KarolJ Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Witam! Mam taki problem. Wczoraj włączyłem komputer odszedłem od niego na parę sekund do kuchni, a gdy wróciłem on był wyłączony.Od tamtego momentu nie chce się wo gule włączyć.Lampka na płycie głównej się świeci i klawiatura też więc prąd dochodzi. Próbowałem przepinać do innych gniazdek,sprawdzałem kable,trochę go wyczyściłem ale nadal się nie uruchamia.Czy jest możliwość, że był jakiś skok napięcia i włączyła się zworka restartująca biosa ? Do naprawy daje go dopiero w poniedziałek jak coś więc macie czas na rozmyślanie Intel Core 2 Quad CPU Q9400 2.66 GHz 2.67 GHz 4 GB RAM Windows 7 Ultimate 32-bit Service Pack 1 ATI Radeon HD 4800 Seriesz Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Każdy dział ma swoje "Ogłoszenie WAŻNE...", w którym podano jakie informacje/logi są wymagane. Jeśli sugerujesz problem sprzętowy to kłania się dział Hardware. Podaj info o zasilaczu (producent, model - ewentualnie może być fotka jego tabliczki znamionowej). Przy okazji garść informacji o zasilaczach = https://www.fixitpc.pl/topic/138-zasilacze-komputerowe-garsc-informacji/ Podaj też producenta i model płyty głównej. Taka informacja powinna być widoczna na płycie głównej (być może masz pudełko lub papierową instrukcje obsługi płyty głównej). IMHO nawet gdyby doszło do resetu BIOS-u nie powinno to załatwić kompa tak, że wogóle się nie włącza... Rozumiem, że wogóle nie potrafisz wejść do BIOS-u? Odnośnik do komentarza
KarolJ Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Znalazłem kartkę ze specyfikacją komputera i tam jest już wpisana płyta: Gigabyte ZP35 Co do BIOS'u to nie. Zasilacz podam później, bo na kartce nie ma. Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Nazwa płyty głównej nic mi nie mówi (no może poza nazwą chipsetu). Nie widzę takiej na stronce Gigabyte. O ile zasilacz jest z tzw. "czarnej listy" to powinieneś testowo podłączyć inny, markowy. Możesz pożyczyć od znajomych lub rodziny... Zasilacz możesz podłączyć na tzw. pająka - nie musisz go wkładać do obudowy i możesz podłączyć tylko te najbardziej istotne urządzenia (płyta główna, procek, karta grafiki) żeby sprawdzić czy komputer zastartuje (i dasz radę wejść do BIOS-u). Odłącz na conajmniej kilka minut kabel z zasilacza. W międzyczasie przeczyść kompa... Wyjmij kartę grafiki i RAM z gniazd na płycie. Gniazda przedmuchaj np. IPA Cleanser, Kontakt IPA (oba dostępne m.in. w sprayu, w sklepach z elektroniką) lub sprężonym powietrzem, a sloty karty grafiki i pamięci RAM również przeczyść wspomnianymi preparatami. Wkładając na powrót grafę i RAM odpowiednio je dociśnij. Przy okazji zresetuj BIOS (zworką, albo wyjmij baterię na dłużej). Przyjrzyj się wtyczkom zasilacza czy nie ma w nich np. nadpaleń. Możesz też podmienić grafikę na inną, byle tylko sprawdzić czy komp ruszy... A tak wogóle wiatraki na procku i karcie grafiki kręcą się? Odnośnik do komentarza
KarolJ Opublikowano 30 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Zasilacz: Pro Comp model: ATX KY-500W, mam nadzieje, że o to chodziło. Teraz przeczyszczam kompa tym sprężonym powietrzem. Jak przełączyć tą zworkę ? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 (edytowane) Zapomniałem dodać, że po takim czyszczeniu nie powinieneś włączać kompa zbyt wcześnie z uwagi na ewentualną możliwość skraplania się sprężonego powietrza... Zasilacz z tzw. "czarnej listy", więc do wymiany o ile zależy Ci na tym kompie. Patrz wcześniejszy link. Co do resetu zworką, to piny powinny być umieszczone koło bateryjki, i pewno widać tam napis na laminacie płyty głównej (CLR_CMOS). Natomiast nie wiem jak to jest u Ciebie rozwiązane bo nie wiem o jaki dokładnie model płyty głównej chodzi. Przykładowo... (patrz str. 30): http://download.gigabyte.eu/FileList/Manual/motherboard_manual_ga-p35-%28d%29s3_e.pdf To clear the CMOS values, place a jumper cap on the two pins to temporarily short the two pins or use a metal object like a screwdriver to touch the two pins for a few seconds. W tym przypadku albo musisz sobie "skołować" zworkę dwupinową i na kilka sekund ją założyć, albo zewrzeć piny np. śrubokrętem (także na kilka sekund). Oczywiście przy odłączonym zasilaniu! Bywa tak, że są 3 piny a zworkę dwupinową przestawia się na chwilę w "drugie" położenie. Nie możesz zapomnieć o ściągnięciu zworki lub o jej przełożeniu w poprzednie miejsce. Najlepiej zerknij do papierowej wersji instrukcji swojej płyty głównej - takową powinieneś mieć. Edytowane 16 Września 2011 przez picasso 16.09.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi autora. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi