Punisher2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Bo dodałem przełącznik /PAE a niemam napisu "Rozszerzenie adresu fizycznego". Mam 2 GB ale zamówiłem nowe 2x2GB. A u koleżanki na lapku z 512 Ram i XP Professional SP3 od razu wskoczył ten napis Odnośnik do komentarza
Indeterminista Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Odpowiadając na pytanie w temacie - tak. http://pl.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension - na dole strony jest tabela z listą obsługiwanych systemów. Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 to dlaczego nie mam tego napisu ? Odnośnik do komentarza
mirf Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 to dlaczego nie mam tego napisu ? Aktualizowany BIOS pod Vistę? Mam 2x2GB http://imageshack.us/photo/my-images/824/memorys.png/ Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Nie rozumiem oco ci chodzi z tą Vistą, nie umiem znaleść nowej wersji bios dla swojej płyty, ta którą pobrałem rzekomo dla niej nie działa. Narazie mam 2 GB, dopiero między poniedziałkiem a wtorkiem będe mieć nowe kości, w wrześniu przesiadka na 7 x64. Tak jak mówię u koleżanki która ma Professional a tylko 512 MB ram się napis pokazał, a u mnie na home z 2 GB niema Tak wygląda mój boot.ini [boot loader] timeout=0 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /NOEXECUTE=OPTIN /FASTDETECT/TUTag=25MNVT /Kernel=TUKernel.exe/PAE nawet jak usune wpis z tuneup odpowiedzialny za pasek z visty to nic nie pomaga Odnośnik do komentarza
mirf Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Przedstawiłem moje doświadczenie. Miałem najnowszy BIOS pod XP i zamontowałem 2x2GB RAM-u. BIOS rozmiaru pamięci nie widział. Po wgraniu poprawki BIOS pod instalację Visty, pojawiło się to co przedstawiłem wcześniej. [boot loader]timeout=30 default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS [operating systems] multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /NoExecute=OptOut Z pozdrowieniem. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 nie umiem znaleść nowej wersji bios dla swojej płyty, ta którą pobrałem rzekomo dla niej nie działa. A gdzie szukałeś biosu i skąd go pobierałeś? Najnowszy do twojej płyty jest z dnia 2007.05.15 Odnośnik do komentarza
Punisher2010 Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Otrzymałem już swoje 4 GB ram, lecz bios widział tylko 3 GB, udało mi się zaktualizować bios do najnowszej wersji (ustawienia podane przez producenta były błędne dlatego nie mogłem zaktualizować) lecz po aktualizacji biosu system i bios widzi tylko 2,5 GB https://www.fixitpc.pl/topic/5159-bios-widzi-tylko-25-gb-ram-z-4-przed-aktualizacja-widzial-3-gb/ @Mirf o jakiej ty aktualizacji mówisz? Wgrałem najnowszy bios i tylko pogorszyło, bo teraz system widzi 2,5 GB RAM Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi