Anonim5 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Oniryczny; Active@ Hard Disk Monitor nie widzi...Active SMART Monitor widział Pokaż screeny. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Pisałeś że widział. @marekW; Pisz na temat. Nie da się bo jak zwylke wpadłeś, przeczytałeś dwa posty i narobiłeś burdelu takiego, że trzeba się cofać aż do samego początku. Więc się bujaj teraz sam i prostuj. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Aeo3 wsio pięknie pokazuje na Win7 co potwierdza że SMART jest włączony i dyski go obsługują http://wstaw.org/w/E3X/ Active SMART Monitor się nie uruchamia... więc jestem w ciemnej d. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 marekW; Więc się bujaj teraz sam i prostuj. - Bez komentarza. @Oniryczny ; Aeo3 wsio pięknie pokazuje na Win7 Pokaż z poziomu Windows XP. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 z poziomu Windows XP nic nie działa... Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny; jaki program do SMART Sprawdz jeszcze HDDlife® (pokaż screena z info) . z poziomu Windows XP nic nie działa... Może to wina "kulawego" systemu. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Może to wina "kulawego" systemu. sam jesteś kulawy Windows XP obchodzi dziś 10 urodziny Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny; sam jesteś kulawy Przez takich ja wy, to forum schodzi na .............. . Windows XP obchodzi dziś 10 urodziny Więc, stary gruchot ten XP. PS. Nie ma z kim gadać. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 HDDLife: http://wstaw.org/w/E8p/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Przez takich ja wy, to forum schodzi na .............. . Więc, stary gruchot ten XP. PS. Nie ma z kim gadać. Przeczytaj swoje posty uważnie i nie pukaj licznika. Zajmij się może słuchaniem ACPiorunDC. Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny; sam jesteś kulawy Przestawiłeś po instalacji w BIOS-ie tryb pracy na AHCI (musisz przeinstalować system Windows XP SP3). Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 że co? no bez takich to nielogiczne przecież instalowałem na włączonym AHCI Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny; no bez takich to nielogiczne przecież instalowałem na włączonym AHCI Ta, dziesięć lat temu na zewnętrznym kontrolerze. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 o co ci chodzi? zintegrowałem sterownik by instalator widział dysk, zainstalowałem i tyle... przecież inaczej by się sypnął Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 To co pisze @Karolek jest żenujące. @Oniryczny A w jakiej kolejności stawiałeś systemy? Czy odpalasz je metodą wyboru po POST? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Win7 postawiłem ponad rok temu (i jestem zbyt leniwy by go przeinstalować na x64 gdy nie używam już integry i mam cały RAM) WinXP postawiłem na innym dysku a podczas instalacji XPka dysk z Win7 był odłączony (by nie namieszał) odpalam wyborem po POST F8 poza tym uważam Karolek że to gdyby nawet było prawdą co prawisz to nie miałoby znaczenia... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 WinXP postawiłem na innym dysku a podczas instalacji XPka dysk z Win7 był odłączony (by nie namieszał) Obawiam się, że problem tkwi w tym miejscu. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 niemożliwe! postawiłem WinXP, sterowniki, aktualizacje, kilka programów (już wtedy nie widział SMARTu) i dopiero potem podłączyłem pozostałe dyski Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny Skoro twierdzisz, że jest to sterownik "AHCI/RAID compatible" to zmień w BIOS-ie Main > SATA Configuration > OnChip SATA Type na RAID (zakładam, że masz AHCI). Lub odwrotnie... Chociaż nie zdziwiłbym się, gdybyś miał tam SATA. Tylko proszę, nie rób ctrl+c/ctrl+v z pclab.pl w stylu "inaczej by mi dyski nie działały bez utworzenia woluminów macierzowych ani HotSwap/HotPlug na Win7", tylko po prostu spróbuj. A dlaczego to wiesz z przytoczonego forum. Do wypróbowania: HDDScan http://hddscan.com/ smartmontools http://sourceforge.net/apps/trac/smartmontools/wiki Dla przykładu, wspierane kontrolery RAID przez smartmontools: Support for disks behind RAID controllers is highly dependent on both platform and controller type. http://sourceforge.net/apps/trac/smartmontools/wiki/Supported_RAID-Controllers A najwyraźniej system nie potrafi właściwie zidentyfikować kontrolera. Tak ja to widzę. wieslaw531 Na pewno nie w tym problem. Też tak zawsze robię chcąc uniknąć "mieszania" plików bootujących, które muszą znajdować się na partycji aktywnej, a tylko może być jedna taka. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 nie mam opcji SATA w tej konfiguracji jest tylko AHCI, RAID, IDE zmienię na RAID i co dalej? Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 wieslaw531; To co pisze @Karolek jest żenujące W którym miejscu. Obawiam się, że problem tkwi w tym miejscu Co ma piernik do wiatraka. Przeczytaj swoje posty uważnie i nie pukaj licznika.Zajmij się może słuchaniem ACPiorunDC. Ty "fajansie". @ Oniryczny; jest tylko AHCI, RAID, IDE Zmień na IDE - 5% spadku wydajności. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 zmieniłem na RAID i nawet BIOS dysków nie widzi bo nie ma na nich woluminów RAID Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Oniryczny; zmieniłem na RAIDi nawet BIOS dysków nie widzi bo nie ma na nich woluminów RAID Jaki RAID (czytaj wyżej). PS. Zresetu pamięć CMOS w BIOS-ie (BIOS wykryje ponownie wszystkie podzespoły). Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Jak może BIOS nie widzieć dysków? A tak wogóle to po co Ci monitoring S.M.A.R.T.? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 24 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2011 jaki RAID? no przecież tylko zmieniłem opcje kontrolera nie tworzyłem macierzy więc nie miałem wyboru RAIDu no nie widzi bo macierzy nie utworzono a po to mi żeby choć temperatury monitorować po prostu zawsze miałem SMART Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi