Majaque Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Czy AHCI na tej płycie głównej jest domyślne włączone? Szukałem tej opcji w biosie, niestety jakoś nie udało mi się jej odnaleźć (a może po prostu zbytnio nie chciało szukać). Windows 7 zainstalował się bez problemów, jednak mam pewne zastrzeżenia, co do optymalnego trybu pracy dysku. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Manual zamieszczony na stronie firmowej - bardzo ubogi w kwestii opisu BIOS-u - raczej nic nie podpowie. Ja bym obstawiał, że domyślną konfiguracją urządzeń SATA jest IDE. Chyba, że zmieniałeś ręcznie. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Mi udało się odnaleźć te opcje w biosie - mam tą samą płytę główną i Win7 64bit: Integrated Peripherals > On-Chip ATA Devices [Press Enter], a tu: - PCI IDE busMaster -> do wyboru: Enabled/Disabled (enabled:BIOS uses PCI busmastering for reading/writing to IDE drivers) - On-Chip SATA Controller -> do wyboru: Enabled/Disabled - RAID Mode -> do wyboru: IDE,RAID,AHCI Mam ustawione w tej kolejności: Enabled,Enabled,IDE. Domyślam się, że mój dysk SATA pracuje w trybie IDE (?) Jeśli w trybie IDE, to jak powinny być ustawione powyższe trzy opcje przy ewentualnej, ponownej instalacji Windowsa dla trybu pracy HDD w AHCI? (RAID Mode ->AHCI?) Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 RAID Mode jest jako podmenu On-Chip SATA Controller? Nie ma czegoś w stylu Advanced Settings > IDE Configuration > SATA Operation Mode [[non-RAID] | [RAID]]? PCI IDE BusMaster raczej dotyczy urządzeń w slotach PCI - w skrócie: Enabled = tryb DMA, Disabled = tryb PIO. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 RAID Mode jest jako podmenu On-Chip SATA Controller? Nie. Wszystkie trzy zakładki są samodzielne. Nie ma czegoś w stylu Advanced Settings > IDE Configuration > SATA Operation Mode [[non-RAID] | [RAID]]? Nic takiego nie widzę. Może teraz Majaque coś znajdzie Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 300 słusznie obstawia że domyślny tryb to IDE. Sprawdzić czy AHCI działa można PC Wizardem a kiedy to się już sprawdzi gdyby nie był włączony to warto to zrobić stosując wcześniej tą radę. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Nic takiego nie widzę. Może teraz Majaque coś znajdzie Dokładnie ta opcja o której piszesz, uprzednio używając fixa dodanego przez MatiKa: RAID Mode -> do wyboru: IDE,RAID,AHCI tą radę tę Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 A tak wogóle jakie i co macie w opisie kontrolera w menedżerze urządzeń, gałąź Kontrolery IDE ATA/ATAPI? Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Jak na złość nie mogę zainstalować sterowników AHCI od AMD, więc tylko systemowy... :/ Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Nie mogę zobaczyć obrazka (blokada w firmie). Nie możesz zainstalować czy uaktywnić. Na moim systemie działa i jest jedynym aktywnym. Msahci mam wyłączony. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Nie mogę zainstalować, AMD Catalyst Install Manager po tego prostu nie widzi? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Pobierz sam sterownik http://support.amd.com/us/gpudownload/windows/Pages/raid_windows.aspx. Wybierz odpowiedni system. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 U mnie MU i PCWizard rozpoznają HDD jako ATA. Rady MatiK-a z linka nie będę sprawdzał bo gość w pierwszej odpowiedzi twierdzi, iż w Win7 64bit korekcja w rejestrze nie działa. Mnie bardziej interesuje odpowiedz na moje ostatnie pytanie z posta #3. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Nie widzę sensu pobierania trzeci raz tego samego... Gdy chcę zainstalować sam wypakowany sterownik, i tak musi odpalić się menedżer instalacji, który tego nie widzi i tak w kółko... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Mnie bardziej interesuje odpowiedz na moje ostatnie pytanie z posta #3. Wg mnie AHCI ale tu masz ten problem o którym pisał MatiK. Masz płytę na AMD więc możesz użyć ich sterownika. Rady MatiK-a z linka nie będę sprawdzał bo gość w pierwszej odpowiedzi twierdzi, iż w Win7 64bit korekcja w rejestrze nie działa. Kompletna bzdura. Można uaktywnić zarówno sterownik MS jak i AMD. Trzeba tylko pamiętać aby nie włączyć obu jednocześnie. Zmieniałem tryby IDE i AHCI wielokrotnie dokonując tylko zmiany w BIOS. Oczywiście aktywny był sterownik AHCI od AMD. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 @Majaque Spróbuj pobrać starszy sterownik AHCI np 10.12. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Czekaj, instalowałeś sterowniki AMD z wyłączonym sterownikiem od MS? msahci.sys, obecnie u mnie jest włączony. /zainstalowałem sterownik ręcznie z poziomu menedżera urządzeń, przywrócić teraz domyślą wartość 3 w Start? Jak to wygląda u Ciebie? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Nie mam teraz dostępu do swojego kompa. 1. W BIOS tryb IDE. 2. Rejestr i msahci Start na chyba 4 (nie pamiętam wartości) - ma być wyłączony. 3. Restart 4. Instalacja sterownika. 5. Pewnie restart. 6. Rejestr i o ile dobrze pamiętam ahcix64.sys Start na 0 (boot). 7. Restart. 8. Pewnie nowy restart. Będę w domu po 20:30 to sprawdzę. EDYTA Poprawna treść postu po sprawdzeniu nowych sterowników niżej. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 -Sterowniki zaktualizowane ręcznie (przez menedżer urządzeń), -Kontroler widziany jako AMD SATA, dysk już podobnie. -MSAHCI wyłączony. Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Poprawiam swój poprzedni post: Aby wykorzystać sterowniki AHCI producenta chipsetu (AMD) na systemie W7 należy: 1. Pobrać ze strony http://support.amd.c...id_windows.aspx sterowniki South Bridge Driver oraz AHCI for Windows 7. 2. Zainstalować pobrane sterowniki kolejno z restartem systemu (ja to robię w trybie administratora). 3. Uruchomić rejestr i w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci wartość Start zmienić na 4 (wyłączony). 4. W zależności od chipsetu: - dla serii 7xx w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amd_sata wartość Start ustawić na 0 (włączony - Boot). Dla obu wersji W7 (x86 oraz x64). - dla serii 7xx w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amd_xata wartość Start ustawić na 0 (włączony - Boot). Dla obu wersji W7 (x86 oraz x64). - dla serii 8xx w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\ahcix86s wartość Start ustawić na 0 (włączony - Boot). Dla wersji W7 x86. - dla serii 8xx w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\ahcix64s wartość Start ustawić na 0 (włączony - Boot). Dla wersji W7 x64. - dla serii 7xx w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amdsata wartość Start ustawić na 4 (wyłączony). Dla obu wersji W7 (x86 oraz x64). - dla serii 7xx w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amdxata wartość Start ustawić na 4 (wyłączony). Dla obu wersji W7 (x86 oraz x64). lub usunąć te dwa powyższe klucze z rejestru (stare wersje sterowników). Ale to raczej nie jest takie proste. Oczywiście jeżeli te wartości po instalacji sterowników są takie jak podałem to należy to tylko sprawdzić. 5. Restart i wejście do BIOS w celu sprawdzenia czy kontroler SATA jest w trybie AHCI. 6. Możliwa instalacja sterowników przez system + wymagany restart. Proszę sprawdzić jak wygląda Menadżer Urządzeń i najlepiej w Widok według połączeń. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Znalazłem w changelogu zawartym w readme: 1.2.001.210 Renamed - amdsata.inf -> amd_sata.inf - amdsata.cat -> amd_sata.cat - amdsata.sys -> amd_sata.sys - amdxata.sys -> amd_xata.sys nie będzie to miało wpływu na rejestr? Zastanawiam się czy nie będzie wskazane całkowite usunięcie klucza HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amdsata Jedyne używane sterowniki (wskazane przez menedżer) to amd_sata.sys i amd_xata.sys, więc IMHO nadal Twój opis wymaga korekty (...) Proszę sprawdzić jak wygląda Menadżer Urządzeń i najlepiej w Widok według połączeń. Kolejna sprawa, to wyszukanie wszystkich sterowników AMD z sata i xata w nazwie: Jak dla mnie, to całkowicie kwalifikuje do usunięcia powyższych wcześniejszych wersji z systemu, podobna sprawa z kluczami rejestru. Gwoli ścisłości: MSI 870-C45 to nadal chipset 770 Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Finalnie więc: Aby wykorzystać sterowniki AHCI (zakładając, że mamy włączony już sterownik msahci) na systemie Windows7 (x86 oraz x64) dla chipsetu serii 7xx należy: 1. Pobrać ze strony sterowniki South Bridge Driver oraz AHCI for Windows 7. 2. Zainstalować, a następnie uruchomić ponownie. (w przypadku problemów z instalacją tych drugich przy Standardowym kontrolerze AHCI w Menedżerze urządzeń, należy dokonać ręcznej aktualizacji sterownika ze wskazaniem (domyślnie) folderu C:\ATI\Support\11-7_win7_32-64_ahci\Packages\Drivers\SBDrv\SB7xx\AHCI\ uwzględniając podfoldery) 3. Uruchomić rejestr i w kluczu: HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci wartość Start zmienić na 4 (wyłączony). 4. Ustawić: -w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amd_sata wartość Start na 0 (włączony - Boot). -w kluczu HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amd_xata wartość Start na 0 (włączony - Boot). 5. Usunąć podklucze HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amdsata oraz HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\amdxata 6. Ponownie uruchomić system. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2011 Majaque - rozumię, że problem rozwiązałeś Napisz mi jeszcze jakie aktualnie masz ustawienia w biosie ( trzymaj się schematu z mojego postu #3, przedostatnia linijka). Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Poprawiłem swój post #20. Odnośnik do komentarza
Majaque Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2011 Napisz mi jeszcze jakie aktualnie masz ustawienia w biosie ( trzymaj się schematu z mojego postu #3, przedostatnia linijka). Integrated Peripherals-> ->On-Chip ATA Devices [Press Enter]-> ->PCI IDE busMaster: Enabled ->On-Chip SATA Controller: Enabled ->RAID Mode: AHCI Przed tym wyłącz bootowanie ze wszystkich innych nośników niż dysk - po ustawieniu AHCI w biosie i restarcie, zresetuje Ci się kolejność uruchamiania - trzeba będzie znów ustawić (wtedy jeszcze dysk będzie widziany jako IDE, przynajmniej tak było u mnie) Dodatkowo upewnij się, że zainstalowałeś najnowsze sterowniki AMD AHCI lub włączyłeś msahci w Windows7, bo sypnie bluescreenem. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi