Gość BelHeI Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Witam, posiadam netbooka Asus 1201n z wymienionymi pamięciami RAM na 2x2GB 800Mhz Kingstona i dyskiem 500GB 7200/min. Problem mam taki, że podczas pracy z netbookiem, wyskakują błędy BSOD, za każdym razem inny. Mało tego, pojawiają się w różnych momentach, podczas uruchomionej przeglądarki, czasami podczas uruchamiania systemu, czasami podczas bezczynności systemu. Pierwsze co przyszło mi na myśl, to uszkodzone pamięci RAM. Żeby wykluczyć tą możliwość, włączyłem program memtest86+[z poziomu boot'u] na około 6h i program ten, nie wykrył żadnych błędów. Powiedziałem sobie, może to dysk? Pobrałem sobie HD Tune 2.55 i test SMART nie wykazuje błędów z dyskiem, a szybki test w poszukiwaniu błędnych sektorów, zakończył się negatywnie[bez błędów]. Zrobiłem dodatkowo skanowanie chkdsk'iem, lecz i ten nie wykrył żadnych problemów. System jest świeżynką i zainstalowany mam dokładnie system Windows Thin PC[stworzony w oparciu o Win7]. Dodam, że pod netbooka mam podłączony monitor 22"[tak pracuję na netbooku], odtwarzacz[po wyjściu słuchawkowym], myszkę, klawiaturę, oraz HUB'a[2x USB] i eth. System wysypywał się podczas podłączonego lapa pod ładowarkę, jak i bez niej. Tutaj przykładowe BSOD'y: Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Kant Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Przeczytaj punkt 5 i pokaż zawartość .dmp z Debugging Tools for Windows Odnośnik do komentarza
Gość BelHeI Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Próbowałem dodać owy raport, lecz debugger nie działał poprawnie, gdyż nie został wygenerowany odpowiedni raport. Oczywiście, mam zaznaczoną opcję, aby system w razie potrzeby, miałby wygenerować plik minidump, czy też pełny zrzut pamięci. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Pierwsza rzecz do diagnostyki dysku to bootowalny MHDD: http://hddguru.com/s...005.10.02-MHDD/ po drugie przyczyn również upatrywał bym w tym: zainstalowany mam dokładnie system Windows Thin PC[stworzony w oparciu o Win7] a trzy to spróbuj moduły ramu zamienić miejscami. Odnośnik do komentarza
Gość BelHeI Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Nie rozumiem, jak to problem może tkwić w systemie Windows Thin PC? Przecież to nie jest jakaś modyfikacja robiona przez osoby trzecie, a system wydany prosto od M$ o.O Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 http://blogs.technet...ws-thin-pc.aspx Możesz tez spróbować po odpinać urządzenia podpięte pod USB jak również monitor i wtedy sprawdzić czy poprawnie działa. Odnośnik do komentarza
Gość BelHeI Opublikowano 23 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2011 Z odpinaniem urządzeń pod USB, jak i sam monitor próbowałem, lecz nie przyniosło to skutku. Zamieniłem miejscami moduły RAM i póki co, to problem ucichł. Możliwe, że to była jedyna przyczyna tych wszystkich BSOD'ów, a mianowicie źle dociśnięte pamięci do gniazd, gdyż parę dni temu, właśnie grzebałem przy nich Jak problem będzie się powtarzał, to niezwłocznie o tym Was poinformuję Co do samego systemu WinThin PC, to mam zainstalowane go na 3 komputerach, różnej konfiguracji[stacjonarny, laptop i netbook] i nigdzie nie mam problemów z samym systemem. Podejrzewam, że to odchudzenie systemu nie wpłynęło wcale na stabilność systemu, mało tego, poprawiło jego wydajność. A te teksty w stylu "jest to system tylko do testowania", to myślę, że jest to pewnego rodzaju ściema, aby nie stracić klientów samego Win7, gdyż WinThin PC jest darmowy[i ma w dodatku te wszystkie bajery typu aero itd.]. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi