tommyblizzard Opublikowano 8 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2011 Potrzebuje pomocy odnośnie niektórych komend. Wchodzę w start uruchom cmd wpisuje w wierszu poleceń komendę systeminfo i pojawia mi się napis "Nazwa 'systeminfo' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy." tak samo się dzieje jak wpisuje np. reg lub driverquery np. działa komenda ipconfig lub komenda winver proszę o pomoc bo nie wiem co robić Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Wchodzę w start uruchom cmd wpisuje w wierszu poleceń komendę systeminfo i pojawia mi się napis "Nazwa 'systeminfo' nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnętrzne lub zewnętrzne, program wykonywalny lub plik wsadowy." tak samo się dzieje jak wpisuje np. reg lub driverquery Przy założeniu, że pliki są na dysku w katalogu C:\Windows\system32, zweryfikuj poprawność Zmiennych środowiskowych. Panel sterowania > System > Zaawansowane > Zmienne środowiskowe > w sekcji System wyszukaj zmienną o nazwie Path. Zmienna ta ma być równa: %SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\System32\Wbem . Odnośnik do komentarza
tommyblizzard Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 moja zmienna wygląda tak w path: %CommonProgramFiles%\Microsoft Shared\Windows Live;C:\Program Files\NVIDIA Corporation\PhysX\Common;%SystemRoot%\system32;%SystemRoot%;%SystemRoot%\system32\wbem;C:\Program Files\PC Connectivity Solution;C:\Program Files\QuickTime\QTSystem\;C:\Program Files\MKVtoolnix i nie dzialają komendy Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Hmm... to jest Windows XP Home czy Professional? Jeśli mnie pamięć nie myli, to systeminfo nie jest dostępne na tym pierwszym... Odnośnik do komentarza
tommyblizzard Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Windows xp wersja home Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 No to na jedno mamy odpowiedź. Reg jest AFAIK dostępne na każdym XP, niezależnie od wersji. Driverquery - pojęcia nie mam. Odnośnik do komentarza
tommyblizzard Opublikowano 9 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 dziękuję za pomoc najwidoczniej muszę sobie sprawić xp professional lub przejść w końcu na windows 7 Odnośnik do komentarza
DawidS28 Opublikowano 9 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2011 Czekaj... ale to nie wyjaśnia dalej, czemu nie działa REG. Nie mam pod ręką XP Home, więc poczekaj na Picasso albo Flaviusa najlepiej. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi