Sneijder Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 Mam problem z qooqlle, po każdym ponownym uruchomieniu systemu sama ustawia się ta strona startowa. Na pewno wiecie o co mi chodzi Proszę o pomoc, bo sam sobie nie mogę z tym poradzić z góry dzięki . Jeśli to potrzebne to używam przeglądarek Google Chrome i Mozilla Firefox. Daje logi. OTL.txt Extras.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Kombinowałeś tu (nieskutecznie), przepuszczając jakiś skrypt w OTL. Jeśli brałeś z innych tematów, to jest to poważny błąd, bo skrypty są unikatowe dla danego systemu. OTL jest uruchomiony z kwarantanny Dr. Web: PRC - [2011/07/09 11:11:27 | 000,579,584 | ---- | M] (OldTimer Tools) -- C:\Users\Sneijder\DoctorWeb\Quarantine\otl (2).exe Seria produktów Dr. Web wykrywa (niesłusznie) OTL jako backdoora. Należy zignorować co mówi ten rodzaj skanerów. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL IE - HKCU\..\URLSearchHook: {bf7380fa-e3b4-4db2-af3e-9d8783a45bfc} - Reg Error: Key error. File not found O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {BF7380FA-E3B4-4DB2-AF3E-9D8783A45BFC} - No CLSID value found. O3 - HKCU\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440} - No CLSID value found. O4 - HKLM..\Run: [csrs] C:\ProgramData\csrs.exe (Created with WinAutomation ("http://www.WinAutomation.com")) O4 - HKLM..\Run: [svhost] C:\Program Files\Common Files\svhost.exe () O4 - HKLM..\Run: [winloqon] C:\ProgramData\winloqon.exe (Created with WinAutomation ("http://www.WinAutomation.com")) [2011-07-09 13:10:04 | 000,000,000 | ---D | C] -- C:\Users\Sneijder\AppData\Local\searchplugins [2011-06-04 15:30:49 | 000,000,000 | ---D | M] -- C:\Users\Sneijder\AppData\Roaming\OpenCandy :Reg [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main] "Start Page"="about:blank" :Commands [emptyflash] [emptytemp] Rozpocznij usuwanie przyciskiem Wykonaj skrypt. System zostanie zresetowany, a po restarcie powinien się otworzyć automatycznie log z wynikami usuwania. Jeśli nie nastąpi to, log jest w C:\_OTL. 2. Skrypty OTL nie mogą konfigurować przeglądarki Google Chrome. Należy ręcznie przekonfigurować stronę startową oraz wyszukiwarkę. Wzoruj się na tym temacie: KLIK. 3. Przejdź do Panelu sterowania do modułu deinstalacji programów i odinstaluj śmiecia SweetIM Toolbar for Internet Explorer. 4. Wygeneruj nowe logi: z OTL opcją Skanuj oraz z AD-Remover trybu skanu. Dorzuć też log z wynikami usuwania uzyskany w punkcie 1. . Odnośnik do komentarza
Sneijder Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Tych wyników usuwania nie ma :/ I nie mogłem znaleźć tego programu Ad-Remover jak to konieczne to podaj linka jakiegoś będę wdzięczny, a i ta infekcja nie zniknęła . A i zauważyłem że zawsze jak włączam komputer pojawia się edytor rejestru (takie coś czy zezwolić temu programowi na zmiany na twoim komputerze "Tak" "Nie" zawsze klikam nie, ale to nie pomaga) i zauważyłem że jak zdążę odpalić przeglądarkę przed pojawieniem się tego, to wszystko jest ok. Nie wiem czy to istotne czy nie, ale warto powiedzieć . OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Tych wyników usuwania nie ma :/ Katalog C:\_OTL masz na dysku (widać w logu po poprzednich manipulacjach), w nim siedzą logi z usuwania i kwarantanna. Ale skoro: ta infekcja nie zniknęła Widzę w OTL - nic nie zostało wykonane. Nasuwa się, że to ta szczególna wersja Qooqlle blokuje prawidłową pracę OTL. Zastosujesz pomocnicze narzędzie. 1. Cały poprzedni skrypt do OTL wklej do Notatnika i zapisz pod nazwą FIX.TXT 2. Pobierz OTH i umieść obok OTL (na Pulpicie a nie w katalogu DoctorWeb\Quarantine). Uruchom OTH i w nim kolejno wybierz opcje: Kill All Processess, a następnie Start OTL. 3. W tak uruchomionym OTL wybierz opcję Wykonaj skrypt, a gdy padnie pytanie o plik skryptu, wskaż FIX.TXT. System powinien restartować, a po powinien być podany log. 4. Reszta zadań podanych w poprzednim poście do wykonania (czyli punkty 2 do 4). I nie mogłem znaleźć tego programu Ad-Remover jak to konieczne to podaj linka jakiegoś będę wdzięczny, a i ta infekcja nie zniknęła Podałam link! Dostałeś przekierowanie do tematu, w którym jest pełny cały opis obsługi programu + linki pobierania. Wracaj do tamtego tematu i skup się na tym co czytasz. . Odnośnik do komentarza
Sneijder Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Pomogło , naprawdę wielkie dzięki i pokłony dla Ciebie sam bym sobie na pewno nie poradził. Podaje logi, ale wyświetlił mi się tylko plik OTL bez Extras. 07102011_120001.txt OTL.Txt Ad-Report-SCAN1.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Podaje logi, ale wyświetlił mi się tylko plik OTL bez Extras. OTL uruchomiony więcej niż raz przestawia opcję "Rejestr - skan dodatkowy" na "Brak", co należy z powrotem ustawić na "Użyj filtrowania". Jednakże w tym konkretnym przypadku Extras nie jest mi potrzebny po raz drugi. Poprawkę musimy załadować, Qooqlle pojawiło się w preferencjach Firefox, ponadto są szczątki małych adware. 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "qooqlle" FF - prefs.js..browser.startup.homepage: "http://www.qooqlle.com/" FF - prefs.js..keyword.URL: "http://www.google.com/cse?cx=partner-pub-5462406484424654%3A8q0sn8-w2ss&ie=ISO-8859-1&q=" :Reg [-HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\Conduit.Engine] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Classes\Toolbar.CT2786678] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Conduit] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\AppDataLow\Software\PriceGong] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{42168F92-DA71-42E6-BC7F-132EAC1F1899}] [-HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Internet Explorer\SearchScopes\{42168F92-DA71-42E6-BC7F-132EAC1F1899}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Ext\Settings\{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}] [-HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Ext\Stats\{D4027C7F-154A-4066-A1AD-4243D8127440}] :Files C:\Users\Sneijder\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\ot12t4sg.default\searchplugins\search.xml C:\Users\Sneijder\AppData\Local\Conduit C:\Users\Sneijder\AppData\LocalLow\Conduit C:\Users\Sneijder\AppData\Local\OpenCandy C:\Users\Sneijder\AppData\LocalLow\PriceGong C:\Program Files\alot Klik w Wykonaj skrypt. Tym razem nie będzie restartu. 2. Wystarczy, że pokażesz tylko log z wynikami usuwania. Jeśli poprawnie się wszystko wykona, przejdziemy do finalizacji. . Odnośnik do komentarza
Sneijder Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Proszę bardzo 07102011_122901.txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 W porządku. Kończymy: 1. Usuń używane narzędzia: W OTL uruchom Sprzątanie, co zlikwiduje kwarantannę z Qooqlle oraz sam program z dysku. Odinstaluj AD-Remover. 2. Wyczyść foldery Przywracania systemu: INSTRUKCJE. 3. Aktualizacje: Ultimate Edition (Version = 6.1.7600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 8.0.7600.16385) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{AC76BA86-7AD7-1045-7B44-A94000000001}" = Adobe Reader 9.4.4 - Polish"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.6"Gadu-Gadu 10" = Gadu-Gadu 10"Mozilla Firefox (3.6.8)" = Mozilla Firefox (3.6.8) - Uzupełnij SP1+IE9 dla Windows. Do aktualizacji także Firefoxi i wszystkie produkty Adobe: INSTRUKCJE. - Proponuję też zainteresować się wyrzuceniem GG10 na korzyść chudszej i mniej obciążającej alternatywy z obsługą Gadu. W temacie Darmowe komunikatory poczytaj opisy AQQ, Kadu, WTW i Miranda (reszta ma zbyt duże braki / cienką obsługę GG). Z mojej strony tip: WTW. . Odnośnik do komentarza
Sneijder Opublikowano 10 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 Zrobiłem wszystko co kazałaś i wszytko działa jak należy Jeszcze raz bardzo dziękuje. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2011 (edytowane) Zrobiłem wszystko co kazałaś Na pewno? Jesteś tu po mniej więcej kwadransie, zmieścić w tym instalację całego SP1 oraz inne roboty to mniej prawdopodobne niż nie zmieścić. Nie ominąłeś aby instalacji SP1? Edytowane 12 Sierpnia 2011 przez picasso 12.08.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi