Oniryczny Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Odinstalowałem Bluesoleil a po tym bluetooth nie działa system widzi podłączony adapter i jest ikona w tray'u ale nie mogę wejść w Urządzenia bluetooth ani w Ustawienia Jak to naprawić? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Nie korzystałem z tego oprogramowania, ale sprawdź jak skonfigurowana jest Usługa Obsługi Bluetooth. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 ale jak to niby sprawdzić? Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Start > polecenie Uruchom > services.msc znajdź na liście usługe obsługi Bluetooth , kliknij na nią PPM i wybierz właściwości. Sprawdź czy jest uruchomiona i jaki ma tryb startowy. U mnie na obrazku jest wyłączona....bo nie korzystam. Jeśli jest tak u ciebie, przestaw opcje Wykonaj restart i sprawdź czy zadziała. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 ale jak to niby sprawdzić? Start>>services.msc i tam powinna być Usługa obsługi Bluetooth 9Automatyczny,uruchomiona a po tym bluetooth nie działa system widzi podłączony adapter i jest ikona w tray'u ale nie mogę wejść w Urządzenia bluetooth ani w Ustawienia Nie bardzo rozumiem na czym polega problem - teorytycznie Windows 7 jest w stanie obsłużyć każdy bluetooth ale na domyslnych sterownikach jest bardzo ograniczona możliwość obsługi (trzeba doinstalować np. oprogramowanie telefonu aby mieć znowu pełne możliwości).Po odinstalowaniu Bluesolei wszystkie aparaty znikają i trzeba je na nowo sparowywać. Więc pokaż gdzie ty widzisz problem bo nie bardzo rozumiem.. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Usługa obsługi bluetooth - Automatyczne Uruchomiona Właśnie ja też tak myślałem I zainstalowałem bluesoleila do sieci z laptopami i obsługi słuchawki bezprzewodowej do Skype'a no ale żaden telefon już się nie sparował i Nokia PC Suite też nic nie potrafiła zdziałać stąd odinstalowałem oprogramowanie no i po tym nie mogę nic zrobić z bluetoothem Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Prawoklik na ikonę bluetooth w zasobniku>>Pokaż ustawienia Jesli jest tak jak trzeba to wejdź w Menadżer urządzeń i sprawdź czy są jakieś nieznane urządzenia i sprawdź ID urządzenia - Jeśli tak to jest błąd do bluetooth to wtedy użyj tego narzędzia http://bluetoothinstaller.com/ błędy "bluetooth peripheral device" ignoruj. Jakiego rodzaju błędy otrzymujesz gdy próbujesz parować urządzenia? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 no własnie Ustawienia bluetooth ppm na ikonie NIE działają klikam wybieram Ustawienia chwilę myśli i koniec nie mam żadnego nieznanego urządzenia w menadżerze jest tak jak było wcześniej Moduł wyliczający bluetooth i Microsoft bluetooth Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Wejdź w Panel Sterowania>>Urządzenia i drukarki : znajdź bluetooth prawoklik na niego i wybierz "rozwiązanie problemów" - przejdzie to? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 tam go nie ma... Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 tam go nie ma... A powinien być...zastanawiam się czy ten bluetooth nie jest przypadkiem fizycznie uszkodzony... Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 21 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 eee nie bo w innym kompie działa Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 eee nie bo w innym kompie działa No to moze jakieś pliki systemowe są uszkodzone. Uruchom cmd.exe w trybie administratora (prawoklik na cmd.exe i wybierz "uruchom jako administrator" i wklep sfc /scannow Po zakończonej operacji przefiltruj log http://support.microsoft.com/kb/928228 i pokaż go Sprawdź jeszcze ten artykuły MS http://support.microsoft.com/kb/811805 http://support.microsoft.com/kb/960531 Sprawdź czy masz zainstalowane pwyższe łaty http://www.microsoft.com/technet/security/Bulletin/MS11-053.mspx jeśli nie to zainstaluj je. Czy masz jeszcze jakieś urządzenia podłączone pod USB? Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Pod USB mam trackball, mysz, klawiaturę i kamerkę. Rzecz jasna wszystko działa. Za tę resztę zaleceń się zabieram... KB2532531 jest zainstalowane 13-07-2011 przez WU log z sfc: http://www.wklej.org/id/565263/ Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Jesli dalej nie będzie żadnych rezulatatów to sprawdź ponownie w services.msc czy Usługa obsługi Bluetooth wciąż będzie obecna bo artykuł KB811805 nakazuje usunięcie tej usługi i sugeruje że się sama odbuduje po restarcie i włożeniu bluettoth ale ja wcale nie jestem o tym do końca przekonany -niestety jakość artykułów MS jest coraz gorsza ostatnimi czasy i trzeba z coraz większą rezerwą podchodzić do tego co piszą W razie czego zrekonstruję ci tę usługę - dostarcz też wtedy log OTL tylko przy opcjach programu zaznacz by listował wszystkie usługi i sterowniki Możesz także wypróbować ten MS Fix It http://windows.microsoft.com/en-US/windows-vista/Troubleshoot-problems-with-Bluetooth-enabled-devices EDIT Log z sfc zasadniczo w porządku - jest tylko kilka błędów dot. plików kompozycji które nie mają nic wspólnego z bluetooth i modyfikacje mogły powstać przy doinstalowaniu kompozycji - do zignorowania. EDIT2 Mało prawdopodobne ale sprawdź czy USB nie jest przeciążone tj usuń trackball i kamerkę. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Mam tu też temat że MSE mi sypie błędy To chyba nie będzie od tego? https://www.fixitpc.pl/topic/4751-dziwne-zachowanie-mse-to-chyba-nie-wirus/ Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Mam tu też temat że MSE mi sypie błędy To chyba nie będzie od tego? Chyba nie ale mimo wszystko wklej logi OTL tylko jak pisałem poprzednio w opcji OTL zaznacz by listował wszystkie usługi i sterowniki a nie tylko 3p programy,spakuj też zawartość folderu C:\Windows\System32\winevt\Logs i shostuj gdiześ i tak jak pisałem wyżej pod EDIT2 sprawdź czy USB nie jest przypadkiem przeciązone - wiem że mało prawdopodobne no ale... Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 odpiąłem mysz i kamerkę ale to nic nie dało logi: OTL: http://www.wklej.org/id/565289/ EXTRAS: http://www.wklej.org/id/565291/ tamten folder już robię i zaraz będzie... do rar nie chciał do zip poszedł http://hotfile.com/dl/124725864/8145bdb/Logs.zip.html Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Przejrzałem te logi - nie znalazłem nic co na pewniaka by się kwalifikowało jako przyczynę twoich problemów ale parę uwag dotyczący konfiguracji komputera jest: Usługi: SRV - [2010-11-20 05:21:08 | 000,125,952 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [Disabled | Stopped] -- C:\Windows\System32\sdrsvc.dll -- (SDRSVC) SRV - [2009-07-14 03:16:13 | 000,021,504 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [Disabled | Stopped] -- C:\Windows\System32\seclogon.dll -- (seclogon) SRV - [2009-07-14 03:16:17 | 000,288,768 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [Disabled | Stopped] -- C:\Windows\System32\w32time.dll -- (W32Time) SRV - [2009-07-14 03:16:16 | 000,077,312 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\System32\trkwks.dll -- (TrkWks) SRV - [2009-07-14 03:15:36 | 000,018,432 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [On_Demand | Running] -- C:\Windows\System32\lmhsvc.dll -- (lmhosts) O ile 2 pierwsze nie mają nic wspólnego z twoim problem tj Windows Backup i Logowanie Pomocnicze to co do pozostałych to już taki pewien nie jestem Czas systemu Windows (w32time) - Wprawdzie wątpię aby to korelowało z bluetooth ale za to któregoś dnia możesz mieć problem z jakąś łatą do WU..Możliwe że to jest przyczyną twojego problemu z MSE Klient śledzenia łączy rozproszonych (TrkWks) -teoretycznie te usługa jest wymagana gdy komputer jest podłączany do domeny ale w praktyce może się zdarzyć że niektóre softy ochronne czy narzędziówki nie będą działać prawidłowo - tak naprawdę to nikt nie wie za co ta usługa odpowiada i lepiej ją włączyć... Pomoc TCP/IP NetBIOS (lmhosts) - ty masz ustawiony na ręczny i teroretycznie działa ale w tabelach blackvipera i u mnie jest ona na auto,trzeba pamiętać że wiele sterowników,usług jest domyslnie ustawiana na ręczny i włącza się tylko w odpowiednich momentach ,ale oprócz jawnych,udokumentowanych zależności są jeszcze zależności ukryte i teroretycznie jest możliwe że mając tę usługę ustawiony na ręczny coś moze się nie włączać w porę jesśli to coś w jakimś stopniu od tego zależy i samo też jest tylko na "ręczny" Druga sprawa to resztki po Bluesolei: DRV - [2010-04-06 18:33:10 | 000,025,864 | ---- | M] () [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\System32\drivers\btnetBus.sys -- (btnetBUs) DRV - [2010-04-06 18:32:48 | 000,023,048 | ---- | M] (IVT Corporation.) [Kernel | On_Demand | Stopped] -- C:\Windows\System32\drivers\IvtBtBus.sys -- (IvtBtBUs) DRV - [2010-04-06 18:32:44 | 000,020,104 | ---- | M] (IVT Corporation.) [Kernel | Boot | Running] -- C:\Windows\System32\Drivers\BtHidBus.sys -- (BtHidBus) DRV - File not found [Kernel | Boot | Stopped] -- -- (BTHidMgr) DRV - File not found [Kernel | Boot | Stopped] -- -- (BTHidEnum) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (Btcsrusb) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (BTCOMBUS) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (BTCOM) DRV - File not found [Kernel | On_Demand | Stopped] -- -- (BT) ( czego 3 wciąż działają) Wiele osób ma takie resztki i to nie powoduje powikłań ,pomijając fakt że sądząc z tematu problem z bluetooth powstał gdy jeszcze Bluesolei był niemniej warto się tego pozbyć Wykonaj ponizszy skrypt który wykona ww korekty.Przy okazji dodalem do niego usuwanie pustych wpisów po innych zdeinstalowanych aplikacjach: Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :Services XNPLSGNVWHFHILX VMnetAdapter VcommMgr VComm MpKsl71fa4a30 mcdbus cpuz130 cpudriver BTHidMgr BTHidEnum Btcsrusb BTCOMBUS BTCOM BT BlueletSCOAudio BlueletAudio AODDriver4.0 ALSysIO btnetBUs IvtBtBUs BtHidBus :Files C:\Windows\System32\drivers\btnetBus.sys C:\Windows\System32\drivers\IvtBtBus.sys C:\Windows\System32\Drivers\BtHidBus.sys C:\USERS\ĹUKASZ\APPDATA\ROAMING\MOZILLA\FIREFOX\PROFILES\9BUHEH3F.DEFAULT\EXTENSIONS\{D10D0BF8-F5B5-C8B4-A8B2-2B9879E08C5D}.XPI C:\USERS\ĹUKASZ\APPDATA\ROAMING\MOZILLA\FIREFOX\PROFILES\9BUHEH3F.DEFAULT\EXTENSIONS\CORALIETAB@MOZDEV.ORG C:\USERS\ĹUKASZ\APPDATA\ROAMING\MOZILLA\FIREFOX\PROFILES\9BUHEH3F.DEFAULT\EXTENSIONS\FIREBUG@SOFTWARE.JOEHEWITT.COM.XPI C:\USERS\ĹUKASZ\APPDATA\ROAMING\MOZILLA\FIREFOX\PROFILES\9BUHEH3F.DEFAULT\EXTENSIONS\MINTRAYR@TN123.ATH.CX :Reg [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\W32Time] "Start"=dword:00000003 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\TrkWks] "Start"=dword:00000002 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\lmhosts] "Start"=dword:00000002 :OTL [2011-05-21 13:23:57 | 000,000,000 | ---D | M] (No name found) -- C:\Users\Łukasz\AppData\Roaming\mozilla\Extensions [2011-04-04 13:33:15 | 000,000,000 | ---D | M] (No name found) -- C:\Users\Łukasz\AppData\Roaming\mozilla\Extensions\{3550f703-e582-4d05-9a08-453d09bdfdc6} [2011-07-17 20:26:35 | 000,000,000 | ---D | M] (No name found) -- C:\Users\Łukasz\AppData\Roaming\mozilla\Firefox\Profiles\9buheh3f.default\extensions O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {21FA44EF-376D-4D53-9B0F-8A89D3229068} - No CLSID value found. O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {2318C2B1-4965-11D4-9B18-009027A5CD4F} - No CLSID value found. O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {90B49673-5506-483E-B92B-CA0265BD9CA8} - No CLSID value found. Kliknij w Wykonaj skrypt + restart komputera Jeśli dalej nie przynosi to efektu to spróbowałbym zaktualizować BIOS i sterowniki do chipsetu. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Stery aktualne i BIOS ostatnia wersja jaką wydali do mojej mobo Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 No to kończą mi się pomysły....a wogóle kiedykolwiek ten bluetooth działał prawidlowo pod tym komputerem? i co to za model (firma)? Jesli masz możliwość to pożycz od kogoś jakiegoś innego bluetooth i sprawdź czy będzie działał. Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 Bluetooth działał sprawnie na sterowniku Microsoft Bluetooth tylko że mi się zachciało zainstalować bluesoleil aby mieć słuchawkę bluetooth do Skype to Pentagram fang compact ten miniaturowy log po wykonaniu skryptu http://wklej.org/id/565545/ Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 log po wykonaniu skryptu to się nie wykonało zapewne z braku uprawnień bo Adminowie nie mają pełnej kontroli do tego klucza: Unable to set value : HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\TrkWks\\"Start"|dword:00000002 /E! Wejdź w services.msc i ustaw usługę Klient śledzenia łączy rozproszonych na AUTO i zastartuj usługę jeszcze raz i ponownie sprawdź bluetooth. podobnie ten: Error: Unable to stop service BtHidBus! choc plik od sterownika został usunięty bez problemu możesz wywalić klucz HKLM\System\CurrentcontrolSet\Services\bthidbus jeśli odmówi to prawoklik na klucz>>właściwości i nadaj grupie Administratorzy pełną kontrolę i spróbuj jeszcze raz usunąć Reszta błedów to kosmetyki nie mające nic z obydwoma problemami - błądy te wyniknęły z problemem z polskimi znakami w skrypcie EDIT Skoro twierdzisz że problem powstał po instalacji BlueSolei to być może rzeczywiście jest to spowodowane przez jakiś wpis który w tych logach nie widać - sporządź kopie rejestru za pomocą programu RegBak http://www.acelogix.com/freeware.html Mnie wyłącznie będą interesowały pliki rejestru SOFTWARE oraz SYSTEM - spakuj je i podeślij mi na PM Odnośnik do komentarza
Oniryczny Opublikowano 22 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 ale BT już działa mam inny problem ale to pojawił się wcześniej zupełnie nie związany z tym wszystkie ikony w tray robią się same na 'pokazuj tylko powiadomienia' choć były ustawione na 'pokazuj ikonę i powiadomienia' i wciąż to poprawiam ale to inny problem... Dziękuje bardzo za pomoc z bluetoothem Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 22 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2011 ale BT już działa No to najgorsze z głowy Co do ikon w trayu to wypróbu jten poradnik http://www.colincochrane.com/post/2007/10/Windows-Vista-Disappearing-System-Tray-Icons-Fix.aspx Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi