qas Opublikowano 15 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2011 Podczas próby deinstalacji programu Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable (wersja 8.0.61001) następuje błąd: Z kolei deinstalacja związanej z nim poprawki Microsoft Visual C++ 2005 ATL Update kb973923 - x86 8.0.50727.4053 powoduje taki błąd: Ww. programu nie instalowałem samodzielnie - zapewne został zainstalowany wraz z jakimś innym programem. Bardzo proszę o pomoc w deinstalacji. Mój system to Windows 7 x64 SP1. Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Wygląda na to że masz uszkodzony folder C:\Windows\Installer.Sprawdź czy wogóle masz taki folder a jeżeli tak czy masz pliki o których wykrzycza się instalator.Jeśli wogóle nie masz tego folderu to będziesz miał kłopoty z wieloma aplikacjami które się instalowały za pomocą instalatora MSI np. Office ,Silverlight,Microsoft Virtual PC - głównie od MS ale nie tylko Zakładam że folder Installer jest uszkodzony i pliki odwoławcze wymagane do deinstalacji nie istnieją już Pobierz jeszcze raz Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable i wypakuj go za pomocą 7-zip lub WinRAR.Ważna uwaga - pliki należy wypakować do innego folderu niż znajduje się pakiet bo inaczej wybije błąd i odmówi wypakowania! Plikiem wyjściowym powinien być vcredi~1.exe,podziałaj też archiwizatorem na tym pliku - tu już nie ma różnicy czywypakujesz pliki do tego samego folderu co plik wejściowy czy w innym.Ostatecznym produktem operacji powinny być pliki: vcredis1.cab oraz vcredist.msi.Ciebie będzie dodtyczył plik msi Uruchom cmd.exe w trybie administratora (prawoklik na cmd.exe i wybierz "Uruchom jako administrator") i wypróbuj komendy msiexec /x <ścieżka do pliku> np. jeśli vcredist.msi znajduje się w folderze C:\Temp to komendy będą msiexec /x C:\Temp\vcredist.msi Po deinstalacji głównego pakietu wszystkie jego aktualizacje też znikną. lub msiexec /uninstall C:\Temp\vcredist.msi Odnośnik do komentarza
qas Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 @Flavius Dziękuję za zainteresowanie tematem. Jest dokładnie tak jak piszesz. Brak folderu C:\Windows\Installer. Za chwilę sprawdzę twoją poradę. Niestety, nadal nie udało się tego odinstalować. Tym razem wyskoczył błąd: Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 A z przełącznikiem /x też próbowałeś?Jeśli rezultat że jest taki sam to można by tak spróbować Wejdź do klucza HKLM\Software\Wow6432Node\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall i odszukaj tam wszystkie klucze odnoszące się Microosft Visual C++ i jego poprawek i usuń je.Teoretycznie nie powinno być problemu potem z zainstalowaniem tej biblioteki z powrotem ale głowy nie dam - normalna deinstalacja pewniejsza Tylko że... Skoro nie masz folderu Installer to podobny defekt masz w przypadku wielu aplikacji bazujących na instalatorze MSI i z nimi też będziesz miał problemy gdy będziesz chaciał je odinstalować,niektóre z nich mogą nawet wogóle przestać działać i zastanawiam się czy nie lepiej tu użyć przywracania systemu... Czy kojarzysz co zrobiłeś że ubiłeś ten folder? Jeśli to jaiś tweaker to najlepiej by było cofnąć zmiany o ile to możliwe... Odnośnik do komentarza
qas Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 @Flavius Użycie przełącznika /x przynosi ten sam efekt. Jeśli zaś chodzi o ten folder, to przed chwilą sprawdziłem w Revo Uninstaller czy nie usunął się podczas czyszczenia. I faktycznie w kopii zapasowej widzę folder C:\Windows\Installer. Został usunięty podczas czyszczenia resztek po grze. Jak rozumiem mam go teraz przywrócić? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 16 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 Jak rozumiem mam go teraz przywrócić? Krótko:tak Odnośnik do komentarza
qas Opublikowano 16 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2011 @Flavius We wcześniejszym poście popełniłem błąd pisząc że nie posiadam folderu C:\Windows\Installer. Nie ustawiłem po prostu pokazywania chronionych plików systemu operacyjnego. Przepraszam za pomyłkę. Jednakowoż w folderze tym nie ma pliku vcredist.msi. Kopia zapasowa Revo Uninstaller również nie zawierała tego pliku - były w niej wyłącznie wpisy w rejestrze. Jednak po przywróceniu danych z tej kopii deinstalacja Microsoft Visual C++ 2005 Redistributable przebiegła prawidłowo. Podsumowując: MV C++ 2005 usunięte, folder Installer istnieje, jednak brak w nim pliku vcredist.msi. Dla rozjaśnienia sytuacji prezentuję screen z C:\Windows\Installer: Czy tak jak jest teraz jest w porządku? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Podsumowując: MV C++ 2005 usunięte, folder Installer istnieje, jednak brak w nim pliku vcredist.msi. Dla rozjaśnienia sytuacji prezentuję screen z C:\Windows\Installer: Czy tak jak jest teraz jest w porządku? Jeśli już odinstalowane to i pliki instalacyjne muszą zniknąć -to chyba oczywiste. Odnośnik do komentarza
qas Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 @Flavius Czyli już jest wszystko w porządku i nie muszę podejmować żadnych innych działań? W programy i funkcje MS V C++ 2005 nie jest wyświetlany, jednak wczoraj (już po deinstalacji) Windows Update zaproponował mi aktualizację przeznaczoną do ww. programu. Mam jeszcze jedno pytanie. Czy MS V C++ 2010 jest wstecznie kompatybilny z 2005 i 2008? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 Czyli już jest wszystko w porządku i nie muszę podejmować żadnych innych działań? W programy i funkcje MS V C++ 2005 nie jest wyświetlany, jednak wczoraj (już po deinstalacji) Windows Update zaproponował mi aktualizację przeznaczoną do ww. programu. Czyli coś było niedokładnie odinstalowane Mam jeszcze jedno pytanie. Czy MS V C++ 2010 jest wstecznie kompatybilny z 2005 i 2008? Najlepiej zachowaj wszystkie biblioteki - teoretycznie mając nowsze biblioteki powinno wystarczyć ale w praktyce to może być różnie.Te biblioteki mogą współistnieć obok siebie bez problemów. Odnośnik do komentarza
qas Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 @Flavius Tą niedokładną deinstalacją nie muszę się martwić? Odnośnik do komentarza
Flavius Opublikowano 17 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 @Flavius Tą niedokładną deinstalacją nie muszę się martwić? Jeśli zainstalujesz tą bibliotekę z powrotem to nie - wszystko przecież wtedy wróci do pierwotnego stanu i problem rozwiąże się sam.No chyba żę obstajesz pernamentnie jej się pozbyć.Jeśli to druga opcja to chyba jedynym rozwiązaniem byłoby instalacja tej bliblioteki a następnie deinstalacja.Nie znam narzędzia które by to usuwało pernamentnie i bezpiecznie zarazem. Odnośnik do komentarza
qas Opublikowano 17 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2011 @Flavius W takiej sytuacji zostawię na razie wszystko tak jak jest. Tę bibliotekę zainstaluję, jeśli w przyszłości jakiś program będzie jej wymagał. Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi