T9K Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Witam. Mam neta z kablówki (multimedia), podłączony do modemu (motorola), który z kolei jest podłączony ethernetem do routera (Philips Wireless Base Station CPWBS054 11b/g) i ten z kolei udostpnia neta do dwóch laptopów (Zabezpieczenie: WPA2, firewall sprzętowy wyłączony, firmware wgrane najnowsze jakie jest). Problem jest taki że ten router gra mi na nerwach: - dość często traci się dostęp do netu i trzeba wyciągać wtyczkę z kontaktu (średnio raz w tyg) - Potrafi się "zapchać" przy ściąganiu z dużą ilością połączeń (torrent, porty otwarte) przez co te zapchanie potrafi trwać nawet dwa dni (nawet jeśli się go resetuje czy wyłącza z prądu na całą noc, sic!), przez co nie idzie pograć w WOWa (lag masakryczny, porty też otwarte, system - win 7 x64 pro), oraz częste disconnecty (te nawet jeśli nie jest "zapchany"), na kablu z pominięciem routera gra śmiga aż miło... - Młodszy kuzyn przyjechał z zagranicy i chciał pograć w... diablo 2 po battlenecie - oczywiście na routerze (niezależnie czy przez wifi czy kablowo, porty otwarte) gra ma freezy i często wywala z battleneta (co rzecz jasna bez routera nie występuje), a jak próbowaliśmy grać na 2 komputerach przez battleneta to druga osoba zawsze była wywalana... Chcę dziada wymienić, tylko na jaki? Cena to tak w granicach 100zł (ew. 150), podstawa to wejście ethernet, kilka wyjść ethernet (ale to raczej standard), wifi (g+n), zabezpieczenie WPA2, firewall sprzętowy (opcja), ograniczenie przepustowości DL i UL dla danego usera (też opcja, którą bym jednak nie pogardził), no i oczywiście żeby nie robił takich jaj jak ten philips... Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza
FWaldek Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Też posiadam łącze multimedi i miałem podobne problemy co do twoich, wymieniłem na TP-Linka TD-W8960N (PL) i problemy ustały. Cena myślę ze w miare przystępna. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Tylko z tego co widzę to on ma wejście RJ11, a ja potrzebuje RJ45 (ethernet)... Modem od MM to Motorola Surfboard SB5120 (mam go od bodajże 6 albo 7 lat), i jest tylko na ethernet lub USB: Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Tylko z tego co widzę to on ma wejście RJ11, a ja potrzebuje RJ45 (ethernet)... Po prostu pozbywasz się modemu, który jest teraz wbudowany w router. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Ale kabel od netu to koncentryk,a proponowany router nie ma wejscia na takowy... Odnośnik do komentarza
FWaldek Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 No tak mogłem się domyślić wcześniej ze chodzi o koncentryka ale nic nie szkodzi, tego TP-Linka można ustawić by funkcjonował w trybie bridge podpinasz RJke do pierwszego portu i ustawiasz w sofcie odpowiednie opcje i gotowe a wbudowany w niego modem może się przydać gdybyś z czasem chciał zmienić operatora. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 podpinasz RJke do pierwszego portu i ustawiasz w sofcie odpowiednie opcje T9K - oczywiście pomożemy Ci go skonfigurować. Przejrzyj jeszcze tę listę Linksysów, to bardzo dobry producent: http://www.ceneo.pl/Routery;017P0-5123P1-58011P2-59789P11-0199777-0197592.htm Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Nie sądzę żebym w najbliższym czasie zmieniał dostawcę, z MM nie jest mi źle i dlatego preferowałbym coś raczej bez modemu, może Tp-Link TL-WR841ND ? Co do Linksysów to co z lekka grubawe ceny, no może poza tym jednym ale ciężko z dostępnością i wyglądać nie musi, i tak będzie stał poza zasięgiem wzroku - na szafie. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Moze cos takiego http://www.netgear.com/service-provider/products/routers-and-gateways/cable-gateways/default.aspx Np. ten CG3000DCR DOCSIS 3.0 Commercial Cable Router CG3000DCR Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Ten TP-Link może być, mam w miejscu pracy podobny (nie wiem, czy dokładnie ten sam...), nie sprawiał problemów, natomiast nie jest to ta jakość, co w przypadku Linksysów. NetGear - tu już Ci żadnej gwarancji nie dam. Sam nigdy nie korzystałem z tego sprzętu, ale z forów internetowych i od znajomych wiem, że urządzenia tejże firmy mogą sprawiać problemy. Odnośnik do komentarza
Anonim6 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Czytalem o problemach Netgear-ow, a poza tym nie znalazlem z taka opcja na koncentryk nigdzie w sasiegu klawiatury i neta. Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 No ok, ale skoro T9K będzie łączył się przez modem, to nada się praktycznie każdy router, byle by tylko sprostał technologii 802.11n. Tak czy inaczej raczej nie polecam NetGearów. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 28 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Hmmm... zauważyłem że ten proponowany przez mnie nie ma Qos'a i się zastanawiam czy owy Qos może się przydać "szaremu" userowi? A szczególnie biorąc pod uwagę że nie pogardziłbym opcją ograniczenia przepustowości dla danego usera... Chociaż może się skuszę na linksysa... Co możecie powiedzieć o modelach WRT160N-EE lub E1000 (niestety o tym za bardzo opinii nie ma, jedynie test na chip'ie) ? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Co możecie powiedzieć o modelach WRT160N-EE lub E1000 (niestety o tym za bardzo opinii nie ma, jedynie test na chip'ie) ? Spokojnie możesz brać ten i ten. Z WRT160N-EE korzystałem dosyć długo i byłem zadowolony. Odnośnik do komentarza
T9K Opublikowano 29 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2011 Zamówiłem WRT160N-EE, zobaczymy jak przyjdzie EDIT: Router już jest i sprawuje się bezproblemowo Tylko mam takie oprogramowanie "Cisco Magic Network Pro" i zostało 6 dni triala, jest jakiś darmowy soft o podobnym działaniu? Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2011 (edytowane) Tylko mam takie oprogramowanie "Cisco Magic Network Pro" i zostało 6 dni triala, jest jakiś darmowy soft o podobnym działaniu? Ja na Windowsie mam od tego netsh, ale nie polecam. Zobacz tutaj: http://www.sciagnij.pl/programy/k/Windows-Sieci-Zarzadzanie_siecia/75/16 http://www.axencesoftware.com/ Edytowane 14 Lipca 2011 przez DawidS28 Ok, temat zamykam jako rozwiązany. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi