kruger Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Szukam programu, który połączyłby szybko większą ilość mniejszych obrazków w jedną całość. Obrazki są pobrane z "zoomify" i są to kwadraty 250x250, program powinien działać tak, że tworzona jest siatka, powiedzmy 60 okienek w poziomie na 50 okienek w pionie (do dowolnego ustalenia) i poprzez przeciąganie obrazków do poszczególnych klatek tworzona by była szybko jedna całość. Na teraz sklejam taki obraz piksel do piksela w programie graficznym ale trwa to bardzo długo, bo jest ich wszystkich ok 800... Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2011 Chyba nie bardzo rozumiem, w programie graficznym takim jak GIMP, ustawiasz siatkę i przyciąganie do siatki i obrazki tylko przeciągasz i ustawiają się same równiutko, możesz również ustawić linie pomocnicze nie wiem czy są w Gimp-ie, są w Corelu, i również ustawia się przyciąganie do linii, tworzysz z nich odpowiednią kratownicę i tylko przeciągasz obrazki i wstawisz gdzie ci pasuje. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Raczej nie powinieneś szukać programu a makra lub skryptu pod program, którego używasz (o ile on takie coś potrafi wykorzystać). Photoshop podobno ma możliwość nagrywania makr, czy da się je odpowiednio zmodyfikować - nie wiem. Gimp nagrywania makr raczej nie ma, ale skrypty można napisać w kilku językach programowania. Myślę, że np. poniższy przykład dałoby się tak napisać by osiągnąć zamierzony efekt... http://4programmers.net/Python/Gimp Odnośnik do komentarza
kruger Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2011 Dzięki za odpowiedzi. Siatka w gimpie bardzo dobra, właściwie o coś takiego mi w pytaniu chodziło, ale tak sobie teraz myślę (po 1,5 godzinnym składaniu mozaiki) czy jeszcze bardziej nie dałoby się tego uprościć. Na skryptach się niestety nie znam, może się z tym jednak zaznajomię, ale jakby ktoś wiedział o programie, który potrafiłby wczytać z folderu powiedzmy 700 obrazków i ułożyć je w jedną całość (według nazw), a następnie wyeksportować do pliku to też proszę o informację. Próbowałem programów do tworzenia panoram, ale nie są one doskonałe w dokładnym sklejaniu, np. microsoftowy ICE potrafi załadować te wszystkie pliki, nawet ułożyć układankę, ale jak już sklei to niedokładnie (jest dość ubogi w opcje) a poza tym nie chce zapisać całości na dysk. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi