iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Dostaję taki komunikat, kiedy chcę sprawdzić zdarzenia: System Windows nie może uruchomić usługi Dziennik zdarzeń systemu Windows na komputerze Komputer lokalny. Błąd 4201: Przekazana nazwa wystąpienia nie została uznana przez dostawcę danych WMI za prawidłową. Pojawiają mi się od pewnego czasu drobne problemy z uprawnieniami i coś tam odmawia posłuszeństwa; z reguły trochę różańca i gotowe. Ale dziennik się nie chce włączyć Bardzo często też zmienia mi się (samodzielnie) układ klawiatury, muszę mieć skrót ctrl+shift żeby przełączać klawiaturę na PL. Sprawdzałem ustawienia skrótów klawiaturowych chyba we wszystkim (wyłączyłem co się da), a i tak zmienia mi się układ klawiatury - nie wiem też na jaki . Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Co do błędu dziennika to wypróbuj ten tutorial https://www.fixitpc.pl/topic/1753-brak-podgladu-zdarzen-blad-4201-uslugi-dziennika-zdarzen/ Odnośnik do komentarza
iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Co do błędu dziennika to wypróbuj ten tutorial https://www.fixitpc.pl/topic/1753-brak-podgladu-zdarzen-blad-4201-uslugi-dziennika-zdarzen/ OK, foldery mam (były) setACL dał błąd dostępu do folderu AIT (właścicielem jest TrustedInstaler) polecenie "secedit /configure /cfg %windir%\inf\defltbase.inf /db defltbase.sdb /verbose" dało w wyniku scesrv.log (musiałem zmienić rozszerzenie na txt) - w linii poleceń "wystąpił błąd rozszerzony" Rizone Security Restore - nie pomaga zaraz sprawdzę rozwiązania z WMI w trybie awaryjnym i z płytą scesrv.txt Odnośnik do komentarza
iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 ok, skasowanie i odtworzenie repozytorium nie pomogło, a po skasowaniu RTBackup i jeszcze wywaleniu folderu Winevt pojawia się teraz komunikat "błąd dostępu", nie wiem gdzie szukać plików dziennika Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 EDIT Zmieniam treść posta - nie widziałem że dopisałeś W komendach których ci dałem nie ma komendy usuwania folderu winevt lecz jedynie opróżnianie zawartości jego folderów dziennika bo brak tego folderu również skutkuje błędem dlatego w moim poradniku jest tylko opróznianie RD /S C:\Windows\System32\LogFiles\WMI\RtBackup del C:\Windows\System32\winevt\Logs\*.* del C:\Windows\System32\winevt\TraceFormat\*.* RtBackup można usuwać Odnośnik do komentarza
iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zmieniając dodałem tylko logi z OTL. ok, dodałem z powrotem katalog C:\Windows\System32\winevt\TraceFormat\ i mam tam teraz TraceFormat i Logs - zrestartować kompa? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 ok, dodałem z powrotem katalog C:\Windows\System32\winevt\TraceFormat\ i mam tam teraz TraceFormat i Logs - zrestartować kompa? To za mało bo jeszcze te foldery muszą mieć odpowiednie uprawnienia - wykonaj jeszcze raz tą formułkę z komendą setacl - igmoruj błąd dostępu do folderu AIT - chodzi o to bo komenda przeszła przeszła prawidłowo przez ten winevt i jego podfoldery. Odnośnik do komentarza
iurabos Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 To za mało bo jeszcze te foldery muszą mieć odpowiednie uprawnienia - wykonaj jeszcze raz tą formułkę z komendą setacl - igmoruj błąd dostępu do folderu AIT - chodzi o to bo komenda przeszła przeszła prawidłowo przez ten winevt i jego podfoldery. hmm, coś podziałało - albo secedit itd albo setacl - po odpaleniu setacl sprawdziłem czy mogę uruchomić DZ (listę usług miałem otworzoną) i już działała - uruchomiła się automatycznie po którymś poleceniu Dzięki za prowadzenie za rączkę - najważniejsze że działa tak jak ma działać. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi