Skocz do zawartości

Wolna praca systemu

Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Od około dwóch tygodni zaobserwowałem wyraźne zwolnienie pracy systemu. Aplikacje "przycinają" się. Szczególnie irytuje oglądanie filmów na komputerze, czy filmików z youtube'a, które mimo wcześniejszego zbuforowania co chwile się zacinają (tj. obraz się zawiesza, a dźwięk płynie w tle). Podobnie nawet stare gry, z którymi do niedawna nie miałem problemów, bardzo spowalniają.

Wybrałem ten dział, gdyż przeskanowałem komputer jednakże wynik okazał się "czysty".

Ostatnio zainstalowane aktualizacje do Windows'a 7 (SP1), aktualizacje do flash'a, Javy, skype. Ściągnąłem też triasową wersję antywirusa Kasperski z mniej zaufanego źródła zaopatrzoną w program który podpinał klucz z promocyjną 3 miesięczną wersją zaczerpniętą z czasopisma - antywirus tak czy owak nie działał poprawnie, licencja okazała się błędna, więc program odinstalowałem. Teraz mam McAfee Total Protection ze strony producenta, przeskanowałem nim komputer, ale bez żadnych negatywnych wyników.

Zestawienia w załącznikach.

//Podczas skanowania OTL "Looking for newly created files: C:\Windows\SysWow64\d3dx9_36.dll" program na kilka minut przestał odpowiadać i ochrona antywirusa McAfee została wyłączona.

Pozdrawiam.

Extras.Txt

OTL.Txt

AutoRuns.txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Od około dwóch tygodni zaobserwowałem wyraźne zwolnienie pracy systemu. Aplikacje "przycinają" się. Szczególnie irytuje oglądanie filmów na komputerze, czy filmików z youtube'a, które mimo wcześniejszego zbuforowania co chwile się zacinają (tj. obraz się zawiesza, a dźwięk płynie w tle). Podobnie nawet stare gry, z którymi do niedawna nie miałem problemów, bardzo spowalniają.

Z raportów nic konkretnego nie wynika. A wnioskując po datach plików McAfee w połączeniu z Twoją wypowiedzią McAfee pojawił się już gdy problem był a nie przed? W przeciwnym wypadku byłby pierwszym podejrzanym.

Może:

1. Przetestuj czy spowolnienie jest widziane w stadium tzw. czystego rozruchu: KB929135.

2. Przetestuj dysk pod kątem błędów.

Podczas skanowania OTL "Looking for newly created files: C:\Windows\SysWow64\d3dx9_36.dll" program na kilka minut przestał odpowiadać i ochrona antywirusa McAfee została wyłączona

W Dzienniku widać to jako błąd:

Error - 8/10/2011 9:29:17 AM | Computer Name = Therion | Source = McLogEvent | ID = 5051

Description = A thread in process C:\Program Files\Common Files\McAfee\SystemCore\mcshield.exe

took longer than 90000 ms to complete a request. The process will be terminated.

Thread

id : 3280 (0xcd0) Thread address : 0x000000007735138A Thread message : Build VSCORE.14.4.0.333

/ 5400.1158 Object being scanned = \Device\HarddiskVolume3\Windows\SysWow64\d3dx9_36.dll

by C:\Users\Sebastian\Downloads\OTL.exe 4(0)(0) 4(0)(0) 7200(0)(0) 7595(0)(0) 7005(0)(0)

7004(0)(0) 5006(0)(0) 5004(0)(0)

PS. Drobne uwagi:

----> W Autoruns w karcie Scheduled Tasks usuń wszystkie zadania "not found", a w karcie Gadgets dokasuj obiekt Kasperskiego.

----> I wyczyść sobie grom śmieci GG10, czyli skasuj w ścieżce C:\Users\Sebastian\AppData\Local wszystkie pliki tego modelu:

[2011/05/27 18:27:35 | 000,002,432 | ---- | C] () -- C:\Users\Sebastian\AppData\Local\TempYk3544.html

[2011/05/26 16:38:08 | 000,002,432 | ---- | C] () -- C:\Users\Sebastian\AppData\Local\TempLC1632.html

[2011/05/26 16:35:18 | 000,002,432 | ---- | C] () -- C:\Users\Sebastian\AppData\Local\Tempwc1632.html

[2011/03/26 16:48:57 | 000,002,432 | ---- | C] () -- C:\Users\Sebastian\AppData\Local\Temphg8988.html

[2011/03/07 22:35:56 | 000,002,432 | ---- | C] () -- C:\Users\Sebastian\AppData\Local\Templh5516.html

... i tak dalej ...

Niestety GG10 będzie je mnożyć. Tak w ogóle sugeruję rozważenie zamiany potwora GG10 czymś mniej ciężkim i bez reklam, a z dobrą obsługą protokołu GG10. Te warunki spełniają trzy programy: Kadu, WTW i Miranda (z naciskiem na WTW, który pozwoli jako jedyny z tu podanych zaimportować oryginalne archiwum GG10, a poza tym jest natywną aplikacją 64-bit). Opisy w temacie: Darmowe komunikatory.

.

Opisując bardziej szczegółowo i chronologicznie:

Wcześniej też korzystałem z 30-dniowej darmowej wersji McAfee, jednak licencja przed pojawieniem się problemu wygasła. W międzyczasie pojawił się problem z zacinającym się youtube'm (na IE 9). Myślałem, że to przez niezaktualizowaną wersję flasha/Javy. Kiedy je zaktualizowałem IE 9 w ogóle przestał wykonywać skrypty Javy (chciałem ściągnąć McAfee ze strony producenta, ale strona niepoprawnie działała), zaś filmiki nadal się przycinały. Więc postanowiłem zainstalować Firefoxa - rozwiązało to problem skryptów. Udało mi się ściągnąć program instalujący McAfee (strona działała poprawnie) jednakże z kolei program nie działał poprawnie i nie był w stanie zainstalować McAfee.

Wówczas próbowałem zainstalować wspomniany już Kaspersky zaopatrzony w dodatkowy program. Antywirus został poprawnie zainstalowany. W poprzednim poście zapomniałem dodać, że udało mi się jeden raz przeskanować komputer i Kaspersky wykrył "potencjalnie niebezpieczny kod, czy narzędzie" w tym programie dołączonym do trialowej wersji Kaspersky'iego. Nakazałem więc usunięcie potencjalnie niebezpiecznego programu. Po restarcie komputera (zaproponowanym przez Kasperskiego) okazało się, że licencja jest błędna. Odinstalowałem więc ten antywirus i podjąłem kolejna próbę zainstalowania McAfee - tym razem pomyślną.

W moim odczuciu po tych "perypetiach" system zaczął działać wolniej (być może dlatego, że w trakcie rozwiązywania problemów z przeglądarką/antywirusami nie bardzo miałem czas na oglądanie filmów czy granie w gry).

Firefox działał dość wolno, co chwilę nie dawał odpowiedzi. Proces z Menedżerze zadań zajmował 200000 K (jego pomocnik od wtyczek relatywnie o połowę mniej). Zauważyłem też, ze proces svchost.exe (odpowiedzialny za usługi takie jak: wudfsvc, Wlansvc, UxSms, TrkWks, SysMain, PcaSvc, Netman, hidserv, AudioEndpointBuilder - wszystkie o PID 404) zajmuje zwykle od 100000K do 200000K Pamięci. Mimo zwalniania zużycie procesora zwykle jest bardzo niskie 1%-6%..

Ad. 1.Podczas wykonywania czystego rozruchu:

Wyłączenie usług (za wyjątkiem systemowych) nie przyniosło znacznej poprawy (filmy się zacinają, przeglądarka często nie odpowiada). Niestety nie można było wyłączyć części usług McAfee odpowiedzialnych za "Personal Firewall, McShield, Firewal Core i Validation Trust Protection".

Czy powinienem spróbować wyłączyć też usługi systemowe czy najpierw jakoś się zająć tymi usługami McAfee?

Ad. 2.Przeskanowanie dysku narzędziem do poszukiwania błędów nie wykazało żadnych błędów/problemów.

Ad. PS.

Wyczyściłem Autoruns oraz śmieci z GG10.

Dziękuję za uwagi dotyczące komunikatora, na pewno zmienię GG10 lub całkowicie odinstaluję, gdyż obecnie już z nie korzystam z tej aplikacji.

Pozdrawiam

Ad. 1.Podczas wykonywania czystego rozruchu:

Wyłączenie usług (za wyjątkiem systemowych) nie przyniosło znacznej poprawy (filmy się zacinają, przeglądarka często nie odpowiada). Niestety nie można było wyłączyć części usług McAfee odpowiedzialnych za "Personal Firewall, McShield, Firewal Core i Validation Trust Protection".

Czy powinienem spróbować wyłączyć też usługi systemowe czy najpierw jakoś się zająć tymi usługami McAfee?

To było spodziewane, że McAfee nie zostanie do końca objęty tym procesem, gdyż działa tu technika samoobronna. Swoją drogą to czysty rozruch i tak nie mógłby udowodnić w 100% czy to McAfee, gdyż czysty rozruch nie interesuje się sterownikami. W związku z tym, że wyczuwam tu zamieszanie:

Wcześniej też korzystałem z 30-dniowej darmowej wersji McAfee, jednak licencja przed pojawieniem się problemu wygasła. W międzyczasie pojawił się problem z zacinającym się youtube'm (na IE 9). Myślałem, że to przez niezaktualizowaną wersję flasha/Javy. Kiedy je zaktualizowałem IE 9 w ogóle przestał wykonywać skrypty Javy (chciałem ściągnąć McAfee ze strony producenta, ale strona niepoprawnie działała), zaś filmiki nadal się przycinały. Więc postanowiłem zainstalować Firefoxa - rozwiązało to problem skryptów. Udało mi się ściągnąć program instalujący McAfee (strona działała poprawnie) jednakże z kolei program nie działał poprawnie i nie był w stanie zainstalować McAfee.

Wówczas próbowałem zainstalować wspomniany już Kaspersky zaopatrzony w dodatkowy program. Antywirus został poprawnie zainstalowany. W poprzednim poście zapomniałem dodać, że udało mi się jeden raz przeskanować komputer i Kaspersky wykrył "potencjalnie niebezpieczny kod, czy narzędzie" w tym programie dołączonym do trialowej wersji Kaspersky'iego. Nakazałem więc usunięcie potencjalnie niebezpiecznego programu. Po restarcie komputera (zaproponowanym przez Kasperskiego) okazało się, że licencja jest błędna. Odinstalowałem więc ten antywirus i podjąłem kolejna próbę zainstalowania McAfee - tym razem pomyślną.

.... proponuję porządne sprawdzenie czy oprogramowanie zabezpieczające ma coś tu do rzeczy, a taka weryfikacja może nastąpić tylko poprzez pełną deinstalację. Czyli:

1. Odinstaluj McAfee normalną drogą i popraw przez McAfee Consumer Product Removal Tool.

2. Gościł tu Kaspersky, był szczątek w gadżetach, nie wiadomo ile szczątków w miejscach ukrytych przed okiem. Na wszelki wypadek przejedź jeszcze przez Kaspersky Remover.

Po restarcie zdaj relację czy widzisz poprawę.

.

(stara gra z którą wcześniej nie było problemów nadal "przycina", podobnie zachowują się filmiki oglądane w internecie obsługiwane przez flasha czy filmy odtwarzane przy użyciu VLC media player).

Czy z tego wynika, że zacinają się tylko aplikacje związane z renderowaniem obrazu? To klatkowanie nasuwa skojarzenia z: kodeki (ale wtyczka Flash nie używa zewnętrznych enkoderów, a VLC jedzie na wbudowanym zestawie, co jakby wyklucza koncepcję elementu wspólnego) lub sterowniki graficzne. Na temat sterowników, widzę w OTL takie datowanie:

DRV:64bit: - [2009/12/10 13:40:30 | 006,179,328 | ---- | M] (ATI Technologies Inc.) [Kernel | On_Demand | Running] -- C:\Windows\SysNative\drivers\atikmdag.sys -- (atikmdag)

Spróbowałabym aktualizacji Catalystów najnowszą wersją pobraną ze strony producenta. Podsuwam też pomocniczy program deinstalacji Driver Sweeper.

.

Zmiana sterowników ATI na najnowsze niestety nie przyniosła pożądanego efektu. (Jakkolwiek muszę przyznać, że po wykonaniu zaleconych kroków poprawiła się praca systemu, od "któregoś postu", wydaje mi się, że dotyczącego usunięcia antywirusów, przeglądarka IE 9 nie zacina się. Podobnie system wydaje sie pracować szybciej. Z czego jestem bardzo zadowolony. Niestety główny problem dotyczący "klatkowania" filmów/filmików czy gier nadal pozostaje).

Pozdrawiam.

Nie czuję jakiegoś gorącego powiewu z kanałów powietrznych. Sprawdziłem przy pomocy Everesta temperatury na procesorze i na dysku i są to odpowiednio 28 i 38 stopni. Jeśli chodzi o zwalnianie, to pojawia się również świeżo po uruchomieniu. Nie trzymam też laptopa w miejscach, które mogłyby mu zaszkodzić.

Pozdrawiam.

Edytowane przez picasso
12.12.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...