Mysza Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam, mam katalog z ok. 1000 zdjęć chcę to zmieścić na jednej płycie, ale rozmiar za duży, z pojedynczymi zdjęciami robiłam zawsze tak, że edytowałam w programie Paint, po czym używałam funkcji : obraz- rozciągnij/pochyl- i dawałam np. 30% , ale pojedynczo to trwa czy można jednocześnie w jednym katalogu zmniejszyć wszystkie zapisane zdjęcia jakąś prostą metodą ? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Programów do tego celu jest sporo, przeglądarki grafiki też takie funkcje mają. Patrząc na owe "procenty" w poście, to może mały darmowy programik portable hurtem przerabiający właśnie wg stosunku procentowego: Squash Odnośnik do komentarza
kosa351 Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Możesz również skorzystać z Irfanview (http://www.irfanview.com) Uruchamiasz -> Wciskasz klawisz B -> Batch conersion settings: zakładka Advanced -> Resize i tam wybierasz przekształcenie w procentach. Jeszcze tylko wskazujesz, które pliki ma przekonwertować oraz miejsce docelowe i start. Odnośnik do komentarza
Bonifacy Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Ja polecam program FILEminimizer Pictures - prosty w użyciu, wysoki stopień kompresji plików przy zachowaniu dobrej jakości zdjęć. I to co Ciebie interesuje: Drag & Drop" files directly into FILEminimizer Pictures to optimize several files at once Tu pobieramy: http://www.balesio.com/fileminimizerpictures/eng/index.php Odnośnik do komentarza
ILP Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 "Prosta, hurtowa metoda" nazywa się zmniejszanie wsadowe (batch resize images/photos). Na pewno posiadasz już na dysku program do fotek, który to potrafi. Ciekawszą opcją jest jednak nie zmniejszanie rozdzielczości, tylko np. stopnia kompresji (jeśli to są jpg), lub przekonwertowanie do innego formatu (tu już zależy, do czego fotki mają służyć). Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 A ja podejdę do problemu od drugiej strony: nie wiemy, na jaką płytę chcesz nagrać zdjęcia. Jeśli na CD, to sprawa bardzo prosta - weź DVD i po problemie, a nie utracisz jakości zdjęć. Jeśli nie mieszczą się na DVD to polecam DVD DL. Trochę droższe i dużej trwa wypalanie ale zmieszczą dużo danych. O blurkach nie wspominam, bo mało kto posiada nagrywarkę BluRay... Odnośnik do komentarza
wieslaw531 Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Popieram Dawida Kiedyś bedziesz tego żałować.Chyba, że ma to być tylko kopia do podglądu. Ewentualnie zrób wieloczęściowe archiwum na płytach. Odnośnik do komentarza
Mysza Opublikowano 6 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2011 (edytowane) A ja podejdę do problemu od drugiej strony: nie wiemy, na jaką płytę chcesz nagrać zdjęcia. Jeśli na CD, to sprawa bardzo prosta - weź DVD i po problemie, a nie utracisz jakości zdjęć. jak to często bywa - nie zauważa się najprostszych i oczywistych rozwiązań oczywiście - za mało podałam szczegółów - moim celem było zmieszczenie na jednej płycie CD zdjęć zajmujących 1,96 GB - zamiast kombinować, nie pomyślałam ( z przyzwyczajenia do CD), że wystarczy zmienić płytę - DVD załatwiło sprawę za pozostałe wskazówki dziękuję - może kiedyś wykorzystam Edytowane 6 Lipca 2011 przez DawidS28 Ok, temat zamykam jako rozwiązany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi