minekirek Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Witam! W temacie https://www.fixitpc.pl/topic/3903-zwolnione-dzialanie-systemu/ przypadkowo został wykryty plik autorun.inf którego Picasso kazała usunąć. Teraz przeglądając nawigację TomTom w pamięci węw znalazłem taki sam plik. (Nawigację łaczę z komputerem i widzę go jako dysk G). Nie wiem czy to też plik infekcji, czy jakiś plik który potrzebuje nawigacja. Jak to sprawdzić? Odnośnik do komentarza
Landuss Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Podepnij urządzenie do komputera. Uruchom OTL, wszystkie opcje ustaw na Brak/Żadne i w oknie Własne opcje skanowania/Skrypt wklej następujący tekst: type G:\autorun.inf /C Klikasz w Skanuj i wklejasz wynikowy log. Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Log: OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Brak jakiejkolwiek zawartości. Co nasuwa następujące podejrzenia: plik jest pusty, plik nie ma rozszerzenia *.inf tylko inne (jak w Twoim poprzednim temacie), to nie jest plik tylko folder. Upewnijmy się z czym mamy do czynienia. Jak poprzednio ustaw wszystko na Brak + Żadne a do skanu wklej warunek: DIR /A G:\ /C Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Log: OTL.Txt Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Wedle wykazu to wygląda na plik zabezpieczający zrobiony przez Panda USB Vaccine: 2011-05-16 22:26 16 AUTORUN.INF Plik robiony Pandą zawsze waży 16 bajtów, jest też nieotwieralnym tradycyjnie falsyfikatem i nie ma zawartości. Jego usunięcie nie jest i tak możliwe bez formatu dysku przenośnego (lub hex edycji dysku). Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 tzn. że nie jest coś groźnego i nie muszę usuwać? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Sam się zastanów .... skoro mówię, że wygląda to na produkt Panda USB Vaccine, to jest to równoznaczne z tym, że: ani tego nie należy usuwać, ani tego nie da się nawet usunąć (Panda wsadza plik przez pewną sztuczkę w systemie plików i może to wykosić tylko format, względnie hex edycja). Inna sprawa, że Ty powinieneś jednak pamiętać używanie tego programu i to już prędzej za niepokojące mogę uznać. Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Jak zauważyłaś jestem laikiem w tych kwestiach dlatego zwracam się do Was, bo Wy się na tym znacie. Gdzieś wyczytałem, że ten program Pandy chroni przed tego typu infekcjami z dysków przenośnych, którego jeden sam sobie z Pena wgrałem. Czy nie powinienem używać tego programu Pandy? Odnośnik do komentarza
picasso Opublikowano 23 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 Gdzieś wyczytałem, że ten program Pandy chroni przed tego typu infekcjami z dysków przenośnych, którego jeden sam sobie z Pena wgrałem. Czy nie powinienem używać tego programu Pandy? minekirek jak działa Panda i przed czym chroni jest opisane w linku, który dałam. Program jednorazowego użytku, modyfikacja jest trwała. Panda zabezpiecza tylko przed jednym rodzajem wykonania infekcji: autorun.inf. Moim pytaniem było, czy ten program zastosowałeś (czy sobie to przypominasz), ponieważ na urządzeniu masz plik wykazujący cechy pliku tworzonego przez Pandę (16 bajtów wagi i pusta zawartość). Odnośnik do komentarza
minekirek Opublikowano 23 Maja 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2011 (edytowane) Tak, teraz wszystko jasne, po prostu nie wiedziałem, że ten program zostawia taki ślad i pomyślałem, że to może być wirus taki jaki mi Pani kiedyś sama pomagała usunąć. Tak czy inaczej czuję się zobowiązany i chętnie postawiłbym kawę tylko nie wiem na jaki adres wysłać . pozdrawiam ireneusz s Edytowane 24 Maja 2011 przez picasso Umówmy się, że już byliśmy na kawie. :P //picasso Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi