DawidS28 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Wspólnie z Nurielem (mam nadzieję, że dobrze odmieniam) wpadliśmy ostatnio na pomysł założenia tematu z zagadkami, co niniejszym czynię i prezentuję pierwszą. Zasady proste: jedna osoba zadaje zagadkę, druga odpowiada i podaje następną. No, miłego. Pozwolę sobie zacząć, na początek prosta. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Prąd, Woda, Gaz? Rozumiem, że można poprowadzić przez domek sąsiada? I czy... "nie przerywały" znaczy to samo co "nie przecinały"? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Chodzi oczywiście o nie przecinanie się linii. Inaczej, niż przez domek sąsiada albo podkopem się nie da, a że tutaj mamy płaszczyznę, to drugie rozwiązanie nie wchodzi w grę. https://groups.google.com/group/pl.sci.matematyka/browse_thread/thread/7382d44f7f3803aa/5bc7c063a5340267 Tak, prąd - woda - gaz. Niestety, topologii sieciowych nie jesteśmy w stanie tutaj zastosować. Odnośnik do komentarza
ILP Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Minutę nad tym myślałem. Potem 2 minuty bazgrałem w ms Paint. W końcu dałem spokój i zapytałem google: http://zadane.pl/files/dcf/735cc733a2c2af6b27a761bfdda704e7.bmp Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Ja to tak zrobiłem. Inaczej, niż po domku, rozwiązać się tego nie da. Dobra, ILP, zadawaj następną, tą rozwiązałeś. Odnośnik do komentarza
ILP Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Dobra, ILP, zadawaj następną, tą rozwiązałeś. Moja odpowiedź się nie liczy. Nic nie rozwiązałem, tylko znalazłem gotowca (to link do cudzej strony, znaleziony w wyszukiwarce google-obrazy). Niestety musisz dać następną zagadkę, tylko tym razem coś bardziej zachęcającego do samodzielnego rozwiązania. Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Moja odpowiedź się nie liczy. Nic nie rozwiązałem Dobrze to ja zadam by potrzymać zabawę oto i zagadka: Ciche popołudnie. Dwaj mężczyźni siedzą przy zwęglonym kawałku nici wyjętej uprzednio z kobiecego koszyka z przyborami do szycia. Obserwują tę nić nieprzerwanie przez 40 godzin. Wynikiem ich obserwacji było wielkie zwycięstwo nad ciemnością. Kim są ci mężczyźni i nad czym oni czuwają? Podpowiedź: Dziedzina nauki fizyka. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Jak dla mnie ta zagadka nie trzyma się... kupy. Żarówka... Zwęglona nić... Tyle, że Swan i Edison nie działali razem... Poza tym, z tego co pamiętam, źródła podają różne czasy świecenia pierwszej żarówki. Dwie osoby w zagadce mogłoby też sugerować... lampę naftową (Ignacy Łukasiewicz, Adam Bratkowski). WTF? Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Bardzo dobrze zadajesz kolejną zagadkę chodziło o Edisona i jego asystenta.Asystentem jego był Tomasz Francis Jehl ,ale uznaje Bo słowo Edison padło. Dlatego czekamy na zagadkę Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Hmm... z tym asystentem mnie zabiłeś. Myślę, że będzie równie prosta... Myśliwy wychodzi ze swej chatki, idzie 50 mil na południe, następnie 50 mil na zachód, zabija misia, i po przejściu 50 mil na północ wraca do chatki. Jakiego koloru był zastrzelony miś? Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Szedł na południe a później wracał na północ no to wychodzi mi że był w Arktyce , a tam niedźwiedzie są białe chyba. O ile wszystko dobrze rozmyśliłem Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Jestem skłonny uznać odpowiedź, choć nie wyczerpuje ona wszystkich możliwości. Więcej w załączniku. Twój ruch! Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zagadka geologiczna : Jak się nazywa ten minerał : Występuje w Polsce w Sudetach Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 złoto głupich = piryt? Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Blisko, ale to nie to. Dobrze zaliczam za to że powiedziałeś że jest tam piryt (FeS2). A ten minerał co dałem nazywa się Arsenopiryt (FeAsS) można go poznać po listewkowych kryształach oraz charakterystycznych prążkach na ściankach. Ten akurat wykrystalizował w kwarcu. Dlatego DawidS28 czekamy na kolejną zagadkę od ciebie. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Teraz trochę z literatury, czyli fragment pewnej książki: Coś, przed czym w świecie nic nie uciecze, Co gnie żelazo, przegryza miecze, Pożera ptaki, zwierzęta, ziele, Najtwardszy kamień na mąkę miele, Królów nie szczędzi, rozwala mury, Poniża nawet najwyższe góry. Odnośnik do komentarza
ady Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Za proste. J.R.R. TOLKIEN-- Hobbit, czyli tam i z powrotem Edycja: To jest-Czas Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Tak, ale co to jest? Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) A mi się wydaje że chodzi o śmierć czytając tą zagadkę Coś, przed czym w świecie nic nie uciecze, Albo czas bo ta linijka by za to odpowiadała Co gnie żelazo, przegryza miecze, Ady bez bicia oddaje zagadkę w twoje ręce czekamy Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez Nuriel Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 ady i Nuriel - tak, to czas. Nie wiem jak, ale podzielcie się nową zagadką. Chociaż Nuriel już swoją zagadkę podawał, więc ady - na Ciebie czas. Odnośnik do komentarza
ady Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 PUZT N AGMBG PC BJ ? Jaką literą należy zastąpić znak zapytania? Podpowiedź 1: Zależności należy szukać w kolumnach. Podpowiedź 2: Proszę zastąpić litery cyframi, w kolejności występowania w alfabecie. Podpowiedź 3: Oprócz dodawania są jeszcze inne działania (któryś wiersz może być wynikiem). Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Oczywiście wielką literą. Jeśli można kupić literki to wybieram T. Przypomniała mi się "zagadka" - Ile liter T jest w słowach "Indiana Jones"? Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2011 Moim zdaniem chodzi o literę " U ". Liczby mi się ustawiają tak 45 ,41 ,50,42 czyli tu będzie 55 a to nam daje o ile dobrze rozumuje 55 - 10+18 co nam daje 27 a to literka u w polskim alfabecie. Odnośnik do komentarza
ady Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zadanie ułożone w/g alfabetu w układzie jak niżej. A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T UV W X Y Z Odnośnik do komentarza
atasuke Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2011 Jak bym wiedział że chodzi o ten alfabet to dawno by było Rozwiązanie jest to litera "B" inaczej być nie może Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi