Kondzios Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Witam! Mam niebywały problem. otóż mam router od Netii. Mam wszystko skonfigurowane(internet na kablu chodzi wyśmienicie) ale problem leży w tym, że gdy chcę się połączyć z laptopem to Najpierw wyszukuję sieć(wyśmienity zasięg(4 na 5 kresek) potem jest napisane: że weryfikuje sieć po czym następuje pętla łączenia się i występują dwa błędy:Błąd uwierzytelnienia z powodu złego klucza WEP(jest dobry) oraz potem: Wykluczono NETIA-XXXXXXX-błąd uzgadniania 4-kierunkowego protokołu klucza EAPOL. Kompletnie nie wiem co robić więc zwracam się do zawsze niezawodnej ekipy FIXITPPC:) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 30 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2011 Możesz się zalogować do routera? Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Tak, ale wszystko pisze po angielsku.(mogę dać screena dla ogólnej orientacji) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Ok, wrzuć screena. Co to za router tak w ogóle? Jaką masz kartę sieciową w komputerze? Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 (edytowane) Intel PROset Wireless 3945 AG Router Pirelli od Netii Mogę dorzucić jeszcze jakieś screny jakby co:] Edytowane 1 Lipca 2011 przez Kondzios Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Zrób screena z karty Wireless. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 ]Pod zakładką Wireless jest jeszcze podzakładki, pstryknę fotki ich również. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Na routerze masz ustawione szyfrowanie WPA-PSK (TKIP), a na komputerze WEP. Sprawdź, czy to nie jest przyczyna problemów... Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 W sensie jak mam sprawdzić? Ewentualnie podpowiedz mi jak to mam zrobić Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Router: Wireless -> Security. Ustaw: WPA2-PSK, o ile to możliwe. Nieco niżej, w "WPA Encryption": AES. Potem sprawdź, czy masz na pewno poprawny klucz (możesz go sobie odsłonić, klikając ten link obok zakropkowanego hasła) i skonfiguruj ponownie połączenie na komputerze (jaki masz system?). Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Więc tak: Gdy chciałem ustawić zabezpieczenia na WPA to wyskoczyły dodatkowe opcje (Puste,) bez których nie da się zapisać(Dołączam screena) Klucz na bank poprawny, sprawdziłem. Mam skonfigurować połączenie na komputerze na którym mam internet czy na tym który chcę podłączyć pod router? Żeby się nie gubić to : Komputer z internetem przez kabel to PC(VISTA), komputer do którego chcę podłączyć internet to laptop(XP) Załączam screena: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Nie zmieniaj nic na komputerze, na którym masz poprzez kabel połączenie. Tam jest dobrze i nie ma co ruszać. Pobierz Net-log, uruchom na komputerze z XP, potem raport wrzuć na forum. Możemy jeszcze wyłączyć szyfrowanie, a zarządzać dostępem poprzez filtrowanie adresów MAC, czyli pozwolić na połączenia bezprzewodowe tylko z Twojego laptopa, jeśli jest problem z autoryzacją. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 WirelessDiagLog.txtLOg Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 A Net-log? Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Sorry, myślałem, że powyższy załącznik to ten o który chodzi:) Załączam poprawny plik: net-log.txt Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 http://support.elmark.com.pl/rgd/drivery/U12C/WLAN/Win7/Docs/PLK/drwifi.htm Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Poczytałem, reinstalowałem kartę sieciową, teraz wyskakuje jedynie błąd uwierzytelnienia(że niby klucz zły, a jest dobry). Co mam robić? Już zupełnie mnie denerwuje ta sprawa, Może jakiś trick w stronce z ustawieniami routera:] Pozdrawiam Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 1 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Cóż... Nie będzie to rozwiązanie problemu, a jedynie jego obejście, ale powinno działać... Wejdź w ustawienia routera: Wireless -> MAC Filter Zaznacz: Allow. Kliknij Apply i dodaj adres MAC swojego laptopa, czyli: 00-13-02-4F-60-12 Potem kliknij Apply. Przejdź do Wireless -> Security i z Network authentication wyłącz zabezpieczenia. Następnie kliknij Save/Apply. Potem możesz opuścić stronę konfiguracji routera. Spróbuj jeszcze raz z laptopa połączyć się z siecią WiFi, tym razem bez hasła. Filtrowanie MAC powinno załatwić resztę. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 1 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2011 Teraz mam drugi problem bo nie mogę wejść na IP routera... po ustawieniu filtrowania MAC Gdy wklejam adres fizyczny to wyskakuje: MAC adress "00-13-02-4F-60-12" is valid MAC adress Reszta zrobiona może zaskoczy. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Czekaj, po kolei: - z komputera połączonego po kablu możesz się połączyć z Internetem oraz z routerem i nie ma żadnych problemów, - z laptopa (WiFi) dalej nie możesz się połączyć ani z routerem, ani z Internetem, tak? Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 NIe do końca bo mam inną sieć i do niej sie mogę podłączyć przez WIFI. Do tego nieszczęsnego routera się podłączyć nie mogę. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Nawet po kablu? Spróbuj kablem z lapka albo tego drugiego kompa, musi zadziałać. Nie mogłeś poprzez filtrowanie MAC przewodowego dostępu zablokować, to działa tylko na WiFi. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Więc tak: PRzewodow-jest bezprzewodowo dalej MAC nie mogę wp[isać-wyskauje taki błąd jak wcześniej(może to coś tam jest źle skonfigurwane?) Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 2 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 Ale gdzie Ty ten MAC wpisujesz? Powinieneś go podać ze komputera z działającym połączeniem w ustawieniach routera (Wireless -> MAC Filter). Możliwe, że zamiast minusów w adresie MAC będziesz musiał wpisać dwukropki, zależy od routera... Szyfrowanie połączenia (Wireless -> Security), jak rozumiem, jest w tym momencie wyłączone. Odnośnik do komentarza
Kondzios Opublikowano 2 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2011 MAC wpisuję w Wireless->MAc Filter -> Add Wpisuję go z działającego kompa z internetem z routera przez kabel(PC) NEtwork Authentication jest na Open Web enciption jest na disabled Enable WSC jest na disabled EDIT: Zamiast - w MAC'u dałem dwukropki, i weszło. Zaraz ponownie zeedytuję temat i powiem czy działa połączenie Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi