airstyle Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Witam. Nie wiem w którym z działów umieścić ten temat, w razie błędu proszę o przeniesienie. Otóż spotkał mnie następujący problem: przez swoją nieuwagę pobrałem wirusa rzekomo podającego sie za aktualizację java shockwave player'a dla strony o identycznej szacie graficznej jak Youtube. Myślę że uporałem się z tym wirusem ponieważ skorzystałem z ESET Online Scannera, który wykrył w moim komputerze 26 trojanów, w tym "Trojan Downloader" usunąłem wspomniane przed chwilą wirusy. Potem zacząłem walczyć z nim przez otl, a następnie wykonałem wszystko zamieszczone w tym filmie: www.youtube.com/watch?v=SDe-AI27g60. Przed pobraniem wirusa miałem na komputerze Nortona-oryginalną, aktualną wersję, niestety do tej pory nie udało mi się go postawić na nogi. Postawiłem za to Avasta - wersję darmową pobraną z oficjalnej strony producenta. A teraz do rzeczy: gdy włączam komputer automatycznie uruchamia mi się tryb awaryjny. Aby skorzystać z sieci muszę w czasie włączanie mieć wciśnięty f8 i wybierać tryb awaryjny z obsługą sieci, funkcja "uruchom windows normalnie" nie daje rezultatu. Próbowałem zmienić to w "msconfig"- zaznaczony miałem tryb uruchamiania selektywnego, oraz w zakładce rozruch - bezpieczne uruchamianie. Gdy odznaczam wszystko klikam "zastosuj", a następnie "ok" i ponownie wchodzę w "msconfig" to zaznaczone mam wcześniejsze funkcje. Mało tego avasta da się już włączyć, nie da się go jednak zaktualizować, w programie wyświetla się zazwyczaj wersja bazy danych u mnie jest ona określona jako "nieznany", oraz wszystkie 8 zasłon jest nieaktywnych. Proszę o pomoc! P.S. Dodam jeszcze, że na swoim laptopie mam preinstalowaną wersję Windows 7 Home Premium więc nie mam żadnej płyty. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 ZASADY DZIAŁU się kłaniają do przeczytania. Wykonaj i wklej raporty z narzędzi OTL oraz GMER. Bez tego nie ruszymy. BTW: Ten film wcale nie pokazuje usuwania wszystkich składników tego wirusa, a problem z awaryjnym to też jego sprawka i to trzeba będzie skorygować. Odnośnik do komentarza
airstyle Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Już sobie poradziłem z wirusem. Dla tych, którzy walczą z problemem: przy uruchamianiu windowsa musimy włączyć okno wyboru trybu uruchamiania (przed ładowaniem systemu wciskamy f8) i wybrać opcję Napraw Komputer! potem po załadowaniu systemu uruchamiamy funkcję diagnozowania systemu windows http://zapodaj.net/f57a26d2d06e.jpg.html, restart, dwa skany i gotowe Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 (edytowane) Mimo wszystko wklej raporty do wglądu bo to, że nie ma objawów nie znaczy ze wszystko jest naprawione. Edytowane 26 Września 2011 przez picasso 26.09.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi