TomecekGD Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Dzień dobry. Chciałbym zakupić kontroler SATA do mojego komputera na PCI. Zależy mi aby kontroler odpowiedzialny za SATA był z serii JMicron JMB36X. Na AlleDrogo znalazłem TAKI kontroler. Niestety widzę, że czip jest VIA. Pytanie więc brzmi: W jaki sposób mam rozróżnić który kontroler jest odpowiedzialny za RAID, a który za SATA? Pozdrawiam serdecznie. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Z tego co wiem jest tak że kontroler który obsługuje SATA (czy PATA) jest odpowiedzialny również za RAID. W tym konkretnym przypadku może być tak że VIA jest producentem samej karty więc umieściła na niej swoje logo (podobnie jest przy zasilaczach np wyprodukował je Fortron ale jest na nich logo OCZ). Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 21 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2011 Wydaje mi się, że kontrolery na PCI opierają się na jednym chipie. Nie sugerowałbym się zdjęciem z aukcji bo widoczny na nim kontroler VIA (VT6421A) nie obsługuje SATA II. Prawdopodobnie fotka jest tylko poglądowa, ale mogę się mylić. Odnośnik do komentarza
TomecekGD Opublikowano 28 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2011 3oo, miałeś rację. Zdjęcie było podglądowe a czip to JMB363 Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi