Majkel Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Tak tak wiem ze wszystko zniknie. Z tym ze nie wiem na jakiej partycji jestem system assusa:) wiec zastanawiam się czy zniknie:) Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 W czasie pracy instalatora Windows bedziesz miał podglad jak widzi dysk. Wtedy możesz tworzyć, usuwać i ogólnie cudowac z partycjami. DYSK 1 online 3871 MB 0B Czy to jest ten pen? Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Ejj dlaczego komenda "format c:" sformatowała mi pena na którym miałem winPE muszę od nowa stworzyć pena z WinPe... Jaką wiec powinienem mieć literę by to był dysk?? Tak wiem tylko nie włączą mi sie instalator jak juz pisałem wczoraj:) Wyskakuje błąd dlatego instaluje z poziomu WinPE. Tak to o co pytałeś to pen:) Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Komenda format zrobiła co mogła - log z diskparta wyraźnie pokazuje, że nie posiadasz żadnych wolumenów na dysku pierwszym (nr 0). Obstawiam, że partycji też nie, komenda format może zająć się tylko istniejącą partycją która ma przypisaną literę. Dla pewności wykonaj jeszcze następującą komendę: diskpart sel dis 0 lis par jeżeli w odpowiedzi pojawi się błąd, oznacza to, że żadna partycja na dysku nie występuje i jest on albo fabrycznie nowy albo został potraktowany komendą clean z diskparta. W pierwszym przypadku należy partycję założyć, w drugim podziel się z nami wynikiem. Jeśli chcesz założyć partycję ręcznie to należy wydać następujące komendy: diskpart sel dis 0 cre par pri size=10240 exit gdzie 10240 jest rozmiarem partycji w megabajtach (czyli w przykładzie mamy 10GB), można oczywiście dać inną liczbę jaka nam odpowiada, można też się posłużyć skryptem #6 który zrobi to samo (jest ustawiony na partycję 10 GB, można go oczywiście edytować nawet z poziomu winPE - notepad.exe jak najbardziej działa). Nie trzeba partycji formatować, aktywować ani przypisywać litery, wszystko to zrobi już właściwy skrypt instalacyjny jak tylko znajdzie partycję podstawową na dysky pierwszym (nr 0). pzdr Odnośnik do komentarza
Rafael22peb Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Ja od siebie dodam lepiej daj sobie 20GB na partycje pod XP masz duży dysk wiec nie masz co żałować a bedziesz mial pewnosc że Ci nie bedzie sapal po pewnym czasie ze masz malo miejsca na partycji systemowej. Oczywiście zależy od tego co tam bedziesz dawal i ile programow instalowal Jeszcze dodam mozesz miec problemy podczas instalacji XP na dysku SATA chyba ze masz w biosie odpowiednia opcje ustawina (jak taka w ogóle jest u Ciebie) jak nie masz ustawionej to ją bedziesz musial ustawic lub bedziesz zmuszony do integracji sterowników SATA z instalką XP. A jak juz sobie wszystko poinstalujesz, poustawisz jak ma być to proponuje zrobic obraz partycji zeby sie na przyszlosc nie meczyc Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2010 Ja od siebie dodam lepiej daj sobie 20GB na partycje pod XP masz duży dysk wiec nie masz co żałować a bedziesz mial pewnosc że Ci nie bedzie sapal po pewnym czasie ze masz malo miejsca na partycji systemowej. Oczywiście zależy od tego co tam bedziesz dawal i ile programow instalowal Wszystko zależy od podejścia do partycji systemowej - jeżeli traktujemy ją jako systemową i tylko systemową, trafiają na nią tylko podstawowe dla systemu programy (odtwarzacz audio, video, przeglądarka, office) to 10GB w zupełnosci wystarczy natomiast jeżeli będziemy wszystko instalować na niej to 20GB jest za mało - wtedy sprawdza się wzór "po połowie" czyli systemowo programowa pierwsza, i dane druga (muzyka, filmy, download itp) Jeszcze dodam mozesz miec problemy podczas instalacji XP na dysku SATA chyba ze masz w biosie odpowiednia opcje ustawina (jak taka w ogóle jest u Ciebie) jak nie masz ustawionej to ją bedziesz musial ustawic lub bedziesz zmuszony do integracji sterowników SATA z instalką XP. Przeczytaj ten post powoli, spokojnie od początku do końca a potem pomyśl jeszcze raz czy kolega będzie musiał coś integrować: Skrypty instalacyjne pzdr Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 To ja o tej nocnej porze jest problem wszystko poszło jest partycja juz zrobiona skryptem. Potem odpaliłem xpinst i wpisałem klucz xp potem komp sie zresetował. Uruchomił się instalator ten z niebieskim ekranem wczytał rożne raidy itd. Potem pojawił sie migający kursor i tak jak przy instalacji z dos wywaliło błąd "pojawił się problem i system Windows zostanie zamknięty............" wiecie taki długi na niebieskim ekranie ze sprawdź czy nie ma wirusów bla bla.... Na dole jeśli to komuś coś mówi jest kod błedu: Informacje techniczne: *** STOP: 0x0000007B (0xF78D2524,0xc0000034,0x00000000,0x00000000) Co teraz?? Pzdr idę się wyspać. Z góry dzięki za rady Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Musisz użyć odpowiednich sterowników MASSStorage - jak to zrobić przeczytaj post "O instalacji XP" do końca. pzdr Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Jeśli dobrze rozumiem wszystkie sterowniki maja być w kupie w folderze x:/xp/txtsetup maja być zgrane razem w tzw "kupie"?? jeśli tak to jak mam rozwiązać problem powtarzających się nazw txt setup.txt. I druga sprawa te sterowniki instaluje podczas procesu ładowania instalatora Windows wciskając f6? Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Źle rozumiesz. W katalogu ma się znajdować tylko sterownik który chcesz zainstalować. pzdr Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Sory ze to znów ja A gdzie dac w takim układzie pliki oem i txt?? bo Windows chce tych plików oem. pokazuje mi sterowniki wybieram "inny" i pokazuje bład i ten ekran niebieski. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Prawidłowa zawartość (drzewo katalogów) powinno wyglądać następująco: W przykładzie użyte sterowniki LSI (właściwe dla SCSI w vmware i vbox), plik unattend jest opcjonalny, używany w przypadku instalacji nienadzorowanej. pzdr Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Zrobiłem jak na przykładzie te sterowniki i jak dałem f6 podczas ładowanie instalatora xp to nie może ich znaleźć pisze ze brak... zastanawiam się czemu, i myślę które ze sterowników będę potrzebował ale chyba juz blisko jestem (obyyy) pzdr Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 A skąd pomysł żeby wciskać F6? Ktoś sugerował coś takiego? Czy ja gdzieś coś takiego napisałem? pzdr Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Tu masz stery do tego lapka KLIK Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Zanim pojawi się następny ciąg pytań mały tutorial jak z takiej paczki jaką podał @Belfegor uzyskać zestaw który będzie można wykorzystać z moim skryptem. Po rozpakowaniu paczki mamy wewnątrz dwa katalogi, interesuje nasz katalog w którym znajduje się plik "TXTSETUP.OEM" i towarzyszące mu sterowniki. Ponieważ sterowniki znajdują się w tym samym katalogu co w/w plik tekstowy zawartość tego katalogu w całości przegrywamy do podkatalogu txtsetup w katalogu XP na penie. Teraz musimy utworzyć plik txtsetup.txt w katalogu XP. Zawartość utworzymy opierając się na pliku txtsetup.oem, nalezy znaleźć w nim sekcję [scsi], interesujący nas fragment jest poniżej zaznaczony na czerwono ... scsi = iaStor_8ME9MEPCHM ;############################################################################# [scsi] ; iaAHCI.inf iaAHCI_7RDH = "Intel(R) NM10 Express Chipset" ;############################################################################# ; iaAHCI.inf [Files.scsi.iaAHCI_7RDH] driver = disk1, iaStor.sys, iaStor ... Należy go przenieść do pliku txtsetup.txt w następującej postaci (znów na czerwono): [MassStorageDrivers] "Intel(R) NM10 Express Chipset"="OEM" "IDE CD-ROM (ATAPI 1.2)/PCI IDE Controller"="RETAIL" I to wszystko, tylko tyle, nic nie trzeba integrować, wystarczy 20s z notatnikiem. Asus albo intel był raczył dać w tych sterownikach niepoprawny plik txtsetup.oem, pomińmy to milczeniem, poniżej wersja poprawiona: [Disks] disk1 = "Intel(R) Matrix Storage Manager Driver",\iaStor.sys,\ [Defaults] scsi = iaAHCI_7RDH [scsi] iaAHCI_7RDH = "Intel(R) NM10 Express Chipset",iaStor [Files.scsi.iaAHCI_7RDH] driver = disk1, iaStor.sys, iaStor inf = disk1, iaAHCI.inf catalog = disk1, iaAHCI.cat [Config.iaStor] value = "", tag, REG_DWORD, 1b value = "", ErrorControl, REG_DWORD, 1 value = "", Group, REG_SZ, "SCSI Miniport" value = "", Start, REG_DWORD, 0 value = "", Type, REG_DWORD, 1 [HardwareIds.scsi.iaAHCI_7RDH] id = "PCI\VEN_8086&DEV_27C1&CC_0106","iaStor" pzdr Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 <bezsilny> zrobiłem tak jak w tutorialu. Po wykonaniu sie skrypta następuje reset wyciągam pena żęby go nie bootowal, komp ląduję raidy itd ja nie robię nic i jak wczesnej wywala błąd na niebieskim tle że system wykrył błąd i bla bla chyba nawet tan sam kod błędu:) Wszystko na penie jest jak powinno jak w tutorialu. W czym teraz leży problem?? A i dodam ze potem ewentualnie tez wkładałem pen i to samo było. http://img203.imageshack.us/i/20101011213600.jpg http://img100.imageshack.us/i/20101011213532.jpg Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 A może spróbuj tym sposobem KLIK. Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Ten sposób robiłem juz tydzień temu niebieski ekran przy trybie pierwszym txt jak ładuje raidy itd. Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Co masz w unattend.txt to podstawowe pytanie, druga sprawa jaką wersję XP instalujesz (Home czy Pro) o ile się nie mylę ten sprzęt jest oparty o Atoma i Pro nie powinien przyjąć. Trzecia sprawa czy ma DVD (CD), zresztą czy ma czy nie usuń z txtsetup.txt linijkę: "IDE CD-ROM (ATAPI 1.2)/PCI IDE Controller"="RETAIL" i spróbuj ponownie. Ale podstawa, co siedzi w unattend.txt i czy próbowałeś bez niego. pzdr Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 To dwu rdzeniowy atom i win xp profesional. Nie mam cd to netbook 12 cali:) ok cd skasowane a ten plik unattend.txt jest z przeniesiony z folderu "i3..." zmieniłem w nim tylko serial płyty bo był zły:) a i jeszcze moj kumpel na atomie ma xp Professional wiec czy na pewno?? ---- Cos drgnęło tylko wywalił ze wpis "Intel® NM10 Express Chipset" z pliku skryptu instalacji nienadzorowanej nie istnieje w sekcji scsi pliku inf txtsetup.oem Mój txtsetup.oem: ; Copyright (c) 2003-09 Intel Corporation ;############################################################################# ;# ;# Filename: TXTSETUP.OEM ;# ;############################################################################# [Disks] disk1 = "Intel(R) Matrix Storage Manager Driver", iaStor.sys, \ [Defaults] scsi = iaStor_8ME9MEPCHM ;############################################################################# [scsi] ; iaAHCI.inf iaAHCI_7RDH = "Intel(R) NM10 Express Chipset" ;############################################################################# ; iaAHCI.inf [Files.scsi.iaAHCI_7RDH] driver = disk1, iaStor.sys, iaStor inf = disk1, iaAHCI.inf catalog = disk1, iaAHCI.cat ;############################################################################# [Config.iaStor] value = "", tag, REG_DWORD, 1b value = "", ErrorControl, REG_DWORD, 1 value = "", Group, REG_SZ, "SCSI Miniport" value = "", Start, REG_DWORD, 0 value = "", Type, REG_DWORD, 1 ;############################################################################# ; iaAHCI.inf [HardwareIds.scsi.iaAHCI_7RDH] id = "PCI\VEN_8086&DEV_27C1&CC_0106","iaStor" Odnośnik do komentarza
maggreg Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Ty albo jesteś taki pechowy albo złośliwy w stosunku do nas, zawsze jak masz możliwość wyboru (teoretyczną bo najczęściej nie trzeba nic wybierać) to wybierasz zły wariant, skąd pomysł, że taki szablon unattend.txt zadziała, dość wyraźnie przy skryptach było napisane, że sterowniki massstorage wymagają instalacji w trybie OEM, w przypadku instalacji nadzorowanej skrypt stosuje tu małe oszustwo ale w przypadku nienadzorowanym to plik unattend ma być przygotowany poprawnie. Jak ci zadam pytanie czy sprawdziłeś czy w unattend.txt tryb OEM jest włączony to pewnie nawet nie będziesz wiedziała czego szukać a stosujesz plik nie znając jego struktury tak sobie dla sportu. pzdr Nie wiem jak twój wzrok ale mój mówi mi, że rzeczywiście taki wpis nie istnieje. Nie doceniłem cię, w życiu bym się nie spodziewał, że jeszcze pomylisz ® z ( R ) -no chyba, że skrypt na forum nas oszukuje. pzdr2 a unattend.txt wyrzuć całkowicie - taki pusty plik nic ci nie zautomatyzuje (jedyne co uzyskasz to klucz instalacji a to można zrobić całkiem niezależnie przez pid.inf - wtedy nie wpływa na opcje instalacji póki sami nie zdecydujemy). pzdr3 Ok trochę ci zwrócę honor - ten txtsetup.oem jest niepoprawny (nie pierwszy i nie ostatni - widać w działach BR przygotowujących takie rzeczy nie zawsze pracują fachowcy), taka wersja nie zadziałała by nawet z dyskietki (z nlite pewnie też nie) - a ten znak copyright to raczej nadgorliwość forum i nie w tym był problem. Oto wersja poprawiona i przy okazji odśmiecona: [Disks] disk1 = "Intel(R) Matrix Storage Manager Driver",\iaStor.sys,\ [Defaults] scsi = iaAHCI_7RDH [scsi] iaAHCI_7RDH = "Intel(R) NM10 Express Chipset",iaStor [Files.scsi.iaAHCI_7RDH] driver = disk1, iaStor.sys, iaStor inf = disk1, iaAHCI.inf catalog = disk1, iaAHCI.cat [Config.iaStor] value = "", tag, REG_DWORD, 1b value = "", ErrorControl, REG_DWORD, 1 value = "", Group, REG_SZ, "SCSI Miniport" value = "", Start, REG_DWORD, 0 value = "", Type, REG_DWORD, 1 [HardwareIds.scsi.iaAHCI_7RDH] id = "PCI\VEN_8086&DEV_27C1&CC_0106","iaStor" pzdr4 Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 11 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Października 2010 Postaram sie być mniej pechowym:) Morze masz jeszcze szczyptę cierpliwości:) bo juz chyba nie wiele zeby sie mnie stad pozbyć zostało:) Czyli mam unattend.txt wstawić s powrotem?? moj unattend.txt: ; Microsoft Windows ; (c) 1994 - 2001 Microsoft Corporation. Wszelkie prawa zastrzeżone. ; ; Przykładowy plik odpowiedzi instalacji nienadzorowanej ; ; Ten plik zawiera informacje o tym, jak zautomatyzować instalację ; lub uaktualnienie systemu Windows, aby program Instalatora mógł ; działać bez konieczności wprowadzania danych przez użytkownika. ; Więcej informacji można znaleźć w pliku ref.chm w pliku ; CD:\support\tools\deploy.cab ; [Unattended] Unattendmode = FullUnattended OemPreinstall = NO TargetPath = * Filesystem = LeaveAlone [GuiUnattended] ; Ustawia strefę czasową na środkowoeuropejski czas standardowy ; Ustawia puste hasło administratora ; Włącza autologowanie i ustawia liczbę autologowań na 1. TimeZone = "100" AdminPassword = * AutoLogon = Yes AutoLogonCount = 1 [LicenseFilePrintData] ; Dla instalacji serwera AutoMode = "PerServer" AutoUsers = "5" [GuiRunOnce] ; Lista programów, które mają być uruchomione podczas pierwszego ; zalogowania do komputera. [Display] BitsPerPel = 16 XResolution = 800 YResolution = 600 VRefresh = 70 [Networking] [Identification] JoinWorkgroup = Workgroup [UserData] FullName = "Nazwa użytkownika" OrgName = "Nazwa organizacji" ComputerName = * Jak dam oem yes pojdzie?? Odnośnik do komentarza
Majkel Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 Udało się wszystko poszło sterowniki przerzuciło pliki. Zresetowało kompa i tu jest ale niestety Wywala komunikat "błąd ładowania sytemu operacyjnego" Zrobiłem coś źle?? gdzie leży problem:) dodam ze instalacja wcześniej poszło z jak płatka... Odnośnik do komentarza
Anonim8 Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2010 A czy Twój XP ma zintegrowany SP3? Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi