Skocz do zawartości

Niedziałający windows

flo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mój komputer Dell xps studio 16 z zainstalowanym Windows 7 odmówił posłuszeństwa i nie wyświetla nic poza ekranem powitalnym "trwa uruchamianie systemu windows", gdy przy uruchamianiu wywołane klawiszem F okno z zapytaniem mam jedynie do wyboru : uruchom system windows normalnie, lub : uruchom narzędzie do naprawy systemu windows, w obu przypadkach komputer sam się restartuje ewentualnie wyświetla czarny ekran, przy próbie z linuxem ubuntu - uruchomiłam go z płyty dwukrotnie, a obecnie też wyświetla się czarny ekran z raportami.

Istotna może okazać się informacja, że zamiast uruchamiać ubuntu z płyty, zaznaczyłam opcje zainstalowania go na komputerze. Mam tylko jedną partycję, zależy mi na możliwości zgrania danych na dysk zewnętrzny..

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
z płytą zadziałał kilka razy, ale nie wiedziałam jak dostać się do danych, przy próbie dostępu do dysku OS wyświetlał się komunikat o uszkodzonych sektorach.

popełniłaś blad wybierając opcje instalacji. Zastapiłaś windowsa linuxem. Należało wybrać opcje bezinstalacyjną.

Mam tylko jedną partycję, zależy mi na możliwości zgrania danych na dysk zewnętrzny..

I jeszcze takie kwiatki. Jedna partycja. Teoretycznie jest szansa odzyskać dane, ale lepiej zeby to zrobił ktoś bardziej doświadczony.

Linux niekoniecznie leciał po całym dysku. Najprawdopodobniej wykroił sobie nieco miejsca z partycji. Nie wiem czy coś poszło nie tak z instalacją linuksa, bo nie rozumiem co aktualnie jest bootloaderem. Powinien to być linuks, i powinien być dosŁ§ępny windows na liście startowej. Może pamiętasz jaką opcję wybrałaś i ile miejsca przeznaczyłaś na linuksa? Generalnie, jeśli doszło do formatowania partycji to kiepsko to widzę. Można byłoby spróbować użyć TestDisk'a do odzyskania partycji - ale to konsolowe narzędzie i raczej niezbyt proste.

Spróbuj użyć bootowalny Parted Magic (pobierz, wypal, zabootuj z CD), odpal na nim partition editor (gparted), ale nic nie usuwaj! Cyknij tylko fotkę jak wygląda układ partycji.

http://partedmagic.com/doku.php?id=downloads

//Edycja:

Domyślną opcją instalacji Ubuntu jest "obok Windows". Mogę się mylić, ale w pierwszym strzale proponuje on na partycji systemowej połowę miejsca, co można zmienić suwakiem. Ta opcja instalacji może się jednak skończyć trwałym uwaleniem windows i koniecznością jego reinstalacji. Nie wspominając już o wykasowaniu danych z dysku (tej części partycji, na której będzie linuks).

Może nie tyle podobny przypadek, co próba odzyskiwania partycji TestDisk'iem:

https://www.fixitpc.pl/topic/5098-zniknela-partycja-z-danymi/page__view__findpost__p__37559

Proponuje jednak wykonać tylko analizę, niczego nie zapisywać (nie używaj opcji Write).

TestDisk mozna znaleźć na w/w Parted Magic (w System Tools)

Edytowane przez picasso
12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...