artus72 Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Dzień dobry, zdarza mi się korzystać z laptopa pożyczonego od kolegi - informatyka. Prędkość działania tego sprzętu potrafi wywołać u mnie stan bez mała przedzawałowy i jak mniemam, jest wypadkową kosmicznej ilości poinstalowanych różnego kalibru aplikacji wspomagających tworzenie softu (których nie wolno mi usunąć, niestety), wieku lapka i być może jakichś "dżobów", których nie odpalałem ani ja ani rzeczony kumpel. O ile na dwa pierwsze czynniki nie mam wpływu, to złośliwe oprogramowanie (jeśli jest i działa) chciałbym usunąć przy Waszej pomocy Ponieważ właściciel sprzętu uruchamiał ComboFixa (dawno temu, co prawda), dołączam również log z działania tego programu. pozdrawiam i proszę przejrzenie zamieszczonych logów. GMER.txt OTL.Txt Extras.Txt ComboFix.txt Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 25 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2011 Logi nie wykazują infekcji i temat zostanie przeniesiony do innego działu. Na początek sprawdź zachowanie laptopa w trybie awaryjnym oraz na czystym rozruchu Odnośnik do komentarza
artus72 Opublikowano 26 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2011 Po wyłączeniu usług związanych z relacyjnymi bazami danych i Acronisem w trybie czystego rozruchu lapek nabrał obrotów . W jaki sposób można na stałe zdeaktywować zasobożerne procesy nie deinstalując powyższego oprogramowania? Odnośnik do komentarza
3oo Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Jeśli chodzi o programy bazodanowe, to sprawdź czy mają one swojego menedżera usług. Np. MS SQL 2005 ma narzędzie SQL Server Configuration Manager = http://www.mytechmantra.com/LearnSQLServer/Overview_of_SQL_Server_Configuration_Manager.html#axzz1Nec1H9c9 = usługi te znajdziesz też w systemowej przystawce services, ale generalnie chyba nie powinno się ich wyłączać z ominięciem wspomnianego menedżera (nie wnikam w to czy wogóle możesz je wyłączyć). Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi