makaveli98 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Witam Mam taki problem-podczas sprawdzania w systemie dysku systemowym checkdiskiem odrazu pojawia sie komunikat "na tym dysku występują błędy systemu plików",po zaznaczeniu opcji naprawy przy następnym uruchomieniu odpalam system i nie znajduje żadnych błędów.Natomiast jak sprawdzam z poziomu systemu ciągle ten sam komunikat ze są jakieś błędy....i czasem jakies występują ponieważ juz np. mialem info ze antywirus został uszkodzony i musiałem go reinstalować lub inne podobne,wiec nie wiem o co chodzi?? system : windows 7 ultimate sp1 netbook acer ao522 4Gb ram Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 po zaznaczeniu opcji naprawy przy następnym uruchomieniu odpalam system i nie znajduje żadnych błędów. Natomiast jak sprawdzam z poziomu systemu ciągle ten sam komunikat ze są jakieś błędy.... To pewnie dlatego są "błędy". Checkdisk uruchomiony spod działającego systemu jest niewiarygodny i mogą nastąpić przekłamania, a dlatego że system plików nie jest ekskluzywnie zablokowany i odbywają się na nim operacje (które wchodzą w kolizję ze skanem checkdisk). Mogą się pojawiać wskazania błędów (np. "błąd mapy bitowej"), które nie są rzeczywistymi błędami. Należy się trzymać tego co mówi checkdisk uruchamiany w izolacji, gdy wolumin nie jest w użyciu. Na wszelki wypadek pokaż te "błędy". . Odnośnik do komentarza
makaveli98 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 ok tylko ze za każdym razem jest ten komunikat:) a na innym notebooku tego np. nie ma ,narazie nie mam co pokazać bo nic się złego nie dzieje ale widocznie jest tak jak piszesz. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 ok tylko ze za każdym razem jest ten komunikat:) a na innym notebooku tego np. nie ma Tego nie można porównywać. Z pewnością: nieidentyczne konfiguracje, inny układ pracujących w tle procesów, inne czynności na dysku. Checkdisk spod Windows łatwo zmanipulować i nagromadzić false positivy. narazie nie mam co pokazać bo nic się złego Mówisz, że komunikat jest "za każdym razem", toteż uruchom checkdisk spod Windows i przeklej z okna to co Ci pokazuje. . Odnośnik do komentarza
makaveli98 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 dysk podzielony na 2 partycje na każdej ten sam komunikat. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Uruchamiasz checkdisk w trybie graficznym, co nie podaje żadnych detali. Więcej szczegółów pozyskasz startując konsolowy wariant: Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator i wpisz chkdsk Odnośnik do komentarza
makaveli98 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Uruchamiasz checkdisk w trybie graficznym, co nie podaje żadnych detali. Więcej szczegółów pozyskasz startując konsolowy wariant: Start > w polu szukania wpisz cmd > z prawokliku Uruchom jako Administrator i wpisz chkdsk Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Nic z tego, checkdisk w ogóle nie chce podać szczegółów o co mu chodzi w trybie spod Windows (nie są nawet pokazane typowe statystyki, które być powinny). Mam pytanie: czy zgodnie z komunikatem zaznaczałeś tylko opcję "Automatycznie napraw..." czy także "Skanuj dysk ..."? Spróbuj raz jeszcze, tym razem w cmd zastartowanym jako Administrator wpisz chkdsk /f /r, zatwierdź uruchamianie przy starcie i restart systemu. Dodatkowe pytanie: czy w tym systemie działa jakieś oprogramowanie zabezpieczające? . Odnośnik do komentarza
makaveli98 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 wcześniej próbowałem zaznaczając jedno i drugie i to samo po restarcie nic nie znajdywał a pod systemem znowu to samo ,sprawdzałem tez HD tune powierzchnie i nie ma bad sektorów a oprogramowanie zabezpieczające to avast free i mam jeszcze ramdysk stworzony z pamięci systemowej. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 To ja bym zostawiła dysk w spokoju, skoro ani sprawdzanie dysku w trybie boot ani HD Tune nie zgłaszają problemów i tylko checkdisk spod Windows ma jakieś anse (niewiarygodne środowisko weryfikacji). Nie wykluczam tu też wpływu Avast na zamieszanie z checkdiskiem. Odnośnik do komentarza
makaveli98 Opublikowano 13 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2011 ok to dzięki za pomoc, spróbuje jeszcze odinstalować avasta i wtedy sprawdzę. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi