Smykoo Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Witam Wszystkich forumowiczów Posiadam Windows 7 home 64 bit. Od pewnego czasu mam problem z wyłączonym centrum zabezpieczeń oraz z przekierowaniami do stron reklamowych w google chrome. Czyściłem dysk Malwarebytes' Anti-Malware i nic nie znalazł. Antywirus Eset znalazł jakiegoś konia trojańskiego i go usunął. Dr. Web CureIt znalazł dwa trojany w tym jeden usunął, a ten co był w katalogu "user/.../chrome" tylko przeniósł do kwarantanny. Nic to nie pomogło, nadal mam te dwa problemy. W załączeniu logi z OTL (wygenerowało mi jeden plik, wszystko zrobiłem według instrukcji z forum). Dokładny opis tych dwóch problemów: Wyłączone Centrum zabezpieczeń: Gdy próbuję je włączyć wyświetla się komunikat "Nie można uruchomić Centrum zabezpieczeń systemu Windows" Wszedłem do usług i próbowałem włączyć Centrum zabezpieczeń, ale rozwijanych opcjach wszystkie komendy są nieaktywne, więc otworzyłem Właściwości i uruchomiłem Centrum ręcznie. Po zatwierdzeniu i ponownej próbie sprawdzenia czy Centrum działa okazało się, że jest znowu wyłączone i tak jest za każdym razem. Windows Defender też nie daje się uruchomić. Po włączeniu pojawia się okno na sekundę i zaraz się zamyka. Chrome: Po wpisaniu jakiegoś hasła w Google i wybraniu z listy znalezionych jestem przekierowany na strony na które nie miałem zamiaru wchodzić. Dzieje się tak przez pierwsze trzy próby wejścia na stronę, dopiero za czwartym razem wchodzę na właściwą stronę. W przypadku Internet Explorera jest wszystko ok. Będę wdzięczny za ewentualną pomoc Pozdrawiam, Smykoo Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 26 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 W załączeniu logi z OTL (wygenerowało mi jeden plik, wszystko zrobiłem według instrukcji z forum). Nie widzę tu żadnego loga z OTL w poście / jako Załącznik. Dołącz ponownie. Co do wygenerowania jednego pliku: czy na pewno opcja Rejestr - skan dodatkowy jest ustawiona na Użyj filtrowania? Odnośnik do komentarza
Smykoo Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Nie widzę tu żadnego loga z OTL w poście / jako Załącznik. Dołącz ponownie. Co do wygenerowania jednego pliku: czy na pewno opcja Rejestr - skan dodatkowy jest ustawiona na Użyj filtrowania? Przepraszam, chyba wczoraj byłem zaspany i nie załączyłem tego loga. Teraz już wszystko powinno być. Są już dwa. Faktycznie nie miałem zaznaczonego Rejestr - skan dodatkowy. OTL.Txt Extras.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 1. Uruchom OTL i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: :Files C:\Windows\tasks\Sxjlbskqn.job sc config wscsvc start= delayed-auto /C sc start wscsvc /C :OTL O3:64bit: - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found. :Commands [emptyflash] [emptytemp] Kliknij w Wykonaj skrypt. Zatwierdź restart komputera. 2. Odinstaluj sklasyfikowany jako szkodliwy vShare Plugin 3. Następnie uruchamiasz OTL ponownie, tym razem wywołujesz opcję Skanuj. Pokazujesz nowe logi z OTL. Odnośnik do komentarza
Smykoo Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Ok wszystko wykonałem jak zaleciłeś. Umieszczam nowe logi z OTL. OTL.Txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Infekcja została usunięta, ale nic nie piszesz czy problem ustąpił? 1. Wklej do OTL skrypt kosmetyczny: :OTL O3 - HKLM\..\Toolbar: (no name) - Locked - No CLSID value found. O3 - HKU\S-1-5-21-2929644330-1202370888-2407464046-1001\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {043C5167-00BB-4324-AF7E-62013FAEDACF} - No CLSID value found. O3 - HKU\S-1-5-21-2929644330-1202370888-2407464046-1001\..\Toolbar\WebBrowser: (no name) - {081230F8-EA50-42A9-983C-D22ABC2EED3B} - No CLSID value found. Kliknij w Wykonaj skrypt. Tym razem nie będzie restartu. Logów żadnych nie pokazujesz. Następnie użyj opcji Sprzątanie z OTL. 2. Wykonaj aktualizację Javy zarówno 32 jak i 64-bitowej: KLIK. 3. Na koniec wyzeruj Przywracanie systemu poprzez tymczasowe wyłączenie: KLIK. Odnośnik do komentarza
Smykoo Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 W przeglądarce problem ustąpił. Centrum zabezpieczeń już nie informuje mnie, że coś jest nie tak, ale nie mogę nadal uruchomić windows defendera. Wyskakuje mi: Nie można uruchomić określonej usługi, ponieważ jest ona wyłączona lub ponieważ nie są włączone skojarzone z nią urządzenia. (kod błędu: 0x80070422). Jak wchodzę poprzez panel sterowania, dalej narzędzia to w usługach mam ustawione na automatyczny i niżej napisane jest, że uruchomiony. Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Według loga z OTl usługa Windows Defender jest wyłączona: SRV:[b]64bit:[/b] - [2009-07-14 03:41:27 | 001,011,712 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [Disabled | Stopped] -- C:\Program Files\Windows Defender\MpSvc.dll -- (WinDefend) Start > w polu szukania wpisz Uruchom > cmd > wklep sc config WinDefend start= auto /C Restart komputera i sprawdź efekty. Odnośnik do komentarza
Smykoo Opublikowano 27 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Nadal wyskakuje ten sam błąd. Nie da się uruchomić tego skanera windows defender, bo sama usługa jest uruchomiona. Może gryzie się z Mcfee...? Ale oba problemy czyli reklamy w przeglądarce oraz komunikat w centrum akcji o problemie z windows defender zniknęły Wielkie dzięki ! Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 27 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2011 Nadal wyskakuje ten sam błąd. Nie da się uruchomić tego skanera windows defender, bo sama usługa jest uruchomiona. Może gryzie się z Mcfee...? Pokaż nowy log z OTL, który ma udowodnić stan usługi. Odnośnik do komentarza
Smykoo Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Nowy log z OTL: OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Usługa nadal jest wyłączona: SRV:64bit: - [2009-07-14 03:41:27 | 001,011,712 | ---- | M] (Microsoft Corporation) [Disabled | Stopped] -- C:\Program Files\Windows Defender\MpSvc.dll -- (WinDefend) Gdyby program miał zacząć działać: Start > w polu szukania wklep services.msc > z prawokliku Uruchom jako Administrator > dwuklik na usługę Windows Defender i przestaw Typ uruchomienia na Automatyczny + usługę zastartuj przyciskiem Uruchom. Ale Windows Defender nie jest Ci w ogóle potrzebny przy pakiecie McAfee. Teraz to antywirusy adresują zagadnienie spyware i twory typu Windows Defender i weteran Spybot Search & Destroy odchodzą do lamusa. Nie jest też wykluczone, że wyłączenie Windows Defender pochodzi właśnie z akcji McAfee a nie infekcji. Dla przykładu: u mnie Windows Defender został wyłączony instalacją Microsoft Security Essentials. Oczywistym pytaniem jest: czy Windows Defender działał przed infekcją? . Odnośnik do komentarza
Smykoo Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Dokładnie tak zrobiłem i nie działa. Cały czas mam na trybie automatyczny, a poniżej ustawiony na uruchomiony, więc sam windows defender działa, ale skaner nie działa i nie jest uruchomiony w czasie rzeczywistym (załącznik). Przed infekcją nie mogłem włączyć windows defendera, nawet jak dawałem na automatyczny to sam mi to przestawiał i centrum akcji informowało mnie o problemie z komputerem. Widzę, że sam skaner działał jeszcze w marcu tego roku, bo ostatni skan był wtedy robiony. Ale masz w sumie rację. Nie potrzebuje tego. antywiruj się tym zajmuje. Gdzieś czytałem, że nie chętnie ze sobą te dwie usługi współpracują. Najważniejsze, że nie ma infekcji i że nie wyświetla już problemu Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Dokładnie tak zrobiłem i nie działa. Cały czas mam na trybie automatyczny, a poniżej ustawiony na uruchomiony, więc sam windows defender działa, ale skaner nie działa i nie jest uruchomiony w czasie rzeczywistym (załącznik). (...) Przed infekcją nie mogłem włączyć windows defendera, nawet jak dawałem na automatyczny to sam mi to przestawiał Ostatni log z OTL pokazywał usługę jako wyłączoną (mimo, że Landuss ją rekonfigurował na Auto). Jeśli teraz po ponownym ustawieniu jak mówiłam w services.msc, znów jest zgłoszenie wyłączonej usługi (aktualny błąd z Załącznika dokładnie to mówi), to ja nie widzę tu innego wyjaśnienia niż to, że coś przestawia na bieżąco status usługi natychmiast po jej rekonfiguracji. I jest to McAfee: KLIK. Czyli: zachowanie naturalne przy McAfee i usługę pozostaw jako wyłączoną. . Odnośnik do komentarza
Smykoo Opublikowano 28 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Czyli o to chodzi. Wszystko jest ok. Dzięki wielkie za udzieloną pomoc ! Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi