Skocz do zawartości

Centrum zabezpieczeń w Win7 :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

padłem ofiarą tego trojana :( MBAM usunęło 9 podejrzanych wpisów, jednak problem pozostał i centrum zabezpieczeń nadal milczy, nawet jeśli antispy-jem aktywuję usługę, to po kilku sekundach znowu jest wyłączana.

Załączam plik OTL, czy moglibyście mnie wesprzeć ? PLIZZZZZ

Z góry bardzo dziękuję...

Radecki

OTL.Txt

Pomoc jest darmowa, ale proszę rozważ przekazanie dotacji na utrzymanie serwisu: klik.
MBAM usunęło 9 podejrzanych wpisów

Nie podałeś raportu z MBAM, by było jasnym co widział i usuwał.

Załączam plik OTL

Log niepełny, nie ma Extras. Opcja "Rejestr - skan dodatkowy" musi być ustawiona na "Użyj filtrowania", by log Extras został wygenerowany. Posiłkujesz się także starą wersją 3.2.25.0. Aktualna to 3.2.26.1

1. Pobierz najnowszy OTL z przyklejonego tematu na forum. Uruchom program i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej:

:OTL
[2011/07/11 22:51:26 | 000,115,712 | RHS- | C] () -- C:\Windows\SysWow64\shfolderw.dll
[2011/07/11 22:51:26 | 000,000,306 | -HS- | C] () -- C:\Windows\tasks\NAGF.job
O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found.
O4 - HKCU..\Run: [AdobeBridge]  File not found

:Commands
[emptyflash]
[emptytemp]

Rozpocznij przyciskiem Wykonaj skrypt. System powinien zostać zrestartowany, a po restarcie ma się automatycznie otworzyć log z wynikami usuwania. Jeśli to nie nastąpi, szukaj raportu w katalogu C:\_OTL.

2. Włącz usługę Centrum zabezpieczeń: Start > w polu szukania wpisz services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator. Na liście dwuklik Centrum zabezpieczeń i Typ uruchomienia przestaw na Automatycznie (opóźnione uruchomienie) + usługę zastartuj przyciskiem.

3. Sprawdź czy Ochrona systemu nie została też wyłączona przez infekcję: Panel sterowania > System i zabezpieczenia > System > Ochrona systemu > zaznacz dysk z Windows i klik w Konfiguruj > powinno być zaznaczone "Przywróć ustawienia systemu oraz poprzednie wersje plików".

4. Wygeneruj nowy log z OTL opcją Skanuj, ale nie jest mi już potrzebna tak rozbudowana treść, toteż w konfiguracji zaznacz Pomiń pliki Microsoftu. Za to Extras ma być podane. Ponadto, dołącz też log z wynikami usuwania z punktu 1. I wypowiedz się wyraźnie, czy Ochrona systemu była wyłączona, gdyż ma to znaczenie dla zadania kroków końcowych.

.

już zaciągam nowszą wersję i działam :)

w załączeniu log z usuwaniem trojana

EDIT

co do wersji OTL, mimo że ściągam najświeższą i tak startuje mi 3.2.25...

Logu z czyszczenia nie mogę załaczyć, więc kopiuję treść:

Od razu się przyznaję, że dwóch pierwszych nie znalazł, ponieważ studiując wcześniejsze Twoje wpisy, jeden skrypt już wykonałem wpisują plik dll i job i dalsze kroki z postu:

https://www.fixitpc.pl/topic/4617-nie-moge-uruchomic-centrum-zabezpieczen-systemu-windows-oraz-ms-essentials/

Co do pytania "czy Ochrona systemu była wyłączona, gdyż ma to znaczenie dla zadania kroków końcowych."

Tak, ochrona była wyłączona.

W tej chwili system działa poprawnie, nie robiłem jeszcze drugiego czyszczenia po poniższym OTLu

Bardzo dziękuję za pomoc.

R

All processes killed

========== OTL ==========

File C:\Windows\SysWow64\shfolderw.dll not found.

File C:\Windows\tasks\NAGF.job not found.

64bit-Registry value HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\\Locked deleted successfully.

Registry value HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar\\Locked deleted successfully.

Registry value HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\\AdobeBridge deleted successfully.

========== COMMANDS ==========

[EMPTYFLASH]

User: All Users

User: Default

->Flash cache emptied: 0 bytes

User: Default User

User: Public

User: Radek

->Flash cache emptied: 456 bytes

Total Flash Files Cleaned = 0.00 mb

[EMPTYTEMP]

User: All Users

User: Default

->Temp folder emptied: 0 bytes

->Temporary Internet Files folder emptied: 0 bytes

User: Default User

->Temp folder emptied: 0 bytes

->Temporary Internet Files folder emptied: 0 bytes

User: Public

User: Radek

->Temp folder emptied: 409797 bytes

->Temporary Internet Files folder emptied: 38417 bytes

->Java cache emptied: 0 bytes

->FireFox cache emptied: 27648425 bytes

%systemdrive% .tmp files removed: 0 bytes

%systemroot% .tmp files removed: 0 bytes

%systemroot%\System32 .tmp files removed: 0 bytes

%systemroot%\System32 (64bit) .tmp files removed: 0 bytes

%systemroot%\System32\drivers .tmp files removed: 0 bytes

Windows Temp folder emptied: 7028 bytes

%systemroot%\sysnative\config\systemprofile\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files folder emptied: 0 bytes

RecycleBin emptied: 406425 bytes

Total Files Cleaned = 27.00 mb

OTL by OldTimer - Version 3.2.25.0 log created on 07122011_020757

Files\Folders moved on Reboot...

C:\Users\Radek\AppData\Local\Temp\FXSAPIDebugLogFile.txt moved successfully.

Registry entries deleted on Reboot...

mbam-log-2011-07-12 (00-28-13).txt

OTL2.Txt

Extras2.Txt

co do wersji OTL, mimo że ściągam najświeższą i tak startuje mi 3.2.25...

Skąd ją pobierasz i gdzie zapisujesz?

Od razu się przyznaję, że dwóch pierwszych nie znalazł, ponieważ studiując wcześniejsze Twoje wpisy, jeden skrypt już wykonałem wpisują plik dll i job i dalsze kroki z postu

Jakiż więc sens było wykonywać po raz drugi skrypt zawierający te same odnośniki? Natomiast usuwane malware prześlij, a podam dalej do bazy MBAM. Zapakuj cały katalog C:\_OTL do ZIP i prześlij mi paczkę na PW. Po wykonaniu tego możesz przejść do instrukcji podanych poniżej.

Tak, ochrona była wyłączona.

Toteż czyszczenie folderów Przywracania systemów tu nie będzie zadanego. Wyłączona Ochrona = brak kopii gdzie mogło się zapisywać malware.

1. Uruchom Sprzątanie w OTL, co właśnie zlikwiduje kwarantannę OTL oraz program z dysku.

2. Następujące programy są do aktualizacji:

========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ==========

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]

"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A94000000001}" = Adobe Reader 9.4.5 - Polish

"{D103C4BA-F905-437A-8049-DB24763BBE36}" = Skype™ 4.2

"Gadu-Gadu" = Gadu-Gadu 7.7

"Mozilla Firefox (3.6.18)" = Mozilla Firefox (3.6.18)

- Firefox, Adobe Reader i Skype zaktualizuj: INSTRUKCJE.

- GG7 to katorga, ani nie jest szczególnie bezpieczne (brak szyfrowania), ani nie obsługuje w pełni własnej sieci. Proponuję wymianę na nowoczesny program alternatywny. Propozycja dopasowana dobrze do systemu 64-bit (natywna wersja) to WTW, opisany w temacie Darmowe komunikatory. Program: obsługuje wszystkie ważne cechy nowych edycji GG8/10, pozwoli zaimportować archiwum obecnego tu GG7, nie ma reklam, jest portable. W temacie są też inne programy, które wchodzą w zakres tego co się liczy jako alternatywa: AQQ, Kadu i Miranda. Moja serce jest jednak przy WTW.

.

Skąd ją pobierasz i gdzie zapisujesz?

z tego forum i zapisuję na pulpicie. Po odpalaniu mam starszą wersję.

Zapakuj cały katalog C:\_OTL do ZIP i prześlij mi paczkę na PW. Po wykonaniu tego możesz przejść do instrukcji podanych poniżej.

już wysłałem prv, również info o kwarantannie

Firefox, Adobe Reader i Skype zaktualizuj: INSTRUKCJE.

FF 5.0 działa mi zdecydowanie gorzej niż ta wersja, czasami dochodziło do sytuacji jakby lap się zawieszał i musiałem dłuuuugo czekać aż pozamykam wszystkie karty i całego FF. Po odpaleniu chwile bylo dobrze, po czym znowu to samo, stąd powrót do tej wersji.

resztę zrobię :)

GG7 to katorga (...).

Używam tego sporadycznie, ale faktycznie warto się tym również zająć :)

Bardzo bardzo dziękuję za pomoc :) szkoda, że IT w mojej firmie nie jest tak zorientowane w systemie jak Ty :))

Pozdrawiam,

Radek

z tego forum i zapisuję na pulpicie. Po odpalaniu mam starszą wersję.

To bardzo dziwne. Mimo wszystko ja sądzę, że plik się zapisał gdzie indziej ... U mnie i innych tu obecnych użytkowników pobieranie z podanych w przypiętym linków daje najnowszą wersję. Czy teraz po wykonaniu opcji Sprzątanie w OTL ponownie pobrany program także się uruchamia w starej wersji?

już wysłałem prv, również info o kwarantannie

Niestety kwarantanna wyzerowana, brak tych plików i nie mogę nigdzie dostarczyć. Ale dziękuję za próbę pomocy.

FF 5.0 działa mi zdecydowanie gorzej niż ta wersja, czasami dochodziło do sytuacji jakby lap się zawieszał i musiałem dłuuuugo czekać aż pozamykam wszystkie karty i całego FF. Po odpaleniu chwile bylo dobrze, po czym znowu to samo, stąd powrót do tej wersji]

Czy próbowałeś uruchamiać wtedy Firefox w trybie bez dodatków, by zdiagnozować czy aby problemu nie tworzą po prostu wsady do Liska?

.

Edytowane przez picasso
13.08.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...