NoVVy Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Witam Chciałbym się dowiedzieć co może być powodem wyświetlania w programach CPU-Z i HWiNFO32 informacji - PCI-E x16 @ x8. W jaki sposób mógłbym uruchomić tryb x16 na PCI-E? Karta graficzna działa w tej chwili w trybie x8. Sterowniki i bios do płyty głównej i do karty graficznej są aktualne. Płyta główna na stronie producenta Karta graficzna na stronie producenta Screen z HWiNfo32 Screen z CPU-Z 64 Cpu: Phenom II x4 955 3,2GHz Mobo: MSI 870A-G54 Gfx: Gainward Geforce GTX 460 768MB 192bit Ram: 2x2Gb Geil 9-9-9-24 1333MHz Dźwięk: X-Fi Platinum Dysk: Samsung 500Gb Sata II DVD-RW: SH-S223C Sata Psu: Chieftec APS-550S System: Windows 7 64 Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Było małe zamieszanie ze specyfikacją dostępnych slotów PCI-E x16 dla tej płyty. Można natrafić na info Expansion slots include two PCI-Express 2.0 x16 (electrical x8 when both are populated)Ostatecznie stanęło na x16 (pierwszy) i x4 (drugi). Niemniej jednak może masz zajęty drugi slot PCI-E x16? i wtedy... Odnośnik do komentarza
NoVVy Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Z tym x4 w drugim slocie to czytałem już wcześniej ale nawet nie zamierzałem z niego korzystać. W kompie mam tylko jedną kartę na PCI-E i jedną kartę (dźwiękową) na PCI. Sam nie wiem co może być przyczyną. Sprawdzałem czy po wyjęciu grafy i przedmuchaniu slotu coś się zmieni ale niestety. Odnośnik do komentarza
Anonim3 Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Wyciągnij kartę, przedmuchaj slot, zresetuj bios, sprawdź ustawienia w biosie w sekcji "Primary Graphic’s Adapter" czy jest ustawione "PCI-E", wyciągnij kartę muzyczną i sprawdź czy pomaga, jeśli nie używasz też urządzeń na USB 3.0 to w biosie wyłącz ten kontroler. Genarlnie różnica pomiędzy pci-e 16x a 8x jest gołym okiem niezauważalna. Odnośnik do komentarza
NoVVy Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Działa!!! PCI-E działa w trybie x16! Czynności które teraz wykonałem: 1. Wyciągnąłem kartę, solidnie (odkurzaczem) przeczyściłem slot i porządnie przetarłem styki na karcie. 2. Clear Cmos 3. Wsadziłem kartę i dla pewności porządnie ją docisnąłem. 4. Uruchomiłem komputer i poustawiałem w biosie wszystko tak jak trzeba. Właściwie to robiłem już wszystko oprócz przecierania styków i Clear Cmos ale nie mogę potwierdzić czy to na pewno dzięki temu zadziałało. Miewałem już takie sytuacje w przeszłości, że karty graficzne działały po dziesiątej próbie instalacji w slocie a więc to właśnie może być to - właściwe obsadzenie karty w slocie. Bardzo dziękuję za pomoc! Korzystając z okazji chciałem zapytać w jaki sposób można sprawdzić czy NCQ jest włączone. Przeważnie programy typu Aida 64 czy HWiNFO32 podają czy jest supported a nie ma informacji czy jest aktywne. Dysk jest na SATA II (AHCI włączone). Odnośnik do komentarza
DragonFire Opublikowano 29 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 A nie jest to NCQ włączone od razu?? Odnośnik do komentarza
NoVVy Opublikowano 29 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2011 Z tego co czytałem w necie to jest włączone od razu ale chciałem tylko się upewnić. Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi