flo Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Witam, mój komputer Dell xps studio 16 z zainstalowanym Windows 7 odmówił posłuszeństwa i nie wyświetla nic poza ekranem powitalnym "trwa uruchamianie systemu windows", gdy przy uruchamianiu wywołane klawiszem F okno z zapytaniem mam jedynie do wyboru : uruchom system windows normalnie, lub : uruchom narzędzie do naprawy systemu windows, w obu przypadkach komputer sam się restartuje ewentualnie wyświetla czarny ekran, przy próbie z linuxem ubuntu - uruchomiłam go z płyty dwukrotnie, a obecnie też wyświetla się czarny ekran z raportami. Istotna może okazać się informacja, że zamiast uruchamiać ubuntu z płyty, zaznaczyłam opcje zainstalowania go na komputerze. Mam tylko jedną partycję, zależy mi na możliwości zgrania danych na dysk zewnętrzny.. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Istotna może okazać się informacja, że zamiast uruchamiać ubuntu z płyty, zaznaczyłam opcje zainstalowania go na komputerze. Mam tylko jedną partycję, zależy mi na możliwości zgrania danych na dysk zewnętrzny.. I zainstalował sie linux? Odnośnik do komentarza
flo Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Bez płyty też się nie uruchamia, z płytą zadziałał kilka razy, ale nie wiedziałam jak dostać się do danych, przy próbie dostępu do dysku OS wyświetlał się komunikat o uszkodzonych sektorach. Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 z płytą zadziałał kilka razy, ale nie wiedziałam jak dostać się do danych, przy próbie dostępu do dysku OS wyświetlał się komunikat o uszkodzonych sektorach. popełniłaś blad wybierając opcje instalacji. Zastapiłaś windowsa linuxem. Należało wybrać opcje bezinstalacyjną. Mam tylko jedną partycję, zależy mi na możliwości zgrania danych na dysk zewnętrzny.. I jeszcze takie kwiatki. Jedna partycja. Teoretycznie jest szansa odzyskać dane, ale lepiej zeby to zrobił ktoś bardziej doświadczony. Odnośnik do komentarza
flo Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zastąpiłam? może zainstalował się obok? a nie ma jakiejś alternatywy dla linuxa? może spróbowałabym dotrzeć do tych danych za pomocą innego programu? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zastąpiłam? może zainstalował się obok? Zainstalowałaś linuxa na Windowsie. O to mi chodzi. Nic nie poszło obok. Linux poleciał na całym dysku. Jak wygląda teraz sytuacja, komputer uruchamia sie z linuxem? Startuje to Ubuntu czy nie? Odnośnik do komentarza
flo Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 nie, ani z płytą, ani bez, tylko czarny ekran z różnymi raportami Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 nie, ani z płytą, ani bez, tylko czarny ekran z różnymi raportami to zrób zdjecie tego ekranu z raportami i wstaw. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 14 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Linux niekoniecznie leciał po całym dysku. Najprawdopodobniej wykroił sobie nieco miejsca z partycji. Nie wiem czy coś poszło nie tak z instalacją linuksa, bo nie rozumiem co aktualnie jest bootloaderem. Powinien to być linuks, i powinien być dosŁ§ępny windows na liście startowej. Może pamiętasz jaką opcję wybrałaś i ile miejsca przeznaczyłaś na linuksa? Generalnie, jeśli doszło do formatowania partycji to kiepsko to widzę. Można byłoby spróbować użyć TestDisk'a do odzyskania partycji - ale to konsolowe narzędzie i raczej niezbyt proste. Spróbuj użyć bootowalny Parted Magic (pobierz, wypal, zabootuj z CD), odpal na nim partition editor (gparted), ale nic nie usuwaj! Cyknij tylko fotkę jak wygląda układ partycji. http://partedmagic.com/doku.php?id=downloads //Edycja: Domyślną opcją instalacji Ubuntu jest "obok Windows". Mogę się mylić, ale w pierwszym strzale proponuje on na partycji systemowej połowę miejsca, co można zmienić suwakiem. Ta opcja instalacji może się jednak skończyć trwałym uwaleniem windows i koniecznością jego reinstalacji. Nie wspominając już o wykasowaniu danych z dysku (tej części partycji, na której będzie linuks). Może nie tyle podobny przypadek, co próba odzyskiwania partycji TestDisk'iem: https://www.fixitpc.pl/topic/5098-zniknela-partycja-z-danymi/page__view__findpost__p__37559 Proponuje jednak wykonać tylko analizę, niczego nie zapisywać (nie używaj opcji Write). TestDisk mozna znaleźć na w/w Parted Magic (w System Tools) Edytowane 12 Grudnia 2011 przez picasso 12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi