DawidS28 Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Mówisz o [Filtr wulgaryzmów]? Nie, to nie z tych. Początek "S", koniec "E". EDIT: Nie chodzi też o [szukaj] Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 9 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2011 przychodzi mi do głowy tylko : SENTE po portugalsku siedzieć Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 See... Dobrze widzę, proszę pana? Poza tym kojarzy mi się ze Skye (Isle of Skye). Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Od razu mówię, że te kawałki, z których składa się "E", mają znaczenie. Tylko trzeba je nazwać inaczej, niż "kawałki". Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Skreślenie, a jak nie to wymiękam. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Blisko, ale nie to. Druga literka "Z". SZ.................E (liczba kropek przypadkowa) Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Ująłbym to tak... SZAR[pg]AN*E Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Niestety nie. Znajdź synonim do "kawałki", "fragmenty" i wstaw w miejsce kropek. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Teraz to już powinno być z górki... SZczęściE? Kto to wymyślił? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Tak, szczęście. Znalazłem na jakimś forum. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Skoro mam szczęście to chcę cztery galony...! Do dyspozycji są dwa naczynia. Pięcio- i trzy- galonowe. Co należy zrobić, aby w naczyniu pięciogalonowym znalazły się dokładnie 4 galony wody? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Wlewasz 3 galony do większego zbiornika. Potem wlewasz z mniejszego wody do oporu - zostaje 1 galon. Opróżniasz większy zbiornik i wlewasz do niego ten 1 galon z mniejszego, a następnie jeszcze 3 (pojemność mniejszego naczynia). Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Tak. Wlewasz 3 galony do większego zbiornika. Oczywiście z naczynia trzygalonowego. Ale można i w drugą stronę... * Napełniasz naczynie pięciogalonowe. * Napełniasz wodą z naczynia pięciogalonowego naczynie trzygalonowe. W naczyniu pięciogalonowym zostaną 2 galony. * Opróżniasz naczynie trzygalonowe i przelewasz do niego 2 galony z naczynia pięciogalonowego. * Ponownie napełniasz naczynie pięciogalonowe. * Dolewasz do pełna wodę do naczynia trzygalonowego (zmieści się jeszcze jeden galon) z naczynia pięciogalonowego. W tym ostatnim zostaną 4 galony. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Producent świec zauważył, ze z odpadów produkcyjnych, powstałych przy produkcji 6 świec, może wytworzyć jedną nową świecę. W pewnym momencie dysponował odpadami produkcyjnymi z 600 świec. Pytanie: Ile świec może wytworzyć z tego materiału? Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Na moje oko i na szybko jakieś 120 po zaokrągleniu( -+2) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgadza się. 119 i jedna mniejsza Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 No to pora na moja zagadkę: Niemetal występujący w formie ciała stałego w kilku odmianach alotropowych o skrajnie odmiennych właściwościach fizycznych (szczególnie jeśli mówić o przewodnictwie cieplno-elektrycznym, twardości i kolorze ). Jest pierwiastkiem występującym w organizmach żywych. Co to za pierwiastek? Odnośnik do komentarza
ady Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Czy to będzie "C"? Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Tak zgadza się zadajesz następną zagadkę Tak się zastanawiam, czy rozwiązaniem może być także fosfor. Pierwiastki w organizmach żywych oczywiście nie wszystkie : Tlen 65% węgiel 18% wodór 10 % Azot 3 % fosfor 1% Wszystko by było pięknie tylko fosfor w organizmie tworzy tak zwaną mączkę kostną (hydroksyapatyt) Siedzi głównie w kościach. Dlatego raczej odpada. Oczywiście w gre wchodzi jeszcze twardość Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2011 Niemetal występujący w formie ciała stałego w kilku odmianach alotropowych o skrajnie odmiennych właściwościach fizycznych(szczególnie jeśli mówić o przewodnictwie cieplno-elektrycznym, twardości i kolorze ). Jest pierwiastkiem występującym w organizmach żywych. Co to za pierwiastek? Tak się zastanawiam, czy rozwiązaniem może być także fosfor. Chociaż czarna odmiana ma pewne cechy metaliczne (połysk, przewodzi prąd, srebrnoszara barwa). Odnośnik do komentarza
ady Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Polka,Gawot,Polonez, Gigue,Sarabanda, Tango,Andante Który z podanych terminów muzycznych nie pasuje do pozostałych?. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Ja bym obstawiał Andante, bo reszta kojarzy mi się z nazwami tańców a nie tempem muzycznym. Ale to by było za proste. Odnośnik do komentarza
ady Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Ja bym obstawiał Andante Trafiony bo Andante to tempo w muzyce,reszta tak jak piszesz,to nazwy tańców. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Trzech misjonarzy podróżuje w towarzystwie trzech ludożerców. Przybywają nad brzeg rzeki. Mają ze sobą jedynie łódkę, która mieści dwie osoby oraz jedno wiosło. Wszyscy są zdolni wiosłować. Misjonarzom nie wolno zostawić na żadnym brzegu jednocześnie więcej ludożerców niż misjonarzy... W jaki sposób uda się misjonarzom przeprawić przez rzekę nie narażając się na akt kanibalizmu? cannibals.swf = Załóżmy, że rozwiazaniem zagadki będzie screen z ukończonej gry. mojomr, brawo!!! Odnośnik do komentarza
mojomr Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Qrde, nie było łatwo W załączniku (zgodnie z sugestią) screen. Ha! Znalezione: Są kulki w trzech różnych kolorach: czerowny, zielony, niebieski. Tylko trzy kulki nie są czerwone, tylko cztery nie są zielone i tylko pięć nie jest niebieskich. Ile jest kulek? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi