD szwankuje. Elementy optyczne najlepiej czyścić alkoholem izopropylowym. Tak jak napisał marekW przy obecnych cenach to szkoda się motać-za mniej niż 100 PLN można kupić nową nagrywarkę. Edytowane 12 Grudnia 2011 przez picasso 12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi