3oo Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 W kwestii temperatur, to dlaczego to nie może być... HWMonitor = http://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html HWiNFO32 = http://www.hwinfo.com/download32.html Sam S.M.A.R.T. niewiele Ci da. Czasem skan powierzchni powie więcej. A to przeciez możesz zrobić zewnętrznym narzędziem, które jest wiarygodniejsze niż te działające pod kontrolą systemu. W kwestii tego RAID to być może chodzi o to, że musiałbyś w jego opcjach zaznaczyć z którego dysku ma bootować. A do tego menu się wchodzi jakimś klawiszem, i chyba widać na ekranie jakim. Ale pewien nie jestem, bo nie całkiem dokładnie z tego korzystałem. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 no te dwa programy sprawdzałem i nie działają uruchamiam jest POST nie widzi dysków potem jest coś RAID i trza wcisnąć ctrl-F i tam są opcje tworzenia i usuwania woluminów nie będę resetował CMOS bo mam OC ustawione.. Czy jestem jednak skazany na zmianę na IDE? Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny; uruchamiam jest POST nie widzi dysków potem jest coś RAID i trza wcisnąć ctrl-F Złe ustawinia BIOS-u. Wyłącz w BIOS-ie tworzenie macierzy RAID. nie będę resetował CMOS bo mam OC ustawione.. Ustawieniami w BIOS-ie sekwencji startowej systemów nie zmienisz. @ 3oo; Sam S.M.A.R.T. niewiele Ci da. Czasem skan powierzchni powie więcej. A to przeciez możesz zrobić zewnętrznym narzędziem, które jest wiarygodniejsze niż te działające pod kontrolą systemu. Święte słowa. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 nie mam nic takiego jak włączenie/wyłączenie tworzenia macierzy... sam zobacz jaki mam BIOS i jakie opcje wszystko jest w MANUALu na stronie ASUSa Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny; nie mam nic takiego jak włączenie/wyłączenie tworzenia macierzy... Zobacz sam -> Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 ale to jest BIOS Phoenixa i RAID Intela ja mam AMI BIOS Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny; ale to jest BIOS Phoenixa i RAID Intelaja mam AMI BIOS Ty leniu (to był przykład) -> 0:23. PS. Komunikat podczas startu, wskazuje na złe ustawinia w sekwencji Advanced. D O B R A N O C Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Czy jestem jednak skazany na zmianę na IDE? Na to wygląda. Chociaż ja bym postawił 64-bitową 7 (BTW Płyta główna obsługuje max. 16 GB RAM-u), na niej virtualbox - a pod nim XP. Jeśli system Ci padnie to i tak S.M.A.R.T. monitoring nic Ci nie da, a 7 z kolei podobno widzi S.M.A.R.T., więc... WTF? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Radzę zrobić tak jak proponuje @3oo. niemożliwe! postawiłem WinXP, sterowniki, aktualizacje, kilka programów (już wtedy nie widział SMARTu) i dopiero potem podłączyłem pozostałe dyski W nawiązaniu do mojego postu #67. Czy przed postawieniem XP ten dysk był pod W7? Czy przy stawianiu XP usunąłeś całkowicie partycję i sformatowałeś dysk z wykorzystaniem instalatora? Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 @Oniryczny - instalowałem no normalnie: płyta z XP boot F6 załadowanie sterownika z dyskietki instalacja XP i jest... gdzie podpiąłeś ten napęd dyskietek? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 marekW FDD USB TEAC/MITSUMI wieslaw531 dysk był pod Win7 dysk wygląda tak że partycja, którą utworzyłem by instalować XP nie istniała utworzyłem Instalatorem, sformatowałem i zainstalowałem 300 mam za słaby CPU na Virtualbox/WinXP mode Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Złe ustawinia BIOS-u. Wyłącz w BIOS-ie tworzenie macierzy RAID. Utworzenie macierzy nie powinno wpływać na możliwość rozpoznania "fizycznych" dysków. Przytaczany przeze mnie Crystall nie ma z tym problemu (po włączeniu wspominanej już wcześniej opcji). @Oniryczny - czy masz dostęp do środowiska WinPE w wersji wcześniejszej niż 2.0? pzdr Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 WinPE? ue, chyba nie... Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Na forum powinien być link do płyty LiveCD programu OTL - poszukaj - o ile pamiętam jest zbudowany w oparciu o WinPE 1.5. Odpal komputer z tej płyty (podczas odpalania prawdopodobnie będzie trzeba wczytać sterowniki z dyskietki tak jak przy instalacji) i w nim uruchom CrystalDiskInfo (np z pena, ta wersja nie wymaga instalacji: CDI Portable). Jeżeli również w ten sposób nie będzie dostępu do dysków wyeliminujemy ew. problem z zainstalowanym systemem i będzie to oznaczać ogólny problem systemów serii NT5 z twoim kontrolerem. pzdr Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 mam jakiś WinXP LiveCD na dysku ale nie mam chwilowo napędu by to nagrać (Pioneer padł ) Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 OTLPE Jak zainstalować OTLPE.iso na dysku USB Pozostaje Ci w jakiś sposób utworzyć obraz iso OTLPE, albo znaleźć w necie. Chyba, że użyjesz innego LiveCD i przerobisz na pendrive (lub takową wersję znajdziesz). Instrukcja: https://www.fixitpc.pl/topic/5135-rootkit-zeroaccess/page__view__findpost__p__37942 Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 zrobiłem załadowałem driver z dyskietki i się odpalił oto screen z włączoną opcją advanced disk search http://wstaw.org/w/EcD/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Znaczy czekaj na poradę @maggrega lub kogoś innego kto wie co zrobić. Tak z ciekawości. Możesz pokazać obrazki z Zarządzania Dyskami z W7 i XP (pokaż te same dyski). Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Win7 http://wstaw.org/w/EcX/ XP widzi tylko napęd DVD(chwilowo mam) Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Czy masz jakieś logiczne wyjaśnienie przypisania dla partycji z XP litery "B:"? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 o_O teraz mi pokazał dyski w XP (nie wiem czemu czasem nie widzi może to jakiś bug) http://wstaw.org/w/Ed9/ logiczne? litera dysku w Win7 nie ma żadnego znaczenia, na poprzedniej mobo miałem System na S: Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Wygląda na to, że jest to - oczym wspomniał maggreg - problem XP z Twoim kontrolerem. Chyba nie majstrowałeś w systemie XP podobnie jak w 7 (temat Majaque'a) ze sterami AHCI? Możesz jeszcze powtórzyć całą akcję z ustawieniami SATA na IDE, ale zdaje się że z tym nie miałeś problemów wcześniej pod XP? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 co niby majstrować jakie problemy? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Nie powinieneś tych dwóch zdań łączyć. Jedno mówi tylko, że XP najprawdopodobniej nie rozpoznaje poprawnie kontrolera RAID/AHCI Twojej płyty głównej (IDE musisz sprawdzić, bo o tym nic nie wspomniałeś). Chociaż, może poczekaj na werdykt maggreg'a. A drugie odnosiło się do waszych zabaw ze sterami AHCI w windows 7. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 25 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) ahaaa no żonglowanie driverami msahci i amdsata było ale ważne że wsio działa na Win7 nie miałem nigdy BSODa na Win7 (poza KernelPower ale to od za niskiego napięcia CPU przy OC EDIT zmienię kontroler na IDE to SMART zadziała a jak znów zmienię na AHCI to czy XP się nie sypnie? bo 7 to wiem że nie... Edytowane 26 Sierpnia 2011 przez Oniryczny Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi