dominiqq93 Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Tak jak w temacie, nie jestem dokładnie pewny, ale wydaje mi się, że od czasu kiedy zainstalowałem win7 przednie usb i wejścia audio przestały działać. Co więcej kiedy podłączam słuchawki słyszę głośny pisk, a w pasku start wyświetla się komunikat, że nie rozpoznano urządzenia usb. Mam otwartą pokrywę boczną, więc możliwe, że ktoś ze znajomych dla żartu pozmieniał jakieś wtyki na płycie głównej. Druga sprawa, mam również czytnik kart sd, kiedy karta jest włożona świeci się zielona dioda. Od pewnego czasu komputer nie zawsze chce się włączyć, a kiedy wciskam power świeci się właśnie ta dioda, a dysk jak by ciągle chce ruszyć a nie może. płyta główna: asrock 775Twins-HDTV system: win7 32bit moduły pamięci ram: 2x po 1gb, good ram ddr2 karta grafiki: geforce 8600 gts procesor: pentium d 2x 2,66ghz Jeszcze jedno, mój komputer jest bardzo wrażliwy, tj. lekko nim poruszyć a od razu się resetuje. Możliwe, że jakiś kabel jest "luźny", ale nie mam pojęcia który bo po kolei wszystko dociskałem i powinno być ok. Proszę o pomoc, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Gniazda najlepiej by było sprawdzić pod innym systemem - np Ubuntu uruchomionym z płyty albo z pendrive'a. Jeżeli nie porty nie będą działać pod nim to znaczy że problem jest sprzętowy. Wtedy możesz wejść na tą stronę ściągnąć sobie instrukcje i sprawdzić podłączenia na płycie głównej. Jeżeli porty by działały pod Ubuntu to wtedy zacząłbym od przeinstalowania sterowników pod Windowsem 7. Co do czytnika kart SD prawdopodobnie czytnik jest przed dyskiem twardym ustawiony w kolejce botowania i kiedy komputer się włącza z kartą w czytniku próbuje na niej zlokalizować system co przedłuża albo uniemożliwia start. Wrażliwość komputera jest dziwna i myślę że trzeba sprawdzić zarówno chłodzenie jak i kable. Możesz sobie wymienić kable sygnałowe na nowe i spróbować pożyczyć od kogoś zasilacz żeby się przekonać czy to jest źródłem problemów. Chłodzenie może być natomiast źle przymontowane i poruszenie komputerem sprawia że ono się rusza i włączają się zabezpieczenia termiczne (chociaż one powinny wyłączyć komputer na stałe) Odnośnik do komentarza
dominiqq93 Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Możesz dokładnie opisać krok po kroku jak sprawdzić te gniazda pod Ubuntu? skąd go ściągnąć i jak odpalić z pendrive'a. Co do czytnika kart, nigdy nie uruchamiam komputera z kartą w środku, ta dioda jak by załącza się losowo. Raz ruszy, raz nie... muszę wyłączyć go i włączyć ponownie... i tak za krórymś razem odpali. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Co do startu Linuksa z pendrive'a: https://www.fixitpc.pl/topic/2100-knoppix-uruchomienie-z-plyty/page__view__findpost__p__16039 W temacie jest Knoppix, który też się do tego celu nada. Sprawdzasz normalnie, po prostu odpalasz muzyczkę (nawet z przeglądarki) i wpinasz słuchawki/głośniki. USB podobnie. Polecam program UNetBootin, w tym temacie jest chyba link do niego nawet. Odnośnik do komentarza
dominiqq93 Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 ok, pobieram ubuntu, zobaczymy co dalej... Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Unetbootin pobierze Ci obraz automatycznie. Odnośnik do komentarza
dominiqq93 Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Ok, zasysa. Jak pobierze, jakie wykonać następne kroki? Jak odpalić komputer z tym właśnie systemem? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Instalujesz na pendrive, zrobi to za Ciebie właściwie UNetbootin. Potem wkładasz pendrive'a w działające gniazdo USB. Ustawiasz w BIOS-ie bootowanie na USB i powinien sam Ci się odpalić. Linux jest banalnie prosty w obsłudze, wiec tutaj nie powinno być żadnych problemów. Odnośnik do komentarza
dominiqq93 Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Odtwarzacz mp3 podłączony do przedniego usb - nie działa, to samo słuchawki, słychać tylko straszny pisk. http://www.asrock.com/MB/overview.asp?Model=775Twins-HDTV Gdzie tu znajdę jak prawidłowo podłączyć co do czego? Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Uploaded with ImageShack.us Tak jak w temacie, nie jestem dokładnie pewny, ale wydaje mi się, że od czasu kiedy zainstalowałem win7 przednie usb i wejścia audio przestały działać Doinstalowales wszystkie sterowniki? Win7 powinien to zrobic sam w wiekszosci urzadzen. Rozne sa Winy siodme, czasem. Odnośnik do komentarza
MatiK Opublikowano 13 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Wejdź tutaj - http://www.asrock.com/support/download.asp?Keyword=775Twins-HDTV&Type=&Socket= wybierz edycję którą masz następnie kliknij na manual wybierz z którego chcesz to ściągnąć serwera następnie gdzieś w sekcji Onboard Headers and Connectors znajdź sobie zdjęcie tego złącza i popatrz czy kable są włożone zgodnie z oznaczeniem - np oznaczenie GND na kabelku powinno być włożone na pin GND. Odnośnik do komentarza
dominiqq93 Opublikowano 13 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2011 Ok, poradziłem sobie z tym problemem. Dziwnym przypadkiem były przestawione kable przy płytce przedniej - usb z audio. Teraz bym prosił, jeśli ktoś się na tym zna o pomoc w tym temacie: https://www.fixitpc.pl/topic/4714-qooqlle-strona-startowa-firefox Dziękuję wszystkim za pomoc, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi