andrew2001 Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam Potrzebuję w Windows Server 2008 R2 uruchamiać program w formie usługi załączanej przy każdym właczeniu (restarcie) serwera. W Windows Server 2003 instalowało się Windows Resource Kit Tools gdzie przy pomocy komendy: ścieżka\instsrv nazwa_uslugi ścieżka\srvany.exe dodawało się nową usługę do menedżera usług, potem tylko odpowiednie wpisy w HKM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\nazwa_uslugi i program działał. W przypadku Windows Server 2008 (WS2008) nie widzę takiej możliwości, Windows Resource Kit Tools instaluje się tylko na systemy maksymalnie do Windows Server 2003. Spróbowałem wpisów ręcznych w rejestrze WS2008 ale niestety nie znajduję możliwości dodania tak spreparowanej usługi do menedżera usług. Będę bardzo wdzięczny, jeżeli któryś z forumowiczów podpowie mi jak to uczynić. Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Alternatywa dla srvany: NSSM (ma także natywną wersję x64). W przypadku Windows Server 2008 (WS2008) nie widzę takiej możliwości, Windows Resource Kit Tools instaluje się tylko na systemy maksymalnie do Windows Server 2003. Pomimo tego da się uruchomić srvany na 2008: KLIK. . Odnośnik do komentarza
andrew2001 Opublikowano 5 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 Jak zwykle Picasso - Twoje oczy nigdy nie kłamią, co prawda usługi jeszcze nie zainstalowałem, ale tutaj sprawa rozbija się o zbyt niskie uprawnienia do WS2008 nadane mi przez Centralę pzd Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi