Skocz do zawartości

Brak tła na koncie administratora Windows 7

tsygi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Polecono mi to forum jako ostatnia deskę ratunku ;) gdzie indziej problemu nie udało sie rozwiązać.

Problem przewija się dosyć często ale nie mogę trafić na działającą odpowiedź. Na początku zaznaczę ze system jest legalny aktywowany itd. system postawiłem około tygodnia temu wszystko było ok, wczoraj po zainstalowaniu aktualizacji i ponownym uruchomieniu nie działają tła pulpitu można tylko zmieniać pełne kolory z czarnego na inny itd. na kątach bez uprawnień administratora wszystko działa poprawnie. Nie pomaga wyczyszczenie folderu Użytkownicy/AppData/Microsoft/Windows/Themes , włączając motywy zmieniają się kolory i dźwięki tapeta cały czas jednolity kolor. Czasem w menu personalizacji pokazują się przykładowe tapety czasem czarne prostokąty a czasem nic. Ustawiając tapetę z piku czasem wyskakuje błąd : "Nie można ustawić tego obrazu jako tapety. Wystąpił błąd wewnętrzny". czasem nic , co najśmieszniejsze z internetu można ustawić tapetę ;) Wiem że nie jest to tragedia po prostu ciekawi mnie co się stało :P Przywracanie systemu nic nie pomogło.

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
nie działają tła pulpitu można tylko zmieniać pełne kolory z czarnego na inny itd. na kątach bez uprawnień administratora wszystko działa poprawnie

Wstępnie:

1. Panel sterowania > Ułatwienia dostępu > Centrum ułatwień dostępu > Zwiększ widoczność zawartości ekranu > czy jest zaznaczona opcja Usuń obrazy tła (jeśli dostępne)? Nawet jeśli odznaczone, spróbuj zaznaczyć i zatwierdzić, a następnie odznaczyć i zatwierdzić.

2. Panel sterowania > System i zabezpieczenia > Centrum akcji > Rozwiązywanie problemów > Wygląd i personalizacja > spróbuj uruchomić diagnostyk Aero (który interesuje się też sferami teł)

3. Czy są zainstalowane w systemie jakieś aplikacje, które są związane z aspektami wyświetlania? Możesz dostarczyć też log z OTL dla weryfikacji co się uruchamia na tym koncie.

Nie pomaga wyczyszczenie folderu Użytkownicy/AppData/Microsoft/Windows/Themes

Czy w tym folderze było coś więcej niż TranscodedWallpaper.jpg? Czy sprawdzałeś widok katalogu przy włączonej opcji pokazywania ukrytych systemowych (Windows Explorer > Organizuj > Opcje folderów i wyszukiwania > Widok > odznaczone Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego)?

,

pierwsza metoda nie pomaga, druga robiłem już wcześniej nie wyszukuje żadnych problemów, w folderze poza tym plikiem znajduje się tylko plik slideshow odpowiedzialny pewnie za zmienianie tapet, robię loga za chwilę go wrzucę. poza aktualizacjami instalowałem tylko Panda USB Vaccine które deinstalacja też nic nie zmieniła.

w folderze poza tym plikiem znajduje się tylko plik slideshow odpowiedzialny pewnie za zmienianie tapet

Otwórz ten plik w Notatniku i przeklej co w nim widzisz (o ile nie jest pusty). A skoro jest tu slideshow.ini, to sprawdź też tę opcję:

Panel sterowania > System i zabezpieczenia > Opcje zasilania > Zmień ustawienia planu (aktualnie ustawionego) > Zmień zaawansowane ustawienia zasilania > Ustawienia tła Pulpitu > Pokaz slajdów > jest ustawione na Dostępny czy Wstrzymany?

.

plik slideshow po otwarciu w notatniku jest pusty

Plik pusty a jakie ma atrybuty (nie jest przypadkiem "Tylko do odczytu")? Na wszelki wypadek usuń ten plik całkowicie. Wątpię czy to pomoże, ale ....

Na temat OTL: nie widzę tu nic szczególnego i na razie testy pod kątem procesów odsuwam. Skoro efekt jest relatywny do konta, to muszą wchodzić w grę tylko części relatywne do konta. Oczywisty katalog z TranscodedWallpaper.jpg już sprawdzany (zakładam że nie pomyliłeś folderów kont), to jeszcze rejestr.

1. Start > w polu szukania wpisz regedit > w kluczu:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop

Czemu jest równa wartość Wallpaper?

2. Jaki katalog wskazujesz przy wyborze tapet? Czy wybór innego katalogu był testowany?

.

usuwałem plik slideshow już kilka razy ( ogólnie czyściłem całkowicie folder ) nic to nie dało,

zmieniałem katalogi zmieniałem też "pełne kolory" na inne opcje po zamknieciu okienka wszystko wraca do pierwotnych ustawień (pełne kolory) jedynie kiedy ustawiam tapetę z firefoxa to cały czas jako lokalizacja zostaje firefox, Wallpaper w danych podaną ma lokalizacje "C:\Users\Tsygi\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Tapeta pulpitu.bmp" coś więcej podać z tego pliku ?

usuwałem plik slideshow już kilka razy ( ogólnie czyściłem całkowicie folder ) nic to nie dało

Czy w tym folderze w ogóle się pojawia na nowo plik o nazwie TranscodedWallpaper.jpg? Zrób test:

1. Upewnij się, że katalog C:\Users\Tsygi\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Themes ma stosowne uprawnienia, czyli: Twoje konto Tsygi + Administratorzy + SYSTEM = Pełna kontrola, Właścicielem folderu jest Tsygi.

2. Z katalogu C:\Windows\Web\Wallpaper przekopiuj obojętny plik JPG, zmień mu nazwę na TranscodedWallpaper.jpg i wstaw go do folderu C:\Users\Tsygi\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Themes.

3. W rejestrze w miejscu, które właśnie oglądałeś, zedytuj wartość Wallpaper wymieniając aktualnie widzianą ścieżkę z Firefox na C:\Users\Tsygi\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Themes\TranscodedWallpaper.jpg.

4. Restart systemu: czy zmiana tapety się utrzymuje oraz czy można ją zmieniać?

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...