Skocz do zawartości

AMD Catalyst - Czy można odinstalować stare wersje sterowników?

Oniryczny

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jestem szczęśliwym użytkownikiem płyty głównej opartej na chipsetach AMD Series

AMD wydaje aktualizacje i je instaluję

ale stare wersje pozostają

np mając aktualnie 11.6 (11.7 dziś się ukazało) mam 6 wersji sterownika AHCI w systemie (5 AMD SATA + MS AHCI 1.0)

nie wiem jak to jest z innymi komponentami (VGA/NB/SB) ale myślę że dość podobnie - stare wersje pozostają

Czy jest możliwość i czy jest sens (a jeśli tak to jak) dłubać w tym i wywalać stare sterowniki?

Temat może i dziwny ale mnie to zastanawia i wiem że tu są inteligentni ludzie którzy nie raz mi już pomogli :thumbsup:

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

Więc odinstaluj wszystkie, które do tej pory zainstalowałeś - nowe sterowniki Ci się nie nadinstalowały, a jedynie dodały własne wejścia w Panelu Sterowania. Po ponownym uruchomieniu przeczyść system programem Driver Sweeper, jeszcze raz reboot i zainstaluj wszystko co najnowsze, zaczynając od sterowników do płyty głównej (chipsetu). Jeśli korzystasz z Windows 7, przygotuj sterowniki wcześniej i odłącz się od sieci. (Windows Update może sam je sobie uzupełnić, ale tam sterowniki potrafią leżeć rok bez żadnych aktualizacji)

no sterowniki się nałożyły i najnowsze dla każdego elementu z poziomu Menadżera urządzeń bo sprawdzałem.

Driver sweeper? a można mu ufać?

kiedyś miałem jakiś program do zarządzania sterownikami i mi podmienił sterownik procesora i miałem kłopoty

bo przy obciążeniu czy zagnieżdżonym stronicowaniu były BSODy :(

W dniu 28.07.2011 o 10:55, Oniryczny napisał(a):

no sterowniki się nałożyły i najnowsze dla każdego elementu z poziomu Menadżera urządzeń bo sprawdzałem.

Jednak nie byłbym tego taki pewien - być może główny plik sterownika został podmieniony, jednak fizyczna podmiana bibliotek jest często niemożliwa bez deinstalacji poprzedniej - stąd często wymagany ponowny rozruch, głównie w wypadku sterowników graficznych.

Driver Sweeper jest bezpieczny, jeśli wiesz co usuwasz.

W dniu 28.07.2011 o 10:55, Oniryczny napisał(a):
i mi podmienił sterownik procesora

Pierwszy raz słyszę o sterownikach do procesora ;)

no wstawił mi plik cpu.sys który ładował się za każdym uruchomieniem systemu i powodował BSODy gdy np używałem Virtualboxa który korzystał z zagnieżdżonego stronicowania

podczas aktualizacji sterowników NB/SB i AHCI zawsze wymaga restartu

a gdy aktualizuje VGA to ekran się wyłącza i włącza po chwili (na HD5670 bo gdy używałem integrę HD4200 to wymagał też restart)

DS pokazuje mi takie coś... 2011-07-28_142354_png_300x300_q85.jpg

ale... ja nie mam urządzeń NEC, nV, Marvell, JMicron, Fresco ani tym bardziej Intel :mellow:

To tylko sterowniki, które ma przeanalizować - po poprzedniej deinstalacji wszystkich sterowników z Panelu Sterowania i restarcie, zaznaczasz AMD Display, ASUS - Sound oraz Realtek - Sound (sugeruję się Twoim podpisem), klikasz "Analyze" i usuwasz co pozostało, potem jeszcze rundka CCleanerem (zarówno pliki jak i rejestr) i masz system gotowy do czystej instalacji nowych sterowników.

Gdyby coś było po wszystkim nie tak - wrzuć log z OTL do analizy.

Nikt nie gwarantuje Ci, że system będzie działał poprawnie po ręcznym usunięciu wpisów...

Przykładowo, moja sytuacja sprzed kilku dni: https://www.fixitpc.pl/topic/4842-spowolnione-dzialanie-systemu/ - teoretycznie wszystko powinno działać prawidłowo, w praktyce okazało się, że przywracanie nie do końca spełniło swą funkcję.

Dlatego przed instalacją nowych sterowników, całkowicie powinno usuwać się stare...

W dniu 28.07.2011 o 11:41, Oniryczny napisał(a):

no wstawił mi plik cpu.sys który ładował się za każdym uruchomieniem systemu i powodował BSODy gdy np używałem Virtualboxa który korzystał z zagnieżdżonego stronicowania (...)

Odkopałem właśnie ten temat, jeszcze z SE - dlaczego podejrzenie padło akurat na DriverSweepera?

Driver Sweeper powinien być użyty w trybie awaryjnym. Wcześniej powinno się odinstalować sterowniki używając firmowych narzędzi lub poprzez 'Dodaj/usuń programy' bądź MU (właściwości sterownika > zakładka Sterownik > Odinstaluj). Natomiast z opcji automatycznej aktualizacji to bym nie korzystał. Bywa, że nawet strony Intela, AMD czy Nvidii potrafią się mylić.

BTW

XP, i pewno nowsze systemy też, oferuje przywracanie sterownika (Roll Back Driver). Ale to jest chyba troszeczkę inny mechanizm przechowywania kopii. Czasem, o ile system wstanie po aktualizacji sterownika lub można go uruchomić w trybie awaryjnym, bywa to przydatne.

W dniu 29.07.2011 o 09:53, Oniryczny napisał(a):

to mam rozumieć że system nie wstaje po aktualizacji sterownika? :confused:

Masz rozumieć, że może ale nie musi (się tak stać). Nikt Ci 100% gwarancji nie da...

W dniu 29.07.2011 o 16:12, Oniryczny napisał(a):

no sens taki, że jak mimo zainstalowania najnowszych to jednak się nie nałożyły najnowsze to wciąż jadę na starych zardzewiałych sterach... :P

IMHO nowsza wersja pakietu sterownika nie zawsze oznacza, że wszystkie jego elementy uległy zmianie.

W dniu 29.07.2011 o 16:12, Oniryczny napisał(a):

no sens taki, że jak mimo zainstalowania najnowszych to jednak się nie nałożyły najnowsze to wciąż jadę na starych zardzewiałych sterach... :P

Tzn.? A jeśli chodzi o AHCI SMBus to... (wyciągnięte z instalki sterownika, 11.7):

DriverVer=03/17/2009, 3.1.1540.127

?

Poza tym w jakim trybie masz ustawiony dysk (oraz napęd cd/dvd) w BIOS-ie? Jeżeli IDE to niepotrzebnie przejmujesz się sterownikiem RAID/AHCI.

Edytowane przez 3oo
  W dniu 30.07.2011 o 10:58, 3oo napisał(a):

Masz rozumieć, że może ale nie musi (się tak stać). Nikt Ci 100% gwarancji nie da...

To jaki sens aktualizowanie AMD Catalyst ??

I po co więc wyskakuje komunikat informujący o nowej wersji aby zaktualizować skoro sterowniki się nie nakładają? :huh:

DVD mam IDE a dyski AHCI bo inaczej nie mógłbym podpinać na eSATA w czasie rzeczywistym bez zawiechy systemu...

:ph34r: Oniryczny;

Cytat
flaki mam w Podpisie

Nie cwaniakuj - myślałem, że się chwalisz.

Cytat
To jaki sens aktualizowanie AMD Catalyst

:) Właśnie - dwa linki:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...