Sanch0 Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2010 Zostawiłem kompa dzieciakom na dwa dni i to był błąd... Pewnie któraś z pobieranych gier musiała zawierać jakiś malware. Ogólnie komputer nie wykazuje żadnych niepokojących objawów ale skan MBAM który wykonałem po powrocie pokazał: Malwarebytes' Anti-Malware 1.46www.malwarebytes.org Wersja bazy: 4052 Windows 6.1.7600 Internet Explorer 8.0.7600.16385 2010-06-07 23:47:46 mbam-log-2010-06-07 (23-47-46).txt Typ skanowania: Pełne skanowanie (C:\|D:\|E:\|H:\|) Przeskanowano obiektów: 334079 Upłynęło: 38 minut(y), 20 sekund(y) Zainfekowanych procesów w pamięci: 0 Zainfekowanych modułów w pamięci: 1 Zainfekowanych kluczy rejestru: 2 Zainfekowanych wartości rejestru: 1 Zainfekowane informacje rejestru systemowego: 0 Zainfekowanych folderów: 0 Zainfekowanych plików: 2 Zainfekowanych procesów w pamięci: (Nie znaleziono zagrożeń) Zainfekowanych modułów w pamięci: C:\Users\Damian\AppData\Local\Temp\sshnas21.dll (Trojan.Downloader) -> Delete on reboot. Zainfekowanych kluczy rejestru: HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\XML (Trojan.FakeAlert) -> Quarantined and deleted successfully. HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Handle (Malware.Trace) -> Quarantined and deleted successfully. Zainfekowanych wartości rejestru: HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\halo2 (Trojan.Downloader) -> Quarantined and deleted successfully. Zainfekowane informacje rejestru systemowego: (Nie znaleziono zagrożeń) Zainfekowanych folderów: (Nie znaleziono zagrożeń) Zainfekowanych plików: C:\Users\Damian\AppData\Local\Temp\sshnas21.dll (Trojan.Downloader) -> Delete on reboot. C:\Windows\Tasks\{35DC3473-A719-4d14-B7C1-FD326CA84A0C}.job (Trojan.Downloader) -> Quarantined and deleted successfully. Avira znalazła taki plik: C:\Users\Damian\AppData\Local\Mozilla\Firefox\Profiles\3fkaml5n.default\Cache\6FA37558d01 [DETECTION] Contains a recognition pattern of the (harmful) BDS/AFNU back-door program [NOTE] The file was deleted! Co do pliku Chr.exe znajduje się w kataogu temp i jest uruchamiany ze startem systemu. Wraz z tym plikiem znajdowały się dwa o podobnej trzyliterowej nazwie które usunąłem bez problemów. Po usunięciu wpisu autostartu kierującego do pliku Chr.exe odnawia się. Z pewnością poleciał by po killu wszystkich procesów ale nie chciałem zacierać śladów. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Uruchom OTL i w oknie Custom Scans/Fixes wklej następujący skrypt: :OTL O4 - HKU\S-1-5-21-1872720407-1848050738-1605665321-1001..\Run: [M5T8QL3YW3] C:\Users\Damian\AppData\Local\Temp\Chr.exe () :Files C:\Users\Damian\AppData\Local\Temp\Chr.exe :Commands [emptyflash] [emptytemp] Kliknij w Run Fix. Zatwierdź restart komputera. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Run Scan. Pokazujesz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
Sanch0 Opublikowano 8 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Na moje oko jest już czysto. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 8 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2010 Jest dobrze. W takim razie użyj opcji CleanUp z OTL i zaktualizuj sobie Javę: KLIK. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi