aenwu Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Witam Mam problem potrzebuje pomocy w znalezieniu właściwych sterowników do chipsetu AMD970 znalazłem w CPU-Z inna nazwe chipsetu ATI ID5A14 płyty głównej Gigabyte GA 970A-UD3 te na dysku DVD dołaczonym do płyty głównej są niewłaściwe klikam w folderze Chipset na setup.exe na płycie DVD a to mi instaluje jakieś catalyst i sterowniki do układu graficznego, a przecież ta płyta nie ma zintegrowanej karty graficznej na stronie producenta płyty też nic nie znalazłem i również na amd.com Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Sterowniki do chipsetu znajdziesz na stronie producenta płyty KLIK Wybierasz swój system i po robocie. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Ale zauważ, że Catalyst to produkt ATi/AMD, a więc sterowniki dotyczą chipsetu, jak sam napisałeś AMD970 ATI ID5A14, jak również karty graficznej. Instalator ma zintegrowane sterowniki do tych dwóch produktów w sobie, bo są jednej firmy. I zdaje się, na to samo napotkasz przy sterownikach ze strony AMD, tyle, że wersja sterowników będzie wyższa. Oczywiście niektóre instalatory bywają osobno do grafiki i chipsetu, ale zdarzają się też takie all in one. Stronę ze sterownikami masz tutaj http://www.amd.com/pl/Pages/AMDHomePage.aspx Całkiem po prawej masz listę Find a Driver i stamtąd to już sobie trafisz. Odnośnik do komentarza
aenwu Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Tylko że w downloadzie AMD nie ma w ogóle serii chipsetów 9 i jedyne co sie isntaluje to do grafiki do chipsetu tam nie ma nic. W starej płycie takich problemów nie było zawsze sterownik był instalowany bez problemu a tu jakiś śmietnik nie sterownik jest Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Jedyne co mogę Ci zaproponować to wypakowanie tego sterownika ściągniętego ze stronki Gigabyte (coś w stylu PPM na nim > Wypakuj tutaj...), a potem przy instalacji konkretnego sterownika wskazanie konkretnego katalogu. Ponoć zmiany w chipsetach serii 9 są w znacznej części typowo kosmetyczne w porównaniu do poprzedniej generacji, sąd możesz nie znaleźć katalogu o nazwie chipsetu lub serii (9xx). Pytanie co i czy musisz to instalować? Jaki system? Być może stery do tych chipsetów wypłyną wraz z premierą Bulldozer'a... Odnośnik do komentarza
aenwu Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 No raczej powinno się instalować sterowniki do chipsetu producenta system jaki mam to Windows 7 x64 pewnie sterowniki do chipsetu serii 9 wyjdą wraz z premierą bulldożerów oby na razie kombinowanie wypakowywanie mi nic nie da gdyż po wypakowaniu jest tylko folder VGA nic poza tym Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Nie kombinuj tak. Podaj jaką masz grafikę. AMD czy NV. Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-970a-ud3rev_10/download/ Tu są. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Przetłumacz to bo nie wiem o co chodzi. EDYTA @DragonFire Twój post poprzedni był całkowicie inny. Dodatkowo cytujesz @Belfegora. Te sterowniki to archiwum. Odnośnik do komentarza
aenwu Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 @DragonFire Myslisz że na stronie producenta nie byłem? @wieslaw531 Karte graficzną mam firmy nvidia moim zdaniem do tego chipsetu nie ma na razie sterowników bo jakby tak było to bym je bez problemu dawno znalazł Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Generalnie z Twojego 1-go posta widzę, że czujesz bluesa (bo szukasz) ale go nie słyszysz. Mam na drugim kompie zestaw starszy ale AMD + NV. 1. Podstawa jest taka, że zarówno ASUS jak i GIGABYTE produkuje sprzęt bazując na nowych komponentach. 2. Sterowniki dostarczają takie jakie otrzymują od producentów podzespołów i zazwyczaj bardzo stare aby nie mieć problemów z klientami mniej doświadczonymi. 3. W Twoim przypadku pobierz sterowniki do chipsetu stąd i je zainstaluj ale nie na zasadzie (ENTER - ENTER itd). 4. AMD stosuje w zasadzie ten sam instalator do wszystkich komponentów systemu i tym się nie przejmuj (Twój błąd, że chodzi tylko o grafikę). 5. Nie wybieraj opcji AUTO tylko Niestandardowe i tam masz (za przeproszeniem) różne ptaszki. 6. Zwykłe ptaszki (bez ramki) oznaczają iż sterownik jest zainstalowany. Ptaszki w ramce - to te do zainstalowania lub aktualizacji. 7. Przeglądasz co chcesz zainstalować i odpowiednio "ptaszkujesz". 8. Sterowniki do chipsetu zdecydowanie będą nowsze niż na stronie GB i nie przejmuj się tym, że nie dotyczą 970 (pewnie jeszcze nie są gotowe ale jak zwykle sprzęt jest kompatybilny ze starszym). 9. Instalujesz i finalnie przeglądasz rezultaty zwracając uwagę na ewentualne problemy (masz opcję Podgląd instalacji). 10. Możesz finalnie usunąć CCC w Programy i funkcje ale instalacja nowych driverów jest identyczna. 11. Drivery do karty instalujesz ze strony NV. Odnośnik do komentarza
aenwu Opublikowano 27 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2011 @wiesław531 Myślisz że nie próbowałem tak jak opisujesz?? wiem skąd pobrać sterowniki do karty graficznej tylko z chipsetem jest dalej problem i szkoda mi na to czasu za jakis czas wejdę na stronę AMD i pobiorę jak będą sterowniki do 9xx bo na razie ich nie ma tam Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Sterowniki AMD dla chipsetu są zunifikowane, mimo że mamy np linki do wersji 6 do 8 to tak naprawdę prowadzą one do tych samych plików. Stawiam dolary przeciw orzechom, że dla chipsetu serii 9 będzie to samo. pzdr Odnośnik do komentarza
aenwu Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Problem rozwiązałem ręcznie wskazując plik inf sterownika i po problemie pewnie to wina instalatora Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zakładam, że w MU brak wykrzykników. Tu masz dodatkowe info: http://sites.amd.com/us/Documents/AMD_OverDrive™_Utility_AMD.COM_Release_Notes.pdf Odnośnik do komentarza
aenwu Opublikowano 3 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2011 Dokładnie brak wykrzykników menadżerze urządzeń,a AMD ma instalator do poprawki Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi