wodnicki Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Witam Zauważyłem, że w głównych katalogach dysku mam masę plików o dziwnych nazwach. Zapuściłem Kaspersky Remove Tool i na raty bo musiało się wykonać kilka restartów ale chyba wszystkiego się pozbyłem. Prosze jednak o sprawdzenie logów czy jest czysto. OTL.Txt Extras.Txt gmer.txt UsbFix.txt kaspersky.txt pozdrawiam Łukasz Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2011 Uchował się drobny (już pusty wpis po infekcji): O4 - HKU\S-1-5-21-1220945662-606747145-839522115-1003..\Run: [cdoosoft] File not found I na dysku F ciągle ukryty plik infekcji: [12/08/2009 - 15:50:48 | RSH | 106749] F:\9u.exe Wygląda to zresztą na tego samego Kingstona co w tym temacie KLIK. Sprzątanie będzie natury "kosmetycznej", czyli usunięcie / rekonfiguracja drobnostek plus porządki w lokalizacjach tymczasowych. 1. Odinstaluj narzędzie Kaspersky Virus Removal Tool (charakter jednorazowy). 2. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :Files F:\9u.exe :OTL FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://search.bearshare.com/pl/" O4 - HKU\S-1-5-21-1220945662-606747145-839522115-1003..\Run: [cdoosoft] File not found :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. System zostanie zresetowany i po otworzy się automatycznie log z wynikami. 3. Wystarczy mi do oceny tylko log z usuwania (nowych logów z OTL nie potrzebuję już). . Odnośnik do komentarza
wodnicki Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Skrypt wykonałem. Oto log. 08182011_163300.txt Kaspersky odinstalowany. Przepraszam za taką zwłokę z odpowiedzią, ale byłem na urlopie. Plik ten z infekcją na pendrivie został skasowany przeze mnie ręcznie podczas wykonywania zadań w tym drugim temacie, w którym też używałem tego pendrive'a Kingstona Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2011 Plik ten z infekcją na pendrivie został skasowany przeze mnie ręcznie podczas wykonywania zadań w tym drugim temacie To powód dla nie wykonania się tej partii skryptu: All processes killed========== FILES ==========File\Folder F:\9u.exe not found. Należało tę linijkę wyciąć ze skryptu, skoro plik już został skasowany ręcznie. 1. Użyj Sprzątanie w OTL. 2. Ważne aktualizacje: Windows XP Professional Edition Dodatek Service Pack 2 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 6.0.2900.2180) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{5C82DAE5-6EB0-4374-9254-BE3319BA4E82}" = Skype™ 3.6"{DBC3FDEC-D5F4-439C-9A18-EF454A74E3DE}_is1" = NOD32 FiX v2.1"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player ActiveX"Gadu-Gadu" = Gadu-Gadu 7.6"NOD32" = System Antywirusowy NOD32 System musi zostać zaktualizowany, bo i jest dziurawy, bo i jest odcięty od bieżących aktualizacji (MS zablokował XP poniżej SP3). Obowiązkowo uzupełnij Service Pack 3, a następnie skorzystaj z Windows Update do uzupełnienia wszystkiego co wydano po SP2 (włącznie z IE8). Zastrzeżenia budzi program antywirusowy: stary + crackowany. Przecież możesz zainstalować nowoczesny darmowy program antywirusowy i nie stracisz na tym nic. Nieznana wersja Flash dla Internet Explorer. Otwórz w IE stronę Find Flash Player version. Najnowszy pobierzesz stąd: Adobe Flash Player. Komunikatory: do aktualizacji Skype plus sugeruję wymianę archaicznego niepełnosprawnego Gadu. W temacie Darmowe komunikatory są opisane alternatywy: AQQ, Kadu, WTW (polecam), Miranda. 3. Wyczyść foldery Przywracania systemu: INSTRUKCJE. . Odnośnik do komentarza
wodnicki Opublikowano 20 Sierpnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2011 1. OTL posprzątany. 2. System zaktualizowany - po instalacji SP3 wykrył chyba ponad 100 aktualizacji. IE8 zainstalowany. Zainstalowałem AVASTa. Flasha nie pokazywało wersji więc odinstalowałem i zainstalowałem ponownie. Teraz pokazuje, że jest aktualna. Nad komunikatorem jeszcze się zastanawiam. Muszę popatrzeć jakie mają możliwości ale to kwestia czasu, że zmienię. 3. Foldery opróżnione. System ładnie działa. Chyba wszystko ok i temat można zamykać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi