Oniryczny Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Witam! Jak w temacie: postawiłem WindowsaXP na dysku SATA na kontrolerze AHCI i np HWMonitor nie widzi S.M.A.R.T.u rozumiem ze jednak jakiś program mi to zobaczy... tylko jaki? A kontrolera nie zmienię bo na innym dysku mam Win7 i nie działałby HotSwap Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Polecam lekturkę = https://www.fixitpc.pl/topic/155-zakladanie-tematu-jakie-informacje-podawac/page__p__844#entry844 Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 ale mnie dysk działa Win7 widzi S.M.A.R.T. mnie chodzi o coś co go zobaczy z poziomu WinXP Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Z programów wymienionych w punkcie 3 - pomijając bootowalny MHDD - to dokładniej który Ci nie działa? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 a skąd mam wiedzieć? żadnego nie zainstalowałem bo chcę zainstalować ten który zadziała a nie instalować każdy po kolei i śmiecić system... helou? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 A kto Ci każe instalować? Te programy mają też wersje portable (zip package / without installer / no installation). Pobierasz, wypakowujesz, uruchamiasz... Poza tym niektóre programy do diagnostyki sprzętu (wymienione wcześniej, we wskazanym linku) też potrafią odczytać S.M.A.R.T. I też są dostępne w wersji portable. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Widać nie rozumiesz tego problemu Dyski są nie w Kontrolery IDE/ATA/ATAPI tylko w Kontrolery RAID/SCSI Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Faktycznie nie rozumiem. Dyski są widoczne w gałęzi Disk drives (nie wiem jak to spolszczono), a w gałęziach o których wspominasz z reguły są tylko "zainstalowane" kontrolery. Poza tym, z treści Twojego tematu nie wynika że postawiłeś XP na dyskach spiętych w RAID. Więc nie widzę związku z problemem, no może poza takim, że niektóre programy mogą faktycznie sobie nie radzić z AHCI. Mam wyłączony kontroler IDE w BIOS-ie. XP postawiony na dysku SATA w trybie AHCI, a mimo to nie mam problemów z odczytem S.M.A.R.T.-u conajmniej na dwóch z tych wymienionych w linku programów... Natomiast zgadywać nie będę, który Ci zadziała, a który nie. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 to niby który Ci działa? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Panowie spokojnie. Bez nerw proszę. Z poziomu systemu powinien bez problemu pokazać smart Crystal Disk Info. Co do trybu pracy dysków (czy jak się to tam nazywa), swego czasu też chciałem zobaczyć Smart przy pomocy MHDD. Lapek pracuje w AHCI - nie sposób było ujrzeć. MHDD nie działał. Przestawiłem w Biosie na czas testu kontroler w tryb IDE i MHDD poleciał. Sprawę w moim przypadku rozwiązała instalacja sterowników intela MasStorage Driver czy cuś takiego. Jak wcześniej wspomniał @300 są wersje bezinstalacyjne i możesz spokojnie je wypróbować. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 no Crystal mi nie działa MHDD z poziomu BIOS nawet AIDA64 nie widzi widzi za to Active SMART Monitor ale jest jest komercha... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 A HWINFO32? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2011 Crystaldiskinfo, HWInfo32, SystemInfo (SIW), HWMonitor, HWMonitorPro, HDTune, HDTunePro, AIDA64, nic z tych nie widzi... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Może Victoria? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 a... nie wymieniłem jej? Voctoria też NIE widzi S.M.A.R.T.u EDIT ciekawe czy by się nie dało zintegrować sterownika typu msahci z Winem XP Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 ciekawe czy by się nie dało zintegrować sterownika typu msahci z Winem XP 1. Jak w takim razie DOKŁADNIE instalowałeś XP? 2. Pokaż obrazek z XP -> MU -> Widok wg połączeń. 3. Jaki sterownik AHCI instalowałeś ? 4. Czy w BIOS masz włączony SMART? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 no SMART mam bo na Win7 wsio smiga sterownik AMD AHCI/RAID controler żeby wogóle instalator dysk zobaczył (ahcix86.sys) instalowałem no normalnie: płyta z XP boot F6 załadowanie sterownika z dyskietki instalacja XP i jest... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 no SMART mam bo na Win7 wsio smiga Pytałem czy masz włączony w BIOS. W7 to inna bajka. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2011 oczywiście że mam dla każdego dysku S.M.A.R.T. jest włączony widok wg połączeń: http://wstaw.org/w/DWb/ Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Oniryczny: oczywiście że mam dla każdego dysku S.M.A.R.T. jest włączony Macierz RAID nie obsługuje mechanizmu SMART. Zmień ustawienie w BIOS-ie na Legacy lub Compatibility i sprawdz. widok wg połączeń: http://wstaw.org/w/DWb/ Mechanizm ten można włączyć jedynie w BIOS-ie. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 ale to nie jest RAID to jest na sterowniku AHCI/RAID (AMD AHCI/RAID COMPATIBLE) ale to jest zwykłe AHCI (ahcix86.sys) Odnośnik do komentarza
Anonim5 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Oniryczny; widzi za to Active SMART Monitor ale jest jest komercha Jaki problem. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 taki że to jest płatne gówno mulące komputer do piractwa mnie nakłaniasz? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Jeżeli dobrze pamiętam to AHCI jest w pełni wspierane powyżej Vista. Nie mam dostępu do XP. Sprawdź czy masz taki klucz w rejestrze (ten z W7): HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci . Raczej nie i nawet z SP3. Zapewne brak również sterownika msahci.sys. Sterownik ahcix86.sys to proteza producenta chipsetu. Zobacz jaka jest wartość Start w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\ahcix86. Te fakty mogą być powodem Twoich problemów. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 23 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2011 no msahci.sys mam na Win7 a na XP jest ahcix86.sys Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi