PreliminaryMonty16k Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Witam. Mam nowy komputer: Procesor AMD Phenom IIx4 955 Nazwa płyty głównej ASRock 770 Extreme3 do tego wentylator BOX, który był w zestawie Karta grafiki AMD Radeon HD 6950 (Cayman) Pamięć 4GB G-Skill 1 dysk twardy samsung F3 1 TB Nagrywarka Samsung Zasilacz Crosair 650 W Obudowa Crosair 600T System Windows 7x64 i problem jak diabli. Włączę go i czy to będzie sam BIOS czy uruchomię system po chwili wentylator buczy ma 5800-6000 obrotów na minutę. Od samego początku programy do pokazywania temperatury ukazują AUXTIN ponad 100 stopni (nie mogę znaleźć co to jest). Reszta temperatur w normie. Co zrobić, aby wentylator tak nie huczał? Tu screen z 3 programów: Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 W Bios -> H/W Monitor -> CPU Quiet Fan ustaw na Enabled (str 52 Manuala). Po włączeniu kontroli pojawią się dwie dodatkowe opcje i należy je odpowiednio skonfigurować. Odnośnik do komentarza
PreliminaryMonty16k Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 No jest tam. Po tym trzeba ustawić jaką maksymalną wartość może osiągnąć wentylator i przy jakiej temperaturze. Sądziłem, że wystarczy zostawić na automacie... Jak zmniejszyłem na poziom 4 przy temp. 50 stopni to temperatura zaczęła szybciutko wzrastać. Po restarcie i z wyłączoną opcją wentylator osiągnął 7000 RPM! Jaka jest maksymalna temperatura dla tego procesora? Czy kupno innego chłodzenia poprawi sytuację? Jeżeli tak to jakie kupić? A co z tą temperatura ponad 100 stopni? Czy to błąd czujnika na płycie? EDIT: A na jaki level ustawić chłodzenie przy temperaturze 50 stopni? Czy wystarczy 4? Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Sądziłem, że wystarczy zostawić na automacie... W automacie - znaczy 50 st C? Jak zmniejszyłem na poziom 4 przy temp. 50 stopni to temperatura zaczęła szybciutko wzrastać. Sprawdź poprawność montażu radiatora. Czy ten szybki wzrost był na nieobciążonym kompie? Jeżeli tak to by świadczyło o złym kontakcie termicznym procesor - radiator. Jaka jest maksymalna temperatura dla tego procesora? Poszukaj: http://support.amd.com/us/psearch/Pages/psearch.aspx?type=2.1&product=2.1.15&contentType=Tech%20Doc%20Processor Czy kupno innego chłodzenia poprawi sytuację? Jeżeli tak to jakie kupić? Zdecydowanie tak. To kwestia dostępnej kasy. Boxowy cooler ma podstawową wadę - dmucha na płytę i inne elementy. Polecam cooler, który jest ustawiony pionowo w stosunku do płyty i dmucha w kierunku tylnej obudowy. Ja używam na swoim HE 1225. W obudowie powinien być również wentyl wyciągowy. A co z tą temperatura ponad 100 stopni? Czy to błąd czujnika na płycie? Też to mam ale to raczej błąd softu. A na jaki level ustawić chłodzenie przy temperaturze 50 stopni? Czy wystarczy 4? Wykonaj wcześniej sprawdzenie poprawności montażu boxowego coolera i musisz uzyskać stabilizację temperatury. Następny etap to eksperymenty. Odnośnik do komentarza
PreliminaryMonty16k Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Dziękuję wieslaw531 za pomoc. Ustawiłem, że przy 50 stopniach ma być level 4 i testowałem OCCT przez 15 minut pełne obciążenie procesora. Temperatura nie wyszła po za 62,5 stopnia, a wentylator osiągnął wtedy 7330 RPM. Po ostudzeniu wrócił do zadanych obrotów (ok. 3000 RPM) Temat uznaję za zamknięty. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 a C'n'Q jest włączone? Zapewne jest ustawione "AUTO" ustaw więc na "enabled". Minimalne Vcore dla tego proca to 0.85V podczas gdy w stanie iddle nie zszedł niżej niż 1.376V. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi