kosa351 Opublikowano 29 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2011 Witam, mam folder, a w nim podfoldery gdzie znajduje się z 40 dokumentów zapisanych w Wordzie. Często nanoszone są na nie poprawki i trochę denerwujące jest, co chwilę zapisywać pojedynczo kilkadziesiąt plików. Teraz najlepiej byłoby zaznaczyć główny folder, aby odnalazł wszystkie dokumenty, dodał i zamienił je na pdf. Próbowałem przez do pdf, pdf creator, ale trzeba tam dodawać każdy plik. Znacie jakiś ciekawy soft, który poradziłby sobie z tym problemem? Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 30 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2011 Zobacz: Doc2PDF.exe. Niestety każdą pozycję trzeba zaptaszkować. Skrypt PowerShell ConvertWordToPdf EDIT: W skrypcie w tej linii wpisujesz ścieżkę gdzie znajdują się dokumenty: $folderpath = "c:\Test\*" Pliki pdf zostaną utworzone w tej samej lokalizacji. Filmik: Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Dzięki za podpowiedź. Skorzystałem ze skryptu PS, ale pomógł mi tylko połowicznie, ponieważ trzeba wskazywać konkretne foldery natomiast ja mam całe drzewo katalogów (załącznik). Odnośnik do komentarza
KolegaDudysa Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2011 Edytuj w notatniku skrypt i dodaj parametr -recurse w tej części kodu: Get-ChildItem -recurse -path $folderpath -include $fileTypes | Skrypt będzie przeszukiwał wszystkie podkatalogi w katalogu głównym. Przykład: EDIT: Zobacz jeszcze to: How to use script auto-convert all WORD files into PDF with Office 2007. Sit_doc2PDF.vbs i runit.bat umieszczasz w głównym katalogu gdzie znajdują się pliki, edytuj runit.bat. i dodaj parametr /S by przeszukiwał wszystkie podkatalogi w głównym katalogu, podobnie w PS. dir /s /b *.doc > tempFiles.txt dir /s /b *.docx >> tempFiles.txt Dwuklik na runit.bat i skrypt się wykona automatycznie, wyświetla wyniki w oknie cmd oraz tworzy log. Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2011 Dziękuje za fachową pomoc. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi