Skocz do zawartości

Bron Spizaetus Tok Cirrhatus i nie tylko...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!Nie przedłużając: mam 2 problemy. Oto one:

1.

Avast wykrył mi 2 obiekty o nazwie zawartej w tytule. Próbowałem usunąć to wszystkimi znanymi mi metodami, ale to nic nie daje. Oto objawy:

-Restart systemu podczas uruchomienia jakiegokolwiek pliku z rozszerzeniem .exe

-brak opcji folderów

-blokada edycji rejestru

-W każdym folderze tworzy się drugi o tej samej nazwie

Właściwie nie wiedząc czemu nie występują już u mnie te objawy mimo, że nie podejmowałem żadnych kroków.

2.

Grzebiąc w internecie nagle wyskoczyło mi skanowanie rzekomego programu Win 7 Security 2012 bodajże. po skanowaniu usunąłem infekcji i teraz gdy otwieram KAŻDY plik wyskakuje mi komunikat "Wybierz program, którego chcesz użyć do otwarcia tego pliku". No i co tu więcej dodawać.

Załączam logi z OTL'a. Proszę o pomoc!

OTL.Txt

Extras.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.

1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst:

:OTL
IE - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Internet Explorer\Search,SearchAssistant = "http://start.facemoods.com/?a=ddr&s={searchTerms}&f=4"
FF:64bit: - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
FF - HKLM\Software\MozillaPlugins\@microsoft.com/GENUINE: disabled File not found
O4 - HKCU..\Run: [2167343815]  File not found
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktop = 1
O6 - HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer: NoActiveDesktopChanges = 1
O35 - HKCU\..exefile [open] -- "C:\Users\Domownik\AppData\Local\yel.exe" -a "%1" %*
O37 - HKCU\...exe [@ = exefile] -- "C:\Users\Domownik\AppData\Local\yel.exe" -a "%1" %*
[2011-07-26 19:33:07 | 000,009,344 | -HS- | M] () -- C:\Users\Domownik\AppData\Local\63ay3110m00q1av1x121r0s8jv2
[2011-07-26 19:33:07 | 000,009,344 | -HS- | M] () -- C:\ProgramData\63ay3110m00q1av1x121r0s8jv2

:Commands
[emptyflash]
[emptytemp]

Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera.

2. Z panelu usuwania programów odinstaluj niepotrzebne śmieci - Babylon Toolbar / DAEMON Tools Toolbar / facemoods

3. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL oraz AD-Remover z trybu skanowania.

Bardzo dziękuję za zainteresowanie, o które na innych "profesjonalnych" forach jest bardzo ciężko. Śmieci usunięte. Załączam logi z owych programów.

Drugi problem już nie występuje jednak, gdy w listę programów startowych są tam panowie(bron spizaetus tok cirrhatus) z problemu 1-szego.

Ad-Report-SCAN1.txt

OTL.Txt

Edytowane przez SochocY
gdy w listę programów startowych są tam panowie(bron spizaetus tok cirrhatus)

Ale tego to ja w logach nie widzę, więc sprecyzuj o co ci chodzi i gdzie ty to widzisz lub po prostu spróbuj to dokasować bo to szczątki.

Tymczasem wykonaj kolejny skrypt o takiej zawartości:

:Files
C:\Program Files (x86)\Save

:Reg
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0ECDF796-C2DC-4d79-A620-CCE0C0A66CC9}]
[-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{0D7562AE-8EF6-416d-A838-AB665251703A}]
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\IEXPLORE.EXE\shell\open\command]
""="C:\Program Files (x86)\Internet Explorer\iexplore.exe"

:OTL
O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (DAEMON Tools Toolbar) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} -  File not found
O3:64bit: - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (DAEMON Tools Toolbar) - {32099AAC-C132-4136-9E9A-4E364A424E17} -  File not found

Nowy log z OTL i Ad-Remover do oceny.

To trzeba tylko usunąć z rejestru. Po prostu wklej do Notatnika taki tekst:

Windows Registry Editor Version 5.00

[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\Bron-Spizaetus]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\Tok-Cirrhatus]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\facemoods]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupfolder\Empty]
[-HKEY_LOCAL_MACHINE\software\microsoft\shared tools\msconfig\startupreg\BabylonToolbar]

Z menu Notatnika >>> Plik >>> Zapisz jako >>> Ustaw rozszerzenie na Wszystkie pliki >>> Zapisz jako FIX.REG >>> uruchom ten plik

Wpisy powinny zniknąć. Możesz przejść do czynności końcowych:

1. Użyj opcji Sprzątanie w OTL.

2. Wykonaj wazne aktualizacje:

Internet Explorer (Version = 8.0.7601.17514)

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F86416023FF}" = Java 6 Update 23 (64-bit)

"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216023FF}" = Java 6 Update 24

"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-A91000000001}" = Adobe Reader 9.1

Szczegóły aktualizacyjne w tym wątku: KLIK.

3. Opróżnij folder Przywracania systemu: KLIK.

.

Wszystko usunięte, aktualizacje ściągnięte. Dziękuję bardzo w imieniu całej rodziny :) Mam małe pytanie. Czy Avira Antivir ochroni mojego PC'ta przed takimi świństwami na przyszłość?

Jeszcze raz Dziękuję! :thumbsup:

Przepraszam to nie miejsce, ale IE9 w ogóle nie startuje a właściwie to otwiera się i zaraz znika.

Edytowane przez SochocY

Avira ci starczy, ale jak wiadomo nie ma idealnego antywirusa i każdy coś przepuszcza.

rzepraszam to nie miejsce, ale IE9 w ogóle nie startuje a właściwie to otwiera się i zaraz znika.

Infekcja zmieniła w rejestrze uruchamianie IE, ale było to już naprawiane w skrypcie i według logów powinno być w porządku. Sprawdź dla pewności rejestr:

Start > w polu szukania wpisz Uruchom > regedit i wejdź do klucza:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Clients\StartMenuInternet\IEXPLORE.EXE\shell\open\command

Nastepnie sprawdź czy jest tam przypisana prawidłowa ścieżka uruchamiania IE a więc u Ciebie C:\Program Files (x86)\Internet Explorer\iexplore.exe

Landuss

AD-remover nie widzi już tamtego wpisu, więc ja uważam, że to jest naprawione.

SochocY

Przepraszam to nie miejsce, ale IE9 w ogóle nie startuje a właściwie to otwiera się i zaraz znika.

1. Czy przed instalacją IE9 natywna wersja IE8 się otwierała? Objaw opisany w KB967896. Rozpocznij od resetu ustawień.

2. Tu jeszcze należy zresetować plik HOSTS, który ma jakieś śmieci w sobie:

O1 HOSTS File: ([2011-07-09 15:55:07 | 000,012,393 | ---- | M]) - C:\Windows\SysNative\drivers\etc\hosts

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

Yahoo! GeoCities: Get a web site with easy-to-use site building tools.

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

O1 - Hosts: h1 { line-height:30px;height:30px; padding-left:15px; font-weight:bold;font-size:1.6em;color:#1f296a;}

O1 - Hosts: .services li { margin-left:1.0em; padding-left:0.5em; background:url("http://l.yimg.com/a/lib/smbiz/i/geo_bullet_3x3_1.gif") no-repeat 0 0.5em; margin-bottom:0.5em;margin-left:1.5em;margin-right:0.5em;width:6em}

O1 - Hosts: .services li {float:left; width:17em; font-size:116%;margin-top:0.8em}

O1 - Hosts: .services { font-size:116%; padding-bottom:20px }

O1 - Hosts: .learnmore a {color:#2882DE;font-size:16px}

O1 - Hosts: .image_web {float:right; margin:15px 0 0 15px}

O1 - Hosts: p {margin:20px;font-size:1em;}

O1 - Hosts: h2 {margin:20px 0 0 20px;color:#1F296;font-weight:bold;font-size:1.25em;color:#1f296a;}

O1 - Hosts: h3 {margin:20px;color:#1F296;font-weight:bold;font-size:1.15em;color:#1f296a;}

O1 - Hosts: li.rule {border-top:solid 1px #DBE1E6;}

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

O1 - Hosts: <!-- following code added by server. PLEASE REMOVE -->

O1 - Hosts: <!-- preceding code added by server. PLEASE REMOVE -->

O1 - Hosts:

O1 - Hosts:

O1 - Hosts: 90 more lines...

Użyj narzędzie resetujące Fixit z artykułu: [color=#0000FF][b]KB972034[/b][/color]

.

Z przyczyn wyższych nie mogłem prędzej odpisać. Przepraszam :unsure: . to będzie tak:

1.Tak otwierała się. Nawet po usunięciu aktualizacji (IE9) IE8 działał. Co do resetu ustawień to wrzucam screen'a.

2. Nie bardzo wiem co zrobić z owym tekstem ( no niestety nie moją winą jest to, że w szkole średniej nauczają informatyki na poziomie Worda/Excela, nawet w klasie informatycznej ;) ).

Odpowiedzią na post Landussa jest poniższy screen.

post-2614-0-29082800-1311965413_thumb.png

post-2614-0-03846600-1311965732_thumb.png

Odpowiedzią na post Landussa jest poniższy screen.

Jak mówiłam, powinno być prawidłowo. To zostało naprawione w poście #4. A obrazek jest ze złej gałęzi i tak nie pokazuje tego miejsca w rejestrze = musisz zejść niżej do ...\shell\open\command.

1.Tak otwierała się. Nawet po usunięciu aktualizacji (IE9) IE8 działał. Co do resetu ustawień to wrzucam screen'a.

Skoro: odinstalowywałeś IE9 + zrobiłeś reset ustawień (acz, niekompletny), to teraz ponów instalację IE9 raz jeszcze.

2. Nie bardzo wiem co zrobić z owym tekstem ( no niestety nie moją winą jest to, że w szkole średniej nauczają informatyki na poziomie Worda/Excela, nawet w klasie informatycznej ;) ).

Co masz zrobić z powyższym testem? Przeczytać dokładnie co mówię. ;) Ty do licha nie masz nic z tym tekstem robić, to jest cytat z Twojego raportu co jest źle, a pod spodem w niebieskim linku jest automatyczne narzędzie to naprawiające.

.

Jak mówiłam, powinno być prawidłowo. To zostało naprawione w poście #4. A obrazek jest ze złej gałęzi i tak nie pokazuje tego miejsca w rejestrze = musisz zejść niżej do ...\shell\open\command.

No tak, jest prawidłowo.

Skoro: odinstalowywałeś IE9 + zrobiłeś reset ustawień (acz, niekompletny), to teraz ponów instalację IE9 raz jeszcze.

No tak też zrobiłem i... ciągle to samo :angry: :(

Co masz zrobić z powyższym testem? Przeczytać dokładnie co mówię.

Oj przepraszam, ale ten tekst strasznie mnie zmylił <_<

Ty do licha nie masz nic z tym tekstem robić, to jest cytat z Twojego raportu co jest źle, a pod spodem w niebieskim linku jest automatyczne narzędzie to naprawiające.

Spokojnie, spokojnie. Myślę jednak, że moje poprzednie słowa nabierają jeszcze większego sensu :D

PS Bardzo dobrze, że nikt się nie dowie co ja z tym tekstem robiłem... B)

W dostarczonym przeze mnie linku MS jest podane, że widziany tu objaw zwykle świadczy, że instalacja IE jest uszkodzona. Spróbuj jeszcze: odinstalować IE9 (o ile teraz jest) i ponowić instalację inną techniką przez Windows Update. Jeśli to zawiedzie, podaj dwa kolejne raporty:

1. Wyniki komendy sfc /scannow przefiltrowane do znaczników [sR]. Instrukcje: KLIK.

2. Raport checksur.log wytworzony przez "Narzędzie analizy gotowości aktualizacji systemu": KLIK.

.

Zainstalowałem przez Windows Update i nadal to samo. Warte zaznaczenia jest jednak to, że Update nie ściągał od początku, a od ok. 99%.

Teraz okno IE w ogóle nie wyskakuje. Dołączam raporty.

Raport SFC

Raport SFC skrócony

=================================

Checking System Update Readiness.

Binary Version 6.1.7601.21645

Package Version 12.0

2011-08-01 18:13

Checking Windows Servicing Packages

Checking Package Manifests and Catalogs

Checking Package Watchlist

Checking Component Watchlist

Checking Packages

Checking Component Store

Summary:

Seconds executed: 583

No errors detected

Skąd dwa logi z sfc? Widzę, że bogate wyniki w sfc /scannow, wykazana masa uszkodzeń, w tym m.in. cała grupa uszkodzonych plików należnych do Internet Explorer (co tłumaczy oglądane efekty). Narzędzie naprawiało różne rzeczy, ale chcę się upewnić w kwestii bieżącej sytuacji i czy aby defekty się nie rozmnażają. Skasuj aktualny CBS.LOG z dysku, ponów sfc /scannow raz jeszcze i podaj nowe wyniki filtrowania [sR].

Teraz okno IE w ogóle nie wyskakuje

Jak mówię, SFC wykazał dużo naruszeń. Po weryfikacji zadanej wyżej spróbujesz ponownie nadpisać IE9.

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...