starshefa Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Hej, mój problem polega na tym, że komputer w czasie uruchomiania wydobywa dziwny dźwięk (ale nie zawsze się tak dzieje), po czym po pokazaniu się pulpitu teoretycznie wszystko jest ok, ale nie mogę kliknąć np. na właściwości, bo menu które powinno sie wyświetlić strasznie miga. i tak jest z każdym menu. Jeśli wcisnę klawisz "windows" to teoretycznie pomaga. SP3 nie mam. Dzieje się tak od mniej więcej 2 tygodni. Do tego nie mogę przeciągnąć żadnej ikonki na pulpicie. Nie pomógł format, zmiana Luna na Klasyczny w Active desktop, ani sztuczka z rejestrem. Może to jakiś sprzętowy problem? Np. z zasilaczem? Nie bardzo wiem co robić. Może ktoś mogłby mi pomóc, bo przecież tak nie da się pracować z kompem 1. a więc komp to laptop Asus A6F. Procek - Core Duo T2300E (1.66 GHz)2 MB L2 Cache, FSB 667 MHz, Chipset płyty - i945 GM Pamięć - 512 MB DDR2 667 MHz SO-DIMM (1 x 512 MB) Dysk - 80 GB IDE UDMA100 5400 obr./min. Karta graficzna - Zintegrowana Karta dźwiękowa - Intel High Definition audio Tutaj dokładny opis: http://www.arest.pl/shop/index.php?inc=produkt&back=notebooki&ID=5706&katid=48&grupa=424 2. "strasznie miga" = pojawia się i znika co sekundę, tak szybko, że nie zdążę nic kliknąć. Miga tak szybko, że nie abrdzo mogę zrobić print screena Czasem w ogole znika i po kliknięciu prawym klawiszem nic już się nie pojawia 3. "Uruchom kompa bez myszki (odłącz fizycznie)" - nic nie pomaga, mysz nie jest bezprzewodowa, tylko zwykła optyczna. 4. "Przetestuj także czy po naciśnięciu raz lewym klawiszem myszki , po czym użyciu klawisza"menu" Pomaga na moment 5. Po kliknięciu klawisza "-" (słownie myślnik) z kompa wydobyło się charakterystyczne "pstryk", które trwało jakieś 4-5 sekund 6. W czasie rozmowy, np. na tlenie, czy gg po wciśnięciu niektórych klawiszy, np. piątka, lewy nawias okienka z rozmową znikają. Odnośnik do komentarza
nnneooo Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Witam Uruchom kompa bez myszki (odłącz fizycznie) a może mysz bezprzewodowa? I tak jak wcześniej pisali przedmówcy napisz coś więcej o sprzęcie. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Możliwe tematy do sprawdzenia: zakurzona grafika rozładowana bateria, stara nie trzyma napięcia pozostawiona w kieszonce karta pamięci Odnośnik do komentarza
Naathim Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Możliwe też, że przyczyną jest infekcja. Wejdź do tego działu: https://www.fixitpc.pl/forum/38-dzia%C5%82-pomocy-dora%C5%BAnej/ Pokaż wymagane logi i niech się tam wypowiedzą. Tak na szybko to możesz jeszcze pokazać screeny z programu Autoruns: http://technet.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/bb963902(en-us).aspx zwłaszcza zakładka Logon. Odnośnik do komentarza
starshefa Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Możliwe tematy do sprawdzenia: zakurzona grafika rozładowana bateria, stara nie trzyma napięcia pozostawiona w kieszonce karta pamięci bateria jest pełna, komp i tak jest podłączony do prądu, karty pamięci w kieszonce brak jeśli chodzi o zakurzoną grafikę to nie bardzo wiem, co z tym zrobić Tak na szybko to możesz jeszcze pokazać screeny z programu Autoruns a proszę Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 bateria jest pełna, komp i tak jest podłączony do prądu, karty pamięci w kieszonce brak jeśli chodzi o zakurzoną grafikę to nie bardzo wiem, co z tym zrobić Nie wiem jak długo używasz już laptopa. Chodziło mi o to, że bateria może być stara i nie "trzymać prądu". Wtedy różne hocki klocki mogą występować. Natomiast zakurzony laptop należy wyczyścić (pędzel, sprężone powietrze) po uprzednim odkręceniu dolnej obudowy. Odnośnik do komentarza
starshefa Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 aha, ok teraz rozumiem Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Możesz na próbę usunąć Avasta........jaka to wersja 4, czy 5? Często po aktualizacji nowej wersji potrafi robić problemy. Odnośnik do komentarza
Naathim Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 A ja bym jednak poprosił o cały raport z autoruns. Poczekaj aż skończy skanować, kliknij u góry File -> save -> wybierz do pliku tekstowego. Zapisz, i wrzuć na www.speedyshare.com i pokaż linka do paczki. Albo załącz do posta (jesli się zmieści). Odnośnik do komentarza
starshefa Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Avast to wersja 4.8, bez avasta też jest to samo AutoRuns.txt Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Masz całą masę kodeków i oprogramowania do muzyki (kodery lame i inne przeróżne, nero). Taka mieszanka wcześniej czy później może wybuchnąć. Sprawdź w Podglądzie zdarzeń sekcja aplikacje co generuje błędy. Usuwałbym wszystko i sprawdzał jakie są efekty. Zakładając, że przyczyną nie jest infekcja i sprzęt. Jeśli chodzi o problem sprzętowy - możesz spróbować podmienić zasilacz (może on jest uszkodzony). Jak lapek chodzi na samej baterii tez tak jest? Odnośnik do komentarza
aTaSerwiS Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Jedyny problem sprzętowy jaki mi przychodzi do głowy, to uszkodzona (zalana) klawiatura. Tylko nie bardzo da się sprawdzić moją teorię (sprawdzenie wymaga odłączenia klawiatury - robótka raczej kogoś kto wie jak rozebrać laptopa) Do innych ewentualnych przyczyn objawy pasują tylko "prawie", poza oczywiście problemami z systemem / oprogramowaniem / wirusami. Odnośnik do komentarza
Ukash Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Sprawdź czy pod linuxem np live cd Linux Mint lub Damn Small Linux <-48 mb ,również występują ww problemy. Odnośnik do komentarza
starshefa Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Masz całą masę kodeków i oprogramowania do muzyki (kodery lame i inne przeróżne, nero). Taka mieszanka wcześniej czy później może wybuchnąć. Sprawdź w Podglądzie zdarzeń sekcja aplikacje co generuje błędy. Usuwałbym wszystko i sprawdzał jakie są efekty. Zakładając, że przyczyną nie jest infekcja i sprzęt. Jeśli chodzi o problem sprzętowy - możesz spróbować podmienić zasilacz (może on jest uszkodzony). Jak lapek chodzi na samej baterii tez tak jest? bez kodeków i oprogramowania do muzy, czyli zaraz po formacie tez tak było. po odłączeniu zasilacza i pracy na samej baterii jest to samo przy innym zasilaczu również Jedyny problem sprzętowy jaki mi przychodzi do głowy, to uszkodzona (zalana) klawiatura. Tylko nie bardzo da się sprawdzić moją teorię (sprawdzenie wymaga odłączenia klawiatury - robótka raczej kogoś kto wie jak rozebrać laptopa) Do innych ewentualnych przyczyn objawy pasują tylko "prawie", poza oczywiście problemami z systemem / oprogramowaniem / wirusami. czyli oddać do jakiegoś serwisu :/ Sprawdż czy pod linuxem np live cd Linux Mint lub Damn Small Linux <-48 mb ,również występują ww problemy. oj z tym to nie wiem, czy sobie poradze sama Odnośnik do komentarza
Ukash Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 starshefa to wcale nie jest trudne(o ile jest bootownie z płyty-a powinno być),pobierasz iso -tak zwany obraz >wypalasz iso np Active@Iso Burner ,wsadzasz płytkę>zamykasz sys>włączasz kompa Odnośnik do komentarza
nnneooo Opublikowano 9 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2010 Witam Podepnij klawiaturę zewnętrzna na USB i sprawdź efekty czy będzie to samo czy nie, jeżeli nie to masz winnego (klawiatura) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
starshefa Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 starshefa to wcale nie jest trudne(o ile jest bootownie z płyty-a powinno być),pobierasz iso -tak zwany obraz >wypalasz iso np Active@Iso Burner ,wsadzasz płytkę>zamykasz sys>włączasz kompa ok, spróbuję dzięki Odnośnik do komentarza
marcinkowski Opublikowano 15 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2010 A ten dziwny dźwięk to można jakoś określić, może to by wskazywało na uszkodzenie dysku. Odnośnik do komentarza
starshefa Opublikowano 20 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2010 (edytowane) A ten dziwny dźwięk to można jakoś określić, może to by wskazywało na uszkodzenie dysku. opisze to w ten sposób : pryk pryk pryk Edytowane 30 Października 2013 przez picasso 21.02.2011 - Temat zostaje zamknięty. Wygasła jego żywotność ustalona zasadami. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi