maruchan Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam, ja również mam problem z qooqle. Objawiało się to podmianą strony startowej w mozilli oraz dziwnym "zanikiem" co jakiś czas (ekran na sekundę robi się czarny po czy wraca do normy) czyściłem komputer Cclean i Malwarebytes. Wygląda na to, że problemu nie ma. Jednak ciągle w prawym górnym okienku wyszukiwania w przeglądarce pojawia mi się cały czas domyślnie qooqle. A więc odpaliłem OTL i nic z tego nie rozumiem. Nie widzę czy komputer nadal jest zainfekowany. Prosze o pomoc Dziękuję z góry Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Log z OTL jest skonfigurowany niezgodnie z prośbą w przyklejonym (kilka sekcji na Wszystko, a miało być Użyj filtrowania). Nie przedstawiłeś także wyników z MBAM, by było jasne co w zasadzie usuwał (choć po opisywanych objawach można zgadnąć wersję Qooqlle). Oceniając raporty - pozostała jedynie konfiguracja tej "wyszukiwarki" w Firefox. 1. Zamknij Firefox. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL FF - prefs.js..browser.search.selectedEngine: "qooqlle" [2011-07-04 09:56:28 | 000,001,860 | ---- | M] () -- C:\Documents and Settings\Rebejki\Dane aplikacji\Mozilla\Firefox\Profiles\joq8sbw0.default\searchplugins\search.xml Klik w Wykonaj skrypt. 2. Nie sądzę bym musiała tu już coś weryfikować, tak więc użyj Sprzątanie w OTL. Czyszczenia Przywracania systemu nie zadaję, gdyż wg wyciągu Extras funkcja jest wyłączona. 3. Aktualizacje oczekują: Windows XP Home Edition Dodatek Service Pack 3 (Version = 5.1.2600) - Type = NTWorkstationInternet Explorer (Version = 6.0.2900.5512) ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"{26A24AE4-039D-4CA4-87B4-2F83216021FF}" = Java 6 Update 21"{AC76BA86-7AD7-1033-7B44-A93000000001}" = Adobe Reader 9.3"{3248F0A8-6813-11D6-A77B-00B0D0150070}" = J2SE Runtime Environment 5.0 Update 7"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin"Adobe Shockwave Player" = Adobe Shockwave Player 11.5"AVG8Uninstall" = AVG Free 8.5"KLiteCodecPack_is1" = K-Lite Mega Codec Pack 6.2.0 - Jest tu stara wersja AVG, która wymaga aktualizacji. - Zakreślone programy wymagają aktualizacji: INSTRUKCJE. - (Opcjonalnie) można zaktualizować i kodeki. . Odnośnik do komentarza
maruchan Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Dziękuję za odpowiedź. Wygląda na to, ze wszystko jest dobrze. Zaktualizowałem też wszystkie programy - łącznie z IE, którego tak nie lubię. Ponownie sprawdziłem komputer OTL. Oto co wyszło: edytowane I mam prośbę. Na laptopie też czyściłem. Czy może Pani zerknąć na raporty z OTL ? Extras.Txt OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 6 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) Ponownie sprawdziłem komputer OTL. O to Cię nie prosiłam przecież, bo nie ma tam już co sprawdzać pod kątem infekcji. A pusty raport z MBAM jakiż sens dołączać. Zbędne Załączniki usuwam. I mam prośbę. Na laptopie też czyściłem. Czy może Pani zerknąć na raporty z OTL ? Tu była ta sama infekcja Qooqlle? Brak oznak czynnej infekcji, ale w konfiguracji Firefox widzę plik search.xml, który najprawdopodobniej jest szczątkiem po Qooqlle. Tylko drobna korekta: 1. Uruchom OTL i w sekcji Własne opcje skanowania / skrypt wklej: :OTL [2011-07-03 23:32:29 | 000,001,860 | ---- | M] () -- C:\Users\Sendengo\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\hc6oqr7o.default\searchplugins\search.xml O4 - HKCU..\Run: [] File not found Klik w Wykonaj skrypt. Jeśli się pomyślnie wykona, możesz zlikwidować OTL z jego inwentarzem (C:\_OTL) z dysku. 2. Do aktualizacji drobnostki: ========== HKEY_LOCAL_MACHINE Uninstall List ========== [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall]"Adobe Flash Player ActiveX" = Adobe Flash Player 10 ActiveX"Adobe Flash Player Plugin" = Adobe Flash Player 10 Plugin"KLiteCodecPack_is1" = K-Lite Codec Pack 6.0.4 (Basic)"Mozilla Thunderbird (3.1.7)" = Mozilla Thunderbird (3.1.7) Link do szczegółów aktualizacyjnych już podawałam, a z kodekami zapewne wiesz co zrobić. . Edytowane 20 Października 2011 przez picasso 12.08.2011 - Temat zostaje zamknięty z powodu braku odpowiedzi. //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi