dejko Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Po co w antywirusie Avira są opcje Ignoruj i Ignoruj zawsze na liście wyboru akcji związanych z wykrytym zagrożeniem, skoro nie działają? Po raz miliardowy, dostaję informację, ze aplikacja do podpisywania instalek na Symbiana jest zagrożeniem. Daję Ignoruj i klikam zastosuj. Po pól minucie, w czasie której widzę jakiś postęp skanowania, pojawia się znowu to samo okno i tam mam Ignoruj zawsze, co zaznaczam i daję Zaakceptuj. I co? I nic, bo jak tylko wejdę w dany folder jakimkolwiek programem, to pojawia mi się informacja o wykrytym, ignorowanym zagrożeniu. Dodając do tego, że Avira widzi "wirusy" nawet w kolekcji zdjęć rodzinnych, używanie tego programu na co dzień jest z deka niewygodne. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 A nie masz katalog dodaj do zaufanych aplikacji, aby nie skanowała Ci po ponownym uruchomieniu kompa jak ma np. Kaspersky czy Norton. Ja miałem problem z mircem. Program uważa go za potencjalne szkodliwe oprogramowanie dodałem do zaufanych i już mnie nigdy nie informuje . Zobacz czy AVira ma taką opcje w ustawieniach Odnośnik do komentarza
dejko Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zasadniczo są tam jakieś wyjątki, ale to sie chyba powinno uzupełniać po kliknięciu w "zawsze ignoruj". Dodawanie całych folderów jest dość lekkomyślne. Jeden z plików który malware nie jest, siedzi sobie w katalogu systemowym. Wyłączenie go w całości spod ochrony zachwieje bezpieczeństwo systemu. Odnośnik do komentarza
LikwidatoR Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 W sumie masz rację więc zostaje Ci albo mimo tego dodać te foldery do wykluczeń, kolejna opcja jest taka,że zgłosisz FP do labu aviry i usuną fałszywe alarmy po przeanalizowaniu plików i aktualizacji baz wirusów jak się nie lenisz albo dalej będziesz się wkurzał dając co chwila ignoruj, albo wymienisz Av. Nie widzę już więcej opcji:) Przeinstalowanie nie pomoże bo dalej będzie miało ta sygnaturę w bazie Odnośnik do komentarza
Plati Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Dodaj w opcjach do wykluczeń. Gdy korzystałem z Aviry miałem parę plików w wykluczeniach (lab mówił że to malware, na VT tylko silnik Aviry wykrywał) Odnośnik do komentarza
Anonim2 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Funkcja "ignoruj" działa tylko tymczasowo. Należy dodać plik (jeżeli jesteś na sto procent pewien) do wykluczeń (Exceptions) w Guardzie i Scannerze. Jeżeli chodzi o rodzinne zdjęcia, to radzę wrzucić je na VT. Zdarzają się wirusy w plikach tego typu: http://www.virustotal.com/pl/ U mnie Avira sporadycznie sypie FP. Może po prostu mam więcej szczęścia Niepewne pliki lub fałszywki można wysyłać go Labu Aviry a na maila otrzymamy szybką odpowiedź oraz nastąpi zmiana update: http://analysis.avira.com/samples/ Odnośnik do komentarza
dejko Opublikowano 6 Czerwca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2010 Należy dodać plik (jeżeli jesteś na sto procent pewien) do wykluczeń (Exceptions) w Guardzie i Scannerze. No to wszystko jasne. Zdarzają się wirusy w plikach tego typu: Napisałem w przenośni, w celu podkreślenia nadwrażliwości tego antywirusa. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi